Dünya Gözler G-20 Zirvesi'nde! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan art arda önemli görüşmeler

Gözler G-20 Zirvesi'nde! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan art arda önemli görüşmeler

Paylaş
Gözler G-20 Zirvesi'nde! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan art arda önemli görüşmeler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya’nın Bali Adası’nda toplanan G20 Liderler Zirvesi’ne katıldı. Erdoğan zirve kapsamında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile görüştü. Zirveye ev sahipliği yapan Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, toplantı öncesinde karşıladığı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tokalaşarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

Dünyanın gözü Endonezya’nın Bali Adası’nda toplanan G20 Liderler Zirvesi’nde. G20 Liderler Zirvesi için Apurva Kempinski'ye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada G20 Liderler Zirvesi resmî karşılama törenine katıldı.

Haberin Devamı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya’nın Bali Adası’nda toplanan G20 Liderler Zirvesi’ne katıldı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya’nın Bali Adası’nda toplanan G20 Liderler Zirvesi’ne katıldı. G20 Liderler Zirvesi için Apurva Kempinski'ye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada G20 Liderler Zirvesi resmî karşılama törenine katıldı. Zirveye ev sahipliği yapan Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, toplantı öncesinde karşıladığı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tokalaşarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, oturumun düzenlendiği salonda İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile kısa süre sohbet etti. Erdoğan salona girmeden önce ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise ayaküstü sohbet etti.

Erdoğan zirve kapsamında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile görüştü. Zirveye ev sahipliği yapan Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, toplantı öncesinde karşıladığı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tokalaşarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

Resmî karşılama töreni sonrasında liderler, "Gıda ve Enerji Güvenliği" oturumuna geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, oturumun yapılacağı salonda liderlerle ayaküstü sohbet etti.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen G20 Liderler Zirvesi çerçevesinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşme gerçekleştirdi.
İki lider, zirvenin yapıldığı Apurva Kempinski'de bir araya geldi. Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı.

PUTİN KATILMIYOR

Önceki aylarda Rusya lideri Putin'İn de zirveye katılacağı duyurulurken, geçen hafta Putin’in katılımının iptal edildiği bildirildi. Dolayısıyla, Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde, olası bir Biden-Putin görüşmesi mümkün olmadı.
Öte yandan Amerikan Bloomberg sitesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın küresel tahıl arzını güvence altına alma rolünden kaynaklanan beklenmeyen bir destekle zirvede yer aldığı yorumunu yaptı.

ZELENSKİY VİDEO KONFERANSLA KATILDI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının başlamasından bu yana ilk kez düzenlenen G20 zirvesine video konferans yöntemiyle katıldı.

Zirve oturumunda liderlere seslenen Zelenskiy, önerdiği barış planı çerçevesinde ülkesindeki savaşın sona erdirilmesinin zamanının geldiğini söyledi. Savaşın adil bir şekilde Birleşmiş Milletler Antlaşması (BM) ve uluslararası hukuk temelinde sona erdirilmesi gerektiğini söyleyen Zelenskiy, Zaporijya Nükleer Santralinde radyasyon güvenliğinin sağlanması, Rus enerji kaynaklarına fiyat kısıtlamaları getirilmesi ve tahıl ihracatı girişiminin genişletilmesi çağrısında bulundu. Zelenskiy, ayrıca tüm Ukraynalı mahkumların serbest bırakılmasını istedi.

Haberin Devamı

KAMBOÇYA BAŞKANI COVİD ÇIKTI

Kamboçya Başbakanı Hun Sen, G20 Zirvesi için geldiği Endonezya'da Covid-19'a yakalandığını açıkladı. ASEAN liderleriyle temaslarda bulunan Hun Sen, bu hafta Bangkok'ta yapılacak APEC zirvesinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yapacağı toplantıları da iptal etti.

BİRÇOK LİDERLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Kamboçya'da gerçekleştirilen ASEAN Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Hun Sen, Güneydoğu Asya ülkelerinin liderlerinin yanı sıra Çin Başbakanı Li Keqiang ve ABD Başkanı Joe Biden dahil farklı ülkelerin temsilcileriyle görüşmeler yapmıştı. Ayrıca Hun Sen'in bir gala yemeğinde Biden ile yan yana oturduğu kamuoyuna yansımıştı.

Haberin Devamı

G20 NEDİR?

20'li grup olarak bilinen G-20 ülkeler grubu küresel ekonomiye ilişkin görüşmek üzere bir araya geliyor. Gruptaki ülkeler küresel ekonomik üretiminin yüzde 85'ini ve dünya ticaretinin yüzde 75'ini temsil etmenin yanı sıra dünya nüfusunun da üçte ikisini kapsıyorlar.

G20 Avrupa üyelerini Avrupa Birliği ve 19 devlet oluşturuyor. Bu ülkeler, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD.

İspanya görüşmelere misafir olarak davet ediliyor.