Dünya Diyabet ilticası

Diyabet ilticası

Paylaş
Diyabet ilticası

İç savaşın yaşandığı Sudan’ı terk etmek zorunda kalan diyabetliler 40 derece sıcakta ilaçlarını soğuk muhafaza edemediklerinden hayati tehlike yaşıyor. Diyabetlilere sığınma önceliği istiyorlar.

Sudan’da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalar sürüyor. Ülkede evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı 700 bini geçti. Savaş en çok kronik hastaları etkiliyor. Hastaneler ve eczaneler kapalı veya kısmi hizmet verebiliyor. Bu nedenle birçok hasta tedavi alamıyor. Sık sık yaşanan elektrik kesintileri de soğuk depolama tesislerine zarar veriyor. Diyabet hastaları insülin iğnelerini almakta zorlanıyor. Wad Medani Hastanesi 1400 çocuğun insülin eksikliği nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

UKRAYNA'YA TANINMIŞTI

Evi çatışma bölgesinde olduğu için ülkeden ayrılmaya çalışanlar sınırlara güçlükle varıyor. Sınırdaki kuyruklarda da 12 ila 27 saat beklemeleri gerekiyor. Havanın 40 derece olduğu ülkede ilaçlarını buz paketleri, ıslak havlularla soğuk tutmaya çalışıyorlar. Ancak bu çaba yeterli olmuyor. Hastalar, Etiyopya, Mısır gibi komşu ülkelerden kronik hastalar için öncelik ve sağlık sistemlerine erişim ayrıcalığı talep ediyor. Aynı ayrıcalık, Rusya ile savaşta olan Ukraynalılara komşu ülkelerde tanınmıştı.