Dünya Hakkında idam cezası verilen, ardından takas edilen İngiliz askerden Ukrayna kararı

Hakkında idam cezası verilen, ardından takas edilen İngiliz askerden Ukrayna kararı

Paylaş
Hakkında idam cezası verilen, ardından takas edilen İngiliz askerden Ukrayna kararı

İngiliz Aiden Aslin, Rus askerlerine esir düştükten sonra çıkarıldığı mahkemece idam cezası almıştı. Ancak sonrasında esir takası anlaşması yapıldı ve ülkesine geri döndü. Şimdi ise aldığı karar İngiltere gündemine bomba gibi düştü.

Posta.com.tr | 28 yaşındaki İngiliz Aiden Aslin, Ukrayna ordusuna destek için ülkeye savaşmaya gitti. Nisan ayında Mariupol'de Rus güçleri tarafından yakalanarak esir alındı. Aiden ve diğer iki yabancı uyruklu asker, Rus mahkemesine çıkarıldı ve haklarında idam kararı verildi. Ancak Suudi Prens ve Rus oligark Roman Abramovich'in esir takası operasyonu ile eylül ayında serbest bırakıldı ve ülkesine geri döndü.

Haberin Devamı

AKILALMAZ İŞKENCELER

İngiltere'ye döndüğünde Rus askerlerin kendisine korkunç şekilde davrandığını anlatan Aslin, kafasına çuval geçirilerek Donetsk Halk Cumhuriyeti'ndeki gözaltı merkezine götürüldüğünü ve defalarca copla dövüldüğünü ifade etti. Aiden, 5 ay boyunca küçük bir hücrede hamamböcekleri ve bitlerle yaşadı. Güneş görmüyordu ve sadece Dışişleri Bakanlığı ile görüşmesine izin veriliyordu. 24 saat boyunca Rus milli marşını dinliyordu. Askerler Rus marşını söylemesini istiyordu.

Rus askerleri tarafından kulağının kesilmesiyle tehdit edilen Aslin, o günleri şu sözlerle anlattı:

Asker sigara içiyordu ve önümde diz çökerek 'Kim olduğumu biliyor musun?' diye sordu. 'Hayır' dedim ve Rusça 'Senin ölümün' dedi. 'Sana ne yaptığımı gördün mü?' dedi. Sırtımı işaret etti. Bana bıçağını gösterdi ve beni bıçakladığını anladım. Sonra bana, 'Hızlı bir ölüm mü, yoksa güzel bir ölüm mü istiyorsun?' diye sordu. Rusça cevap verdim, 'Hızlı bir ölüm'. Gülümsedi ve 'Hayır, güzel bir ölümün olacak . . . ve bunun güzel bir ölüm olduğundan emin olacağım' dedi.

Haberin Devamı

KARARI ÜLKE GÜNDEMİNE BOMBA GİBİ DÜŞTÜ

Serbest bırakılmasının üzerinden henüz 50 gün geçmesine rağmen Aiden Aslin'in aldığı karar ülke gündemine bomba gibi düştü. Aslin, Ukrayna'ya geri döneceğini açıkladı. Ancak bu kez asker olarak değil, YouTube kanalı için 'savaş muhabiri' olarak Ukrayna'ya gidecek. Aslin, Ukrayna'daki askerlerin ve itfaiyecilerin hikâyesini, günlük işlerini ve hayatta kalma savaşlarını anlatmayı planlıyor. Aslin, ön cephede yer alarak savaşın gidişatı hakkında Youtube'da bilgi verecek.

Ukrayna'ya olan sevgisi nedeniyle geri dönmek istediğini açıklayan Aslin, "Burası benim evim. Tekrar yakalanmak istemiyorum ama yapılacak işler olduğunu hissediyorum. Anlatılması gereken hikayeler var. Nişanlıma asker olmayacağıma dair söz verdim. Bir daha silah almayı düşünmüyorum. Ukrayna'da yüzümün tanınacağını biliyorum ama bu riske değer olduğunu düşünüyorum" dedi.

Aslin, "Rusya'da siyasi bir şey olmazsa, savaşın birkaç yıl daha uzayacağından korkuyorum. Ukrayna pes etmeyecek. Rusya söylediklerinden çok daha fazla can verdi. Tüm birimleri yok ediliyor. Ukrayna'nın bu savaşı kazanmak için gerçek bir şansı olduğuna inanıyorum" dedi. 

Haberin Devamı