Dünya Gazze’de ateşkes uzayacak mı? Netanyahu'dan ilk yanıt geldi

Gazze’de ateşkes uzayacak mı? Netanyahu'dan ilk yanıt geldi

Paylaş
Gazze’de ateşkes uzayacak mı? Netanyahu'dan ilk yanıt geldi

İsrail ile anlaşma kapsamında verilen 4 günlük insani aranın son gününde bölgeden son dakika gelişmeleri gelmeye devam ediyor. Hamas akşam saatlerinde daha fazla esirin serbest bırakılması için İsrail ile çatışmalara verilen insani arayı uzatmaya çalıştıklarını açıklamıştı. Hamas'ın mesajına İsrail Başbakanı Netanyahu'dan ilk yanıt geldi.

Gazze'deki savaş 51. gününe girerken, geçici ateşkesin son gününde yeni rehine takasının yapılması bekleniyor.

Haberin Devamı

İSRAİL, BUGÜN SERBEST BIRAKILACAK REHİNELERİN LİSTESİNİ ALDI

İsrail medyasında yer alan haberlere göre, Tel Aviv, 4'üncü esir takasında Hamas'ın serbest bırakacağı rehinelerin listesini aldı. Pazar günü Hamas 14 İsrailli ve 3 Taylandlı rehineyi, İsrail de 39 Filistinli tutukluyu serbest bırakmıştı.

ATEŞKES UZAYACAK MI? İLK MESAJLAR

Gazze'deki geçici ateşkesin üçüncü gününde Hamas 17 rehineyi, İsrail ise 39 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı. Böylece geride kalan 72 saatte 172 kişi serbest kalmış oldu.

Rehine takası 39 İsrail vatandaşı ve 117 Filistinli mahkumu kapsıyordu. Yanı sıra Hamas diğer ülke vatandaşlarını da serbest bıraktı. 17 Taylandlı, bir Filipinli bir de Rusya-İsrail vatandaşı rehine takasına eklendi.

Haberin Devamı

Şimdi herkesin merak ettiği soru, bugün son günü olan geçici ateşkesin uzayıp uzamayacağı. Geçici ateşkes ve rehine takası anlaşmasında Gazze'yi 2006 yılından bu yana yöneten Hamas'ın her gün 10 rehineyi serbest bırakması halinde ateşkesin bir gün uzayacağı belirtiliyordu.

 

İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas'ın böyle bir adım atması durumunda silahların susabileceğini söyledi.

Hamas, geçici ateşkesi daha fazla rehinenin serbest bırakılması için uzatmaya çalıştıklarını duyurdu.

ABD de dört günlük geçici ateşkesin uzatılması için çalışıldığını açıkladı. ABD lideri Joe Biden, X platformundan paylaştığı mesajda daha fazla rehinenin serbest kalmasını sağlamak için hedefin savaştaki duraklamanın yarının da ötesinde uzatılması olduğunu söyledi.

ABD SAVAŞ GEMİSİNE BALİSTİK FÜZE ATEŞLEDİLER

Kaptanı Türk olan Central Park adlı tanker, Pazar günü Yemen açıklarında imdat çağrısında bulundu. Kızıldeniz ile Umman Denizi'ni birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı yakınlarındaki kargo gemisinin çağrısına, ABD donanmasına ait USS Mason adlı yanıt verdi.

ABD'nin Orta Doğu operasyonlarını yöneten Merkez Komutanlığı (CENTCOM), X hesabından yaptığı açıklamada USS Mason'ın olay yerine ulaşmasıyla Central Park adlı tankeri kaçıran korsanların kaçmayı denediğini ancak yakalandığını duyurdu.

Kargo gemisinin mürettebatının güvende olduğunu aktaran CENTCOM, devamında gece yarısı USS Mason savaş gemisine iki füze ateşlendiğini açıkladı. ABD ordusunun verdiği bilgiye göre, saat 01.41'de ateşlenen balistik füzeler savaş gemisinin yaklaşık 16 kilometre uzağına, Aden Körfezi'ne düştü.

Haberin Devamı

Amerikan Fox News muhabiri Jennifer Griffin, iki üst düzey ABD'li yetkilinin kendisine verdiği bilgiye göre, Yemen'deki Husilerin USS Mason'a balistik füze fırlattığını bildirdi.

Olay yerinde ABD savaş gemisine yardım eden bir Japon destroyerinin de bulunduğu bilgisi var.

İsrail'e savaş ilan eden İran destekli Husiler, geçtiğimiz haftalarda Kızıldeniz'de bir kargo gemisine helikopterle el koydu. İsrailli bir milyardere ait olan bir başka kargo gemisine ise kamikaze drone'la saldıran Husiler, Babülmendep'ten geçen tüm İsrail gemilerini hedef alacağını duyurmuştu.