Dünya Emlak kraliçesine ölüm cezası

Emlak kraliçesine ölüm cezası

Paylaş
Emlak kraliçesine ölüm cezası

Vietnam tarihinin em büyük yolsuzluk davalarından birinde emlak kraliçesi Truong My Lan 12.5 milyar dolarlık mali dolandırıcılıktan idam cezasına çarptırıldı. Toplam zararın 27 milyar dolar olduğu davada 86 kişiye ceza yağdı.

Vietnam’da 2012-2022 yılları arasında sahibi olduğu Saigon Anonim Ticaret Bankası’nı soyarak 12.5 milyar doları (403.2 milyar lira) zimmetine geçirmekten yargılanan emlak firması Van Thinh Phat’ın başkanı Truong My Lan suçlu bulundu. Ülkenin 2022 gayri safi milli hasılasının yüzde 3’üne denk gelen bu rakam, Vietnam tarihinin en büyük yolsuzluk miktarlarından biri. Bu fonları binlerce hayalet şirket aracılığıyla ve çeşitli kişilere rüşvet ödeyerek zimmetine geçirdiği iddia edilen Truong My Lan idam cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

DAVA 5 HAFTA SÜRDÜ

5 hafta süren duruşmada Truong My Lan’in yanı sıra 85 kişiye rüşvet ve görevi kötüye kullanmaktan bankacılık yasasını ihlal etmeye kadar uzanan suçlamalarla çeşitli cezalar verildi. Savcılar dolandırıcılığın yol açtığı toplam zararın 27 milyar dolara (871 milyar lira) ulaştığını ve bu rakamın ülkenin 2023 gayrı safi milli hasılasının yüzde 6’sına denk geldiğini söyledi. Ancak Truong My Lan’ın ölüm cezasına çarptırılmasının böyle bir davada alışılmadık derecede ağır bir ceza olduğu belirtiliyor.

 

Davada toplam 86 kişiye ceza verildi

TARİHİN EN BÜYÜĞÜ

Truong My Lan’ın Ekim 2022’de tutuklanması, Vietnam’da 2022’den bu yana yoğunlaşarak devam eden yolsuzlukla mücadele kampanyasının en yüksek profilli olaylarından biriydi. ‘Alevli Fırın’ olarak adlandırılan kampanya Vietnam siyasetinin en üst kademelerini etkiledi. Eski Devlet Başkanı Vo Van Thuong, kampanyaya adı karıştıktan sonra martta istifa etti. Yetkililer ayrıca Truong My Lan ve bazı bankacılar tarafından rüşvet olarak verildiği iddia edilen 5.2 milyon doların (167.7 milyon lira) Vietnam’da kayıtlara geçen en büyük rüşvet olduğunu söyledi.

Haberin Devamı