Dünya Gazze'de kritik 24 saat detayı! BM 'benzeri görülmemiş bir insani felaket' diyerek duyurdu

Gazze'de kritik 24 saat detayı! BM 'benzeri görülmemiş bir insani felaket' diyerek duyurdu

Paylaş
Gazze'de kritik 24 saat detayı! BM 'benzeri görülmemiş bir insani felaket' diyerek duyurdu

Dünya günlerdir İsrail ve Gazze'den gelen haberleri konuşuyor. Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından bölgeyi ablukaya alan İsrail'in saldırıları hız kesmeden devam ediyor. Tamamen abluka altında bulunan Gazze'de temel ihtiyaçlar bitme noktasına gelirken bölgede bulunan hastanelerdeki yakıtın 24 saat içinde bitebileceği duyurulurken BM yetkilileri bu durumu 'benzeri görülmemiş bir insanı felaket' olarak nitelendirdi.

İsrail ve Hamas arasında patlak veren savaşta onuncu güne girildi, çatışmanın tüm Ortadoğu'ya sıçrama ihtimali büyük endişeler ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

İSARİL GAZZE'Yİ DENİZDEN DE VURUYOR, KUDÜS'TE SİREN SESLERİ

Yerleşim yerleri denizden atılan roketlerin hedefi oldu. Uluslararası ajanslar Kudüs'te siren seslerinin duyulduğunu aktardı.

CNN Türk Dış Haberler Editörü Enver Kaptanoğlu Gazze sınırından yaptığı açıklamada hem Tel Aviv'de hem Kudüs'te sirenlerin çaldığını duyurdu.

Roketlerden birinin hava savunma sistemini geçip Kudüs'e düştüğü iddia ediliyor.

PUTIN'DEN KRİTİK TEMASLAR

İsrail basını Rus lider Putin'in hem Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hem De İran Cumhurbaşkanı ile görüştüğünü kaydetti. Putin'in gün içerisinde İsrail Başbakanı Netanyahu ve Filistin lideri Abbas'la da görüşmesi bekleniyor.

150 BİN LİTRE YAKIT GAZZE'YE GÖNDERİLDİ: KRİTİK 24 SAAT

Haberin Devamı

Refah Sınır Kapısı’nın Mısır tarafında, yüzlerce tonluk yardım taşıyan kamyonlar uzun kuyruklar oluşturuyor.

Gazze tarafında ise sınırı geçebilmek için bekleyen yabancı ülke pasaportlu Filistinliler var. Ancak yerel bir yetkilinin aktardığına göre, su ve kanalizasyon pompa istasyonlarında kullanılmak üzere yalnızca 150 bin litre yakıt Mısır’dan Gazze’ye gönderildi.

Birleşmiş Milletler yetkilileri “benzeri görülmemiş bir insani felaket” yaşanabileceği konusunda uyarıyor. Hastanelerdeki yakıtın 24 saat içinde biteceği söyleniyor. Bu, binlerce hasta ve yaralının hayatını tehlikeye atacak.

İRAN'DAN 'REHİNE' AÇIKLAMASI

İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarını durdurması halinde Hamas'ın elindeki yaklaşık 200 rehineyi serbest bırakma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

İSRAİL: HİZBULLAH BİZİ TEST EDERSE ÖLÜMCÜL BİR TEPKİYLE KARŞILAŞACAK

İsrail ordusunun Sözcüsü Daniel Hagari, Lübnan sınırındaki 28 kasabanın boşaltılmasını sivillerin zarar görmemesi için yaptıklarını belirtti.

Hagari X platformu üzerinden yaptığı açıklamada 'Risk almayacağız, Hizbullah bizi test etme hatasına düşerse, ölümcül bir tepkiyle karşılaşacak' dedi.

11 GAZETECİ HAYATINI KAYBETTİ

Filistinli Gazeteciler Sendikası 7 Ekim'de başlayan çatışmalardan bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında 11 gazetecinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

MISIR'DAN REFAH KAPISI AÇIKLAMASI: İSRAİL İZİN VERMİYOR

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri Gazze'nin karşı karşıya olduğu durumu "tehlikeli" olarak nitelendirdi. Şükri Mısır'ın çatışma başladığından beri Refah sınır kapısını çalışır durumda tutmayı hedeflediğini ancak İsrail'in buna izin vermediğini söyledi.

İSRAİL ORDUSU ESİR SAYISINI 199 OLARAK GÜNCELLEDİ

İsrail Ordusu sözcüsü Daniel Hagari, Hamas tarafından esir alınan 199 kişinin ailelerine haber verildiğini belirterek "Gazze'de rehinelerin nerede olduğunu anlamak için yoğun çaba harcıyoruz" dedi. Ordu daha önce bu sayının 155 olduğunu açıklamıştı.

İSRAİL GAZZE'DE 250 HEDEFİ VURDU

İsrail Hava Kuvvetleri (IAF), İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ile ortak operasyonlarla Gazze Şeridi’nde Hamas’a ait olduğu ifade edilen 250 hedefin vurulduğunu duyurdu.

REFAH'TA BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Gazze Şeridi'nin içinden çekilen canlı görüntülerde, Refah sınır kapısının arkasında toplanmış, ellerinde çantalar ve bagajlarla olası bir açılışı bekleyen her yaştan büyük bir insan kalabalığı görülüyor. Ancak geçiş şu an için kapalı durumda.

Haberin Devamı

HAMAS'TAN ATESKES AÇIKLAMASI

Hamas yetkilisi, Refah sınır kapısının açılması veya geçici ateşkesle ilgili haberlerin doğru olmadığını söyledi. Mısırlı güvenlik kaynakları daha önce, yardımın bölgeye girmesine izin vermek için sınır kapısının açılması konusunda bir anlaşmaya varıldığını söylemişti.

GAZZE'DE CAN KAYBI 2 BİN 750

İsrail'in ağır bombardımanı altındaki Gazze'de can kaybı 2 bin 750'ye çıktı. Filistinli yetkililerin verdiği bilgiye göre, savaşta yaralananların sayısı ise 9 bin 700.

BM: 400 BİN GAZZELİ BİZE SIĞINDI

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada 400 binden fazla insanın Gazze Şeridi'ndeki BM okulları ve binalarına sığındığı kaydedildi.

X üzerinden yapılan açıklamada "Yaşlılar, çocuklar, hamile kadınlar ve engelli insanlar temel insanlık onurlarından mahrum bırakılıyor. Bu tam bir rezalet" ifadeleri kullanıldı.

İSRAİL'DEN ATEŞKES YALANLAMASI

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı Binyanmin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada Gazze'den yabancıların çıkarılması ve insani yardımların girişi konusunda bir girişimin söz konusu olmadığı belirtildi.

DİPLOMASİ TRAFİĞİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bölgedeki temaslarının ardından İsrail'e geri dönerken, Fransa Dışişleri Bakanı Lübnan'ın çatışmalara müdahil olmasını engellemek için Lübnan'a gitti.

Ürdün Kralı Abdullah bugün Almanya Cumhurbaşkanı ile Berlin'de görüşecek. Japonya ise çatışmanın çözümüne aracılık etmek üzere Orta Doğu'ya özel bir elçi gönderme kararı aldı.

İSRAİL LÜBNAN SINIRINDA TAHLİYEYE GİRİŞİYOR

İsrail ordusu, Lübnan sınırı yakınlarındaki 28 yerleşke ve kasabada yaşayanların tahliye edileceğini duyurdu. Lübnan'da konuşlu Hizbullah ile İsrail arasında 8 Ekim Pazar gününden bu yana çatışmalar var. Hizbullah milisleri çok sayıda füze ateşledi, İsrail savaş uçakları ve toplarla misillemede bulundu.

Haaretz gazetesi, tahliye edilecek yerleşke ve kasabaların Lübnan sınırına 2 kilometre mesafede olduğunu bildirdi. Ordu tarafından gerçekleştirilecek tahliye operasyonunda söz konusu yerleşkelerde yaşayanlar otellere ve misafirhanelere götürülecek. Haaretz, masrafların İsrail hükümeti tarafından karşılanacağını yazdı.

GAZZE İÇİN ATEŞKES ANLAŞMASI

ABD, İsrail ve Mısır'ın, Gazze'nin güneyi için bu sabah yerel saatle 09.00'da başlamak üzere bir ateşkes anlaşmasına vardığı bildiriliyor. The Guardian, söz konusu ateşkesin Refah sınır kapısının açılmasıyla aynı anda gerçekleştiğini bildiriyor.

Haaretz gazetesi, iki Mısırlı kaynağa dayandırdığı haberinde geçici ateşkesle Refah sınır kapısının açılmasının sağlanacağını duyurdu.

ABD'DE MÜSLÜMAN ANNE OĞULA BIÇAKLI SALDIRI

ABD’nin Illinois eyaletinde 71 yaşındaki Joseph Czuba isimli bir Amerikalı, bir anne ve oğluna Müslüman olduğu gerekçesiyle bıçakla saldırdı.

26 kez bıçaklanan 6 yaşındaki çocuk öldü. 32 yaşındaki kadın ise yaralandı. 

HAMAS BÖLÜMÜ KALDIRILDI

Filistin lideri Mahmud Abbas, Hamas'ın faaliyetleri ya da politikalarının Filistinlileri temsil etmediğini söyledi. Venezuela lideri Nicolas Maduro ile görüşen Abbas'ın yorumlarını Filistin'in resmi haber ajansı Wafa'nın bildirdi. Söz konusu ifadeler daha sonra kaldırıldı ve nedeni henüz bilinmiyor.

ABD BASINI: REFAH SINIR KAPISI BİRKAÇ SAATLİĞİNE AÇILACAK

ABD medyası, halihazırda Gazze'yi dünyaya bağlayan tek yer olan Mısır sınırındaki Refah sınır kapısının bugün birkaç saatliğine yeniden açılacağını yazdı. Bilgi henüz resmi kaynaklar tarafından doğrulanmış değil.

Mısır, İsrail bombardımanı nedeniyle geride kalan dokuz günde Refah geçişini birçok kez kapattı. Kahire yönetimi ayrıca, topraklarına Gazze'den toplu bir mülteci akınını istemiyor.

Ortadoğu turuna çıkan ABD Başkanı Antony Blinken, Pazar günü Kahire'deydi ve Mısır lideri Abdulfettah Sisi ile görüştükten sonra Refah sınır kapısının yeniden açılacağını söyledi. ABD basınındaki haberler, Blinken'ın açıklamalarından saatler sonra yayımlandı.

İsrail'in tahliye emriyle Gazze'nin kuzeyindeki yüzbinlerce insanın güneye kaçmasıyla Han Yunus ve çevresinde büyük bir kaos hakim. İnsanların sıkışıp kaldığı Gazze'de 600 kadar ABD'linin bulunduğu biliniyor.

İsrail'deki ABD Büyükelçiliği de, Pazartesi sabah yayınladığı güvenlik uyarısında yolcuların Refah sınır kapısına yaklaşmak isteyebileceğini aktardı.

Uluslararası yardım grupları da, Gazzelilere gönderilen yardımların ulaştırılabilmesi için Refah geçişinin açılmasını talep ediyor.