Dünya Escobar'dan kalan 'saatli bomba'

Escobar'dan kalan 'saatli bomba'

Paylaş
Escobar'dan kalan 'saatli bomba'

Bir dönemin en büyük uyuşturucu baronu Pablo Escobar’ın 1980’lerde Kolombiya’ya getirttiği 4 su aygırı artık ekosistemi tehdit eden bir sürü haline geldi. Sayıları 169’a ulaşan ve ‘ekolojik saatli bomba’ olarak anılan hayvanlara karşı hükümet resmi bir program başlattı.

2 Aralık 1993’te Kolombiya’da öldürülen Pablo Escobar, o dönem dünyanın en büyük uyuşturucu baronu kabul ediliyor ve dünyanın en zengin insanı olduğu tahmin ediliyordu. Escobar 1980’lerde uyuşturucudan elde ettiği serveti kullanarak Kolombiya Hacienda Napoles’de kendi hayvanat bahçesini kurmuştu. ABD Dallas’taki bir hayvanat bahçesinden 2 milyon dolara aralarında 3’ü dişi 4 su aygırının da bulunduğu 1900 egzotik ve vahşi hayvan satın almıştı. Hayvanların bir kısmı Escobar’ın ölümünün ardından hayvanat bahçelerine nakledildi. Ancak bazıları kaçtı. Kaçanlar arasında su aygırları da vardı. Aradan geçen 30 yılda 4 su aygırının sayısı 169’a çıktı.

Haberin Devamı

EKONOMİYE EKSTRA YÜK

Bölgede doğal avcıları olmayan ve insanlara saldırmaya başlayan su aygırları hızla çoğalmaya devam ediyor. 2035’e kadar sayılarının bine ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle ülkede ‘istilacı tür’ olarak kabul edildiler. Çevre Bakanlığı ekosistem için tehdit oluşturan su aygırlarının nüfusunu kontrol altına almak için kasımda bir plan açıkladı. Plan yılda 40 su aygırının kısırlaştırılmasını, bazılarının başka ülkelere nakledilmesini ve bazılarının da itlaf edilmesini içeriyor. Ancak her birinin 9 bin 800 dolara mal olduğu kısırlaştırma operasyonunun ülke ekonomisine ciddi yük bindireceği tahmin ediliyor.