Dünya Dünyanın konuştuğu fotoğraf! Rus kozmonotlar Ukrayna renkleri giydi

Dünyanın konuştuğu fotoğraf! Rus kozmonotlar Ukrayna renkleri giydi

Paylaş
Dünyanın konuştuğu fotoğraf! Rus kozmonotlar Ukrayna renkleri giydi

Rus kozmonotlar Sergey Korsakov, Oleg Artemyev ve Denis Matveev, üzerlerinde Ukrayna bayrağının renklerini taşıyan uzay kıyafetleri giyerek kameralara poz verdi.

Üç Rus kozmonot, Cuma günü erken saatlerde Uluslararası Uzay İstasyonuna fırlatıldı. Birkaç saat sonra, Soyuz uzay aracı uzay istasyonuna yanaştı ve yörüngedeki istasyona çıktıklarında Ukrayna bayrağı renklerinde sarı - mavi uçuş kıyafetleri giyiyorlardı.

Haberin Devamı

Rus astronotları, kıyafetlerinin siyasi bir ifade olduğunu düşündürecek hiçbir şey söylemedi. Yine de bunun bir tesadüf olduğuna inanmak zor görünüyordu.

Astronotlar tarafından giyilen kıyafetler bastırılma eğiliminde olsa da son zamanlarda Rusya'dan gelen ekipler, Kasım ayında istasyona koyu kırmızı bir tulumla gelen Yulia Peresild de dahil olmak üzere, varışları sırasında çeşitli renklerde canlı uçuş kıyafetleri giydi.

Ars Technica web sitesinde bir uzay muhabiri olan Eric Berger, uçuş kıyafetlerinin genellikle aylar öncesinden hazırlandığını ve paketlendiğini, ancak uzay aracına yüklenecek son öğeler arasında ikamelerin eklenebileceğini söyledi.

Harvard Astrofizik Merkezi'nde uzay görevlerini yakından takip eden bir bilim insanı olan Jonathan McDowell, renklerin aslında üç astronotun da (Oleg Artemyev, Denis Matveev ve Sergey Korsakov) katıldığı Bauman Moskova Devlet Teknik Üniversitesi'nin renkleri olabileceğini öne sürdü. Üniversiteden bir yetkili, Cuma günkü lansmanın Rusya canlı yayınında konuk olarak konuştu. Ancak Berger, astronotların kıyafetlerinin renklerinin, Ukrayna bayrağının renklerine daha yakın olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Rus basınında yer alan haberlerde ise, daha önce sadece mavi renkte kıyafetler giyen Rus kozmonotların bu değişiminin, Rusya’nın Ukrayna üzerinde hakimiyet kurduğu ve bunu uzaya taşımak istediği yorumları yapıldı.

Öte yandan Rusya’nın, uzay istasyonuna 3 kozmonot göndermesiyle birlikte istasyondaki toplam Rus kozmonot sayısı 5’e ulaştı. Böylelikle istasyonun tarihinde ilk kez Rus kozmonot sayısı 5'e yükseldi.

Rusya'nın uzay programı ve bazı ortakları ve müşterileri, Ukrayna'daki savaşın ve ardından gelen yaptırımların çok taraflı zararları oldu. Avrupa Uzay Ajansı Perşembe günü bir Rus roketiyle fırlatılacak olan Mars görevini askıya aldı. Bu ayın başlarında, kısmen İngiliz hükümetine ait bir İngiliz uydu şirketi olan OneWeb, Rusya'nın Soyuz roketleriyle seyahat edecek internet uydularının fırlatılmasını iptal etti.

Rusya'nın uzay ajansı Roscosmos'un başkanı Dmitry Rogozin, Twitter'da bir dizi kışkırtıcı mesajla yanıt verdi.

Haberin Devamı