Dünya 'Fransa Taliban'la masaya oturdu'

'Fransa Taliban'la masaya oturdu'

Paylaş
'Fransa Taliban'la masaya oturdu'

Fransa basını dün serbest bırakılan iki gazeteci için Fransa'nın Taliban'la pazarlık yaptığını iddia etti

Afganistan'da Taliban'ın elinde 547 gün rehin kaldıktan sonra dün sabah serbest bırakılan iki Fransız gazeteci bu sabah Paris'e getirildi. France-3 televizyon kanalına çalışan Herve Ghesquiere ve Stephane Taponnier adlı gazetecilerin serbest bırakılması sonrasında Fransız medyasında, gazetecilerin özgürlükleri karşılığında Taliban'a neler verildiği veya vaat edildiği tartışılmaya başlandı. Medyaya göre, Fransa'nın Afganistan'dan asker çekeceğini duyurması ile gazetecilerin serbest bırakılması arasında bağlantı var.

Haberin Devamı

Liberation gazetesinde konu hakkında bugün yayımlanan bir haberde, "Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy geçen Cuma günü Brüksel'de Fransa'nın bu yılsonuna kadar Afganistan'daki yüzlerce askerini geri çekeceğini duyurarak aynı zamanda Taliban'a mı sesleniyordu" ifadelerine yer verildi.

FİDYE ÖDENDİ İDDİASI

Gazete, Afganistan'dan asker çekilmesinin, gazetecilerin serbest bırakılması için Taliban'ın öne sürdüğü koşullardan biri olduğunu hatırlattı. Fransız haber kanalı BFM TV ise gazeteciler karşılığında Taliban'a milyonlarca Euro tutarında fidye ödendiğini iddia etti. Le Parisien gazetesi de, Fransız Dışişleri ve Savunma bakanlıklarının yalanlamasına rağmen, fidyenin ödendiğini yazdı.

FRANSA OPERASYONU REDDETTİ’

Haberin Devamı

Fransız medyasında çıkan haberlerde, 30 Aralık 2009 tarihinde Afganistan'ın başkenti Kabil'in doğusunda Taliban’a yakın ‘çeteler’ tarafından kaçırıldığı belirtiliyor. Haberlerde, insansız uçakları sayesinde iki gazetecinin yerini derhal tespit ettiği belirtilen ABD'nin, kurtarılmaları için ilk etapta askeri opsiyon önerdiği ancak Fransa'nın ‘çok riskli’ olduğu gerekçesiyle bu öneriyi reddettiği ve Taliban'la masaya oturmayı tercih ettiğine yer veriliyor.

Gazeteciler bugün Paris'e ulaştıktan sonra medyaya yaptıkları açıklamada, kendilerine kötü davranılmadığını ve hiçbir zaman ölümle tehdit edilmediklerini söylediler.

(ntvmsnbc)