Dünya Eller tetikte bulutlar bekleniyor

Eller tetikte bulutlar bekleniyor

Paylaş
Eller tetikte bulutlar bekleniyor

İsrail’in Gazzeli sivillere bölgeyi terk etmeleri için verdiği süre önceki gün dolmuş ancak beklenen kara operasyonu başlamamıştı. Havanın bulutlu olması nedeniyle İHA’ların karadaki birliklere destek veremeyeceği için operasyonun ertelendiği öğrenildi.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği sürpriz baskında çoğu sivil 1300 kişi ölmüştü. Buna çok sert karşılık veren İsrail, 9 gündür Gazze’ye füze yağdırıyor. Bu saldırılarda 2 bin 670 sivil öldü, 9 bin 600 sivil yaralandı. Hem Gazze hem Lübnan sınırına tank ve asker yığan İsrail, kara harekatına başlamadan önce Gazze’nin kuzeyindeki 1.1 milyon sivile güneye gitmeleri için 24 saat vermişti. Bu uyarıdan önce zaten 400 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı bölgede on binlerce kişi yollara düşmüştü. İsrail’in verdiği sürenin önceki gün dolmasına rağmen beklenen operasyon başlamamıştı.

Haberin Devamı

AMAÇLARI ‘YOK ETMEK’

Bölgede havanın bulutlu olması nedeniyle operasyonun ertelendiği öğrenildi. Bulutlar, İHA operatörlerinin aşağıyı görmesini engelleyeceği, bu nedenle İHA’ların karadaki birliklere yardım edemeyeceği için havanın düzelmesinin beklendiği belirtildi. Buna karşılık Gazze sınırına 1 kilometre mesafedeki Sderot’ta tankların namluları Gazze’ye doğru çevrilirken askerler de elleri tetikte bekliyor. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), kara harekatında planlarının Hamas’ın üst düzey siyasi ve askeri hiyerarşisini ‘yok etmek’ olduğunu açıkladı.

EN BÜYÜK SORUN TÜNEL

İsrailli askeri yetkililere göre; kara harekatında ordu toprak ele geçirmeye çalışıp bir süre elinde tutmayı planlıyor. Çatışmanın Hamas’ın iyi bildiği ve yapılaşmanın yoğun olduğu alanda gerçekleşecek olması, İsrail ordusunun önündeki en büyük zorluklardan biri. Ayrıca Gazze’nin altındaki yüzlerce kilometrelik tüneller de bir başka zorluk. Hamas’ın İsrail askerleri üzerindeyken tünelleri çökertebileceği ya da tüneller aracılığıyla İsrail ordusunu arkadan kuşatabileceği belirtiliyor. Hamas’ın elindeki rehineleri de canlı kalkan olarak kullanabileceği bildiriliyor.

Haberin Devamı

SU VANALARI AÇILDI

Bu arada İsrail’in “Bölgeyi terk edin” çağrısının ardından yaşanan insanlık dramı da büyümeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) bölgedeki sığınaklarında yer kalmadığını açıklamıştı. Gazze’nin ana hastanesi El Şifa’ya sığınmak isteyen 35 bin kişi, hastanenin bahçesini doldurmuş durumda. İsrail, Gazze’ye yakıt, su ve yiyecek akışını da kesmişti. Gazze’deki sağlık görevlileri, yaralılarla dolu hastanelerde yakıt ve temel malzemelerin tükenmesi halinde binlerce kişinin ölebileceğini söyledi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise dün İsrailli yetkililerin Gazze’nin güneyindeki su vanalarının tekrar açıldığını kendisine bildirdiğini söyledi.

‘SAVAŞ KABINESI’ İLK KEZ TOPLANDI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın saldırısının ardından kurulan ‘genişletilmiş acil durum kabinesini’ dün ilk kez topladı. Netanyahu toplantıda ‘kana susamış canavarlar’ olarak tanımladığı Hamas’ı ‘parçalama’ sözü verdi. Netanyahu “Birleşik bir cephe olarak gece gündüz çalışıyoruz. Aramızdaki birlik ulusa, düşmana ve dünyaya açık bir mesaj veriyor. Şu anda cephede olan askerlerimiz, tüm ulusun arkalarında olduğunu biliyor. Hamas bizim parçalanacağımızı düşünüyordu. Biz Hamas’ı parçalayacağız” dedi.

Haberin Devamı

ABD’DEN İKİNCİ GEMİ

ABD, ordusunun en büyük uçak gemisi olan USS Gerald R. Ford’u bölgeye göndermişti. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Savunma Bakanı Lloyd Austin’in emriyle USS Eisenhower uçak gemisinin de Doğu Akdeniz’e gönderildiğini duyurdu. CENTCOM, savaşı genişletme çabalarına karşı ‘caydırıcı’ olması için geminin bölgeye gönderildiğini açıkladı.

FİLİSTİNLİLERİN ACI ÇEKTİĞİNİ GÖZDEN KAÇIRMAMALIYIZ

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail- Hamas çatışmalarına ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Başkan Biden açıklamasında Filistinlilerin ezici çoğunluğunun Hamas’ın saldırılarıyla bir ilgisinin olmadığını belirterek “Filistinlilerin bu saldırılar sonucunda acı çektiği gerçeğini gözden kaçırmamalıyız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

REHİNE SAYISI BELLİ OLDU

Hamas 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıda birçok kişiyi de rehin almıştı. Rehine sayısı tam olarak bilinememekle birlikte ilk etapta 750’den fazla kişiden haber alınamadığı bildirilmişti. Daha sonra Hamas’ın elindeki rehine sayısının ‘yüzlerce’ olduğu açıklanmıştı. Sonunda tam sayı belli oldu. İsrail, Gazze’de tutulduğu teyit edilen İsrailli rehine sayısının 126 olduğunu açıkladı.