Dünya Günlerdir bekleniyordu: Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail kararı

Günlerdir bekleniyordu: Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail kararı

Paylaş
Günlerdir bekleniyordu: Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail kararı

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana yoğun saldırılar düzenlediği Gazze Şeridi'ndeki insanlık dramı her geçen dakika büyürken Uluslararası Adalet Divanı(UAD) Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail aleyhine talep ettiği yeni tedbirlere ilişkin kararını az önce açıkladı.

Uluslararası Adalet Divanı Güney Afrika'nın acil durum talebine ilişkin kararını açıklıyor;

Haberin Devamı

"Mahkeme öncelikle herhangi bir durum değişikliği olup olmadığını değerlendirdi. Ocak  ayında alınan kararda İsrail askeri operasyonun  çok sayıda insanın ölümüne sebep olduğu belirtilmişti. Süre gelen gıda ve temel ihtiyaçların yoksunluğu nedeni ile Filistinlilerin yaşamının kötüye gittiği gözlemlendi. Gazze'de insani koşulların daha kötüye gitme riski var.

REFAH'TA DURUM FELAKET SEVİYESİNDE

Refah bölgesindeki durumun kötüye gittiği ve durumun felaket seviyesinde olduğu gözlemlendi. Ve İsrail'in buradaki askeri operasyonu sürüyor. Mahkeme yeniden gözlemleme ihtiyacı hissetmemektedir. Mahkeme temel haklar kapsamında bunların herhangi bir tahribata yol açması halinde geri dönülemez bir durum teşkil edeceğini belirtmiştir. 800 bin Filistinli Refah'taki yerlerinden edildi.

Haberin Devamı

Mahkeme tahliye çabalarının ve İsrail'in almış olduğunu söylediği önlemlerin yeterli olmadığını değerlendirmektedir. Gazze’de yeni tedbir kararlarına ihtiyaç duyuluyor.

İSRAİL YETERLİ ÖNLEM ALMADI

Mahkeme İsrail'in yeterli bilgi iletmediğini gözlemlemiştir. Refah'ta içilebilir su yok. Mahkeme İsrail'in yeterince önlem almadığını görüyor. Mahkeme mevcut durumun geri dönülemez riskler getirdiğini görüyor. Sahada bir aciliyetin ve tahribatın olduğunu görüyoruz.

Mahkeme İsrail'in askeri operasyonunu derhal durdurmak zorunda olduğuna karar vermiştir.

İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'na bir ay içinde rapor sunmalı. İsrail, (Gazze'de) acilen ihtiyaç duyulan hizmetlerin ve insani yardımın engelsiz bir şekilde sağlanabilmesi için Refah sınır kapısını açık tutmalı.