Dünya Dünya nefes almadan izliyor! Ukrayna krizinde kritik saatler

Dünya nefes almadan izliyor! Ukrayna krizinde kritik saatler

Paylaş
Dünya nefes almadan izliyor! Ukrayna krizinde kritik saatler

Rusya-Ukrayna krizinde tehlikeli dönemece girildi. Çarşamba günü Rusya’nın işgali başlatacağı korkuyla beklenirken batılı ülkeler diplomatik atakla krizi önlemeye çalıyor. Rusya’nın görüşmelere devam kararı biraz olsun yürekleri ferahlattı. İşte krizdeki son gelişmeler...

Ukrayna-Rusya sınırındaki gerilimin savaşa dönüşüp dönüşmemesi adına önümüzdeki saatler çok büyük önem taşıyor. Rusya’nın yarın işgal için harekete geçeceği söylenirken dün Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna’ya gitti. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski , Scholz’dan 12 bin tanksavar füzesi istedi. Scholz’un bugün de Rusya’ya gitmesi ve Rusya Devlet Başkanı Putin’e diyalog önermesi bekleniyor. Ukrayna polisi, Rusya’nın sahte bomba ihbarları ile halk içinde endişe ve panik yaratmaya çalıştığını iddia ediyor.

Haberin Devamı

’UMRUMUZDA DEĞİL’

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov son iki gün içinde ABD’den 180 tonluk askeri mühimmat desteği ve Litvanya’dan Stinger uçaksavar füzeleri aldıklarını açıkladı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın bir Avrupa turuna çıkacağı ve müttefiklerini yaşanan kriz ile ilgili uyaracağı açıklandı. İngiltere Ukrayna’ya daha fazla ekonomik destek sözü de verdi. Avrupa tansiyonu düşürmeye çalışırken Rusya cephesi sert duruşuna devam ediyor. Kremlin’in İsveç Büyükelçisi Viktor Tatarintsev, ‘Ekonomik yaptırımlar umurumuzda değil’ dedi.

ABD KIEV'DEKİ ELÇİLİĞİ LVIV'E TAŞIDI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus güçlerinin sınıra yığınak yaptığını belirterek, Ukrayna’da artan güvenlik endişeleri nedeniyle Kiev’deki elçilik operasyonlarını geçici olarak Lviv kentine taşıdıklarını açıkladı. Blinken, büyükelçiliğin Ukrayna yönetimiyle temas halinde diplomatik girişimlerini sürdüreceğini söyledi.

Haberin Devamı

İŞGALİN SONUCU AĞIR OLUR

Almanya Başbakanı Olaf Scholz dün Ukrayna ziyaretinde Devlet Başkanı Zelenski ile görüşüp Ukrayna’ya yeni 150 milyon euroluk krediyi açıkladı. Scholz, “Rusya’nın gerilimi düşürmek için net adımlar atmasını bekliyorum. Moskova’da Putin’e Rusya’nın herhangi bir işgalinin ağır ekonomik sonuçları olacağını vurgulayacağım” dedi. Zelenski ise, “Avrupa güvenliğinin geleceği Ukrayna’da belirleniyor. NATO üyeliği güvenliğimizi garanti altına alacaktır” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya’nın saldıracağı gün olduğu iddia edilen 16 Şubat’ı “Birlik Günü” adıyla resmi tatil ilan etti.

UZUN MASADA YUMUŞAMA SİNYALİ

Putin, COVID-19 önlemleri çerçevesinde mesafeli bir şekilde Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüştü.Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov hafta sonu ABD’li mevkidaşı Anthony Blinklen ile yaptığı görüşmede ABD’yi Ukrayna’daki çatışmayı körüklemekle suçlamıştı. Blinken ise Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması durumunda muazzam sonuçlarla karşılaşacağını belirtmişti. Lavrov dün Başkan Putin’le yaşanan krizi konuşup rapor verdi. Lavrov, Putin’e “Müzakerelerle ilerlenebilecek bir yol görüyoruz. Batı ile anlaşma için her zaman bir şans var” deyip görüşmelere devam etmeyi önerdi. Putin’in Lavrov’a ‘tamam’ dediği öğrenildi. Lavrov görüşmenin ardından, “Görüşmelerden tam olarak memnun değiliz. ABD askeri riski azaltacak öneriler sundu fakat önerilerimiz bütün olarak dikkate alınmalı” dedi.

Haberin Devamı

'ÇOK KÖTÜ DURUMDAYIZ'

Eski ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna’yı işgal etmek için cesaretlendirdiğini iddia ederek, “Şu anda çok kötü durumdayız” dedi. Rusya’ya herkesten daha fazla yaptırım uyguladığını söyleyen Trump, “Kimse Rusya’ya benden daha sert davranmadı ama Putin ile çok iyi anlaşıp birbirimize saygı duyduk” dedi.

‘UÇURUMUN KENARINDAYIZ’

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Putin’e çağrıda bulunarak “Ukrayna sınırında yaklaşık 130.000 askeriniz var. Bu çok, çok tehlikeli, zor bir durum. Bir uçurumun kenarındayız ama Başkan Putin’in geri adım atması için hâlâ zaman var” dedi.

'TÜRKİYE İLE ÇÖZÜLEBİLİR'

Haberin Devamı

Adana’da oluşturulan Ukrayna-Türkiye Dostluk ve Hatıra Ormanı’nın açılışına katılan Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya ile Ukrayna arasındaki durumun, Türkiye’nin ara buluculuğuyla çözüleceğine inandığını söyledi. Bodnar, “Bu durumun barışçıl şekilde çözülmesini bekliyoruz. Umuyoruz ki Rusya, sağlıklı düşünerek bu durumu bitirir” dedi.