Dünya Fransa'da sular durulmuyor! Macron, Almanya ziyaretini erteledi

Fransa'da sular durulmuyor! Macron, Almanya ziyaretini erteledi

Paylaş
Fransa'da sular durulmuyor! Macron, Almanya ziyaretini erteledi

17 yaşındaki Nael M.'nin, Paris'in Nanterre banliyösünde polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurularak öldürülmesinin ardından başlayan protestolar devam ederken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, protestocuları gencin ölümünü istismar etmekle suçladı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ülkesindeki olaylar sebebiyle 2-4 Temmuz'da Almanya'ya gerçekleştireceği ziyareti ertelediği duyuruldu.

Fransa'da 27 Haziran'da Nael M. isimli genç sürücünün polisin açtığı ateş sonucu ölmesinin ardından Paris, Nanterre, Marsilya, Nosiy-le-Sec başta olmak üzere birçok kentte halk sokağa döküldü.

Haberin Devamı

Genç sürücünün anısına düzenlenen eylemlerde protestocular, Venissieux kentinde bir tramvay ve Nael'in hayatını kaybettiği Nanterre kentinde bir bankayı ateşe verdi.

Farklı kentlerde araç, kamu eşyaları ve çöp bidonlarını ateşe veren eylemciler polise havai fişek fırlattı. Marsilya, Paris ve Lille kentlerinde ise mağazalar yağmalandı.

MACRON'DAN ÇAĞRI

Acil durum toplantısının ardından açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, şiddeti kontrol altına almak için daha fazla polisin konuşlandırılacağını söyledi, ancak olağanüstü hal ilan etmedi.

Macron, ebeveynlere çocuklarını evde tutma çağrısı yaptı, sosyal medya platformlarının ise bazı içerikleri kaldırmasını talep etti.

Cumhurbaşkanı, gözaltına alınanların üçte ikisinin gençler olduğunu söyledi. Fransa İçişleri Bakanlığı dün gece saatlerinde yaşanan olaylarda 249 polis memurunun yaralandığını, binden fazla kişinin ise gözaltına alındığını açıkladı.

Haberin Devamı

Toplamda 492 binanın hasar gördüğü, 2 bin aracın yakıldığı ve 3 bin 880 yangının başlatıldığı belirtildi.

TRAMVAYLAR ERKEN KAPATILDI

İçişleri Bakanı Gérald Darmanin'in cuma günü yerel saatle 21:00'den itibaren ülke çapında otobüs ve tramvayların durdurulmasını tavsiye etmesiyle toplu taşıma bazı yerlerde erken kapatıldı ve sokağa çıkma yasakları uygulanmaya başlandı.

Fransa'nın güneyindeki Marsilya kentinde, bugün halka açık gösteriler yasaklandı. Kentte toplu taşıma hizmetleri akşam saat 19:00 itibarıyla sona erdi.

DÜN GECE NELER YAŞANDI?

Dün gece Fransa genelinde çok sayıda dükkan yağmalandı, sokaklar ağır hasar gördü ve araçlar ateşe verildi. Paris'te bazı göstericiler gece yarısı Rivoli Caddesi'nde dükkanları yağmaladı. Yağmalamalara dair çok sayıda görüntü sosyal medyada paylaşıldı. Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, "Görevlerini özveriyle yapan polis, jandarma ve itfaiye görevlilerine desteğim tam" dedi.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, bugün bakanlarla yaptığı görüşmenin ardından gece saatlerinde meydana gelen olayları "tahammül edilemez ve affedilemez" olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

Borne, huzursuzluğu gidermek için tüm seçeneklerin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile inceleneceğini söyledi.

Polise destek olması için ise orduya ait birçok zırhlı araç eylemlerin yoğun olarak devam ettiği Paris ve Marsilya'ya gönderildi.

SİLAH MAĞAZASI YAĞMALANDI, AV TÜFEKLERİ ÇALINDI

Paris başta olmak üzere Lyon, Marsilya, Toulouse, Strasbourg ve diğer kentlerde sokaklara dökülen göstericiler kurdukları bariyerleri, araçları, binaları ateşe verdi, mağazaları yağmaladı. Marsilya’da silah mağazasını yağmalayanlar, av tüfeklerini çaldı. Ancak mermilerin alınmadığı öğrenildi.

Marsilya Belediye Başkanı Benoit Payan’ın talebi üzerine kente takviye polis gönderildi. Marsilya sokaklarını yangın yerine çeviren göstericiler, güvenlik güçlerinin müdahalesine de havai fişeklerle karşılık verdi.

Val-d'Oise’de ise göstericiler Persan belediye binasını ateşe verdi. İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, şiddet olayları nedeniyle 88’i Marsilya’da olmak üzere ülke genelinde 994 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu.

Haberin Devamı

MACRON ALMANYA ZİYARETİNİ ENGELLEDİ

Almanya Cumhurbaşkanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada Macron’un, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile telefonda görüştüğü ve ülkedeki olaylarla ilgili bilgi verdiği belirtildi.

Açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un 2-4 Temmuz arasında Almanya’ya yapacağı ziyareti ertelemek zorunda kaldığı ifade edildi. Cumhurbaşkanı Steinmeier'in, sokaklardaki şiddetin bir an önce sona ermesini ve toplumsal barışın yeniden sağlanmasını umduğu belirtildi.

Ziyaret gerçekleşseydi bu, bir Fransız Cumhurbaşkanının 23 yıl sonra Almanya'ya yaptığı ilk devlet ziyareti olacaktı.