Dünya Denizaltı faciası

Denizaltı faciası

Paylaş
Denizaltı faciası

Sarıdeniz’de seyreden ‘093-417’ numaralı denizaltıdan haber alınamıyor. 55 Çinli denizciyi taşıyan denizaltının, İngiliz ve ABD gemilerini tuzağa düşürmeyi amaçlayan bir kapana yakalanıp öldüğünden endişe ediliyor.

İngiliz istihrabat yetkilileri, denizaltının yok olduğunu öne sürüyor. İddiaya göre Çin PLA Donanması’na ait denizaltı, 21 Ağustos’ta yerel saatle 08.12’de arızalandı. Denizaltı, düşmanı tuzağa düşürmek için kullanılan bir zincir ve çapa engeline çarptı.

Haberin Devamı

ZEHİRLENDİLER

Bu durum aracın onarımı ve yüzeye çıkarılmasının altı saat sürdüğü sistem arızalarına yol açtı. Ölenler arasında kaptan Albay Xue Yong-Peng dahil 21 subay, 9 astsubay, 7 subay adayı ve 17 denizci var. Araçtaki oksijen sistemi de mürettebatı zehirledi. Çin resmi olarak böyle bir olayın gerçekleştiğini reddetti. Zira Pekin yönetiminin kaza geçiren denizaltısı için uluslararası yardım talebinde bulunmayı reddettiği belirtiliyor. Uzmanlar, Çin’in askeri prestijine gölge düşüreceği gerekçesiyle bu facianın saklandığını savunuyor.

Çin Tip 093 denizaltıları son 15 yıl içinde hizmete girdi. Denizaltılar 106 metre uzunluğunda ve torpidolarla silahlandırılmış vaziyette.