Dünya Dış basın: Suriye meydan okudu

Dış basın: Suriye meydan okudu

Paylaş
Dış basın: Suriye meydan okudu

Ankara-Şam hattının gerildiği bir dönemde dün Suriye lideri Esad ile 6 saat görüşen Davutoğlu'nun ziyareti dış basında geniş yankı buldu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yaptığı 6 saatlik görüşmede, halk isyanıyla sarsılan ülkenin liderini, 'Günlerin sayılı' diye uyardı.

>> ŞAM BÜYÜKELÇİMİZ HAMA'YA GİDİYOR

Görüşmenin devam ettiği saatlerde, Suriye ordusunun Türkiye sınırındaki Binniş kasabasına girdiği ve burada 30 kişinin öldüğü yönünde haberler geldi. Bu operasyon, Şamı'ın Türkiye'ye, "Bizim içişlerimizden size ne" mesajı alarak algılandı.

ORTAM ZATEN GERGİNDİ

Aslında bu ziyaret öncesinde Ankara-Şam hattında tansiyon oldukça yüksekti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 6 Ağustos'ta "Artık sabrın sonuna geldik. Dışişleri Bakanı Davutoğlu Şam'a giderek mesajımızı iletecek" demiş; Suriye de bu sözlere, "Davutoğlu sert mesaj getirirse daha sert bir karşılık alır" yanıtını vermişti.

Dünkü ziyaretin ardından Davutoğlu yaptığı açıklamada, "Somut adımları ele aldık ve ne olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Atılacak adımlarla sürecin nasıl bir şekil alacağı netlik kazanacak. Türkiye olarak tek isteğimiz, bu sürecin sadece ve seadece Suriye halkının iradesini yansıtacak şekilde tecelli etmesidir. Türkiye’nin başka hiçbir beklentisi yoktur" dedi.

DIŞ BASINDAKİ YORUMLAR

Bugün ise dış basında, Suriye Devlet Başkanı Esad'ın, Türkiye'nin yaptığı "Sert operasyonları durdur" çağrısını reddettiğine ilişkin iddialar ön plana çıktı.

Amerikan New York Times gazetesi, "Türkiye’nin operasyonlara son verme çağrısını reddettiği"ni öne sürerken, Wall Street Journal, haberini, "Suriyeli lider, açılımı reddetti" başlığıyla verdi. Yine ABD'nin önemli gazetelerinden Los Angeles Times, Türkiye’nin Şam Büyükelçisi'ni geri çekebileceği iddiasında bulundu.

İngiliz Yayın Kurumu'nun (BBC), "Türkiye şimdi BM Güvenlik Konseyi’nde daha sert önlemlerin alınmasını desteklemeye istekli olabilir" şeklindeki yorumu dikkat çekerken, İngiliz Guardian gazetesi, "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, Türkiye’nin değişim çağrılarını reddettiği sıralarda demokrasi yanlısı göstericilere yönelik sert operasyonlar meydana geldi" ifadesini kullandı.

Bir diğer büyük İngiliz gazetesi The Telegraph da, Suriyeli tankların Türk sınırına yakın bir köye girmesini "meydan okuma" olarak yorumladı

Haberin Devamı