Dünya Hamas İsrailli generali esir aldı, görüntüler dünyada şok etkisi yarattı

Hamas İsrailli generali esir aldı, görüntüler dünyada şok etkisi yarattı

Paylaş
Hamas İsrailli generali esir aldı, görüntüler dünyada şok etkisi yarattı

Hamas İsrail'e son yıllarda görmediği kabusu yaşattı. Son olarak birçok İsrail askerinin esir alındığını bilinirken bir generalin de esirler arasında yer aldığı öğrenildi.

Hamas'ın silahlı kanadı cumartesi sabahı İsrail'e karşı yüzlerce roket fırlatarak mayıs ayındaki çatışmaların ardından varılan ateşkesi sona erdirdi. Saldırıyla birlikte çok sayıda silahlı Hamas militanı da İsrail'e girdi. İsrail ordusu "savaş hali" ilan ederken, Hamas saldırılarında en az 40 İsraillinin hayatını kaybettiği aktarıldı.

Haberin Devamı

"HAMAS EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR BEDEL ÖDEYECEK"

Filistinli yetkililere göre İsrail'in karşı saldırılarında ise en az 198 Gazzeli yaşamını yitirdi. İsrail sağlık yetkilileri, İsrail kasabalarına sızan silahlı kişilerle çıkan çatışmalarda en az 40 İsraillinin öldüğünü, 500'den fazla kişinin de yaralandığını aktardı. Başbakan Netanyahu saldırılar sonrası yaptığı açıklamada 'Hamas eşi benzeri görülmemiş bir bedel ödeyecek' dedi.

MOSSAD'A SORUŞTURMA

İsrail hükümet yetkilileri, İsrail istihbaratının Hamas'ın bu büyük çaptaki ve iyi koordine edilmiş saldırılarını nasıl göremediği konusunda kapsamlı bir soruşturma başlattığını söyledi. Bir yetkili, "Yıllarca sürecek" dedi.

ORDU SEFERBERLİK İLAN ETTİ

İsrail ordusu resmi X (önceki adıyla Twitter) hesabı üzerinden 'Demir Kılıçlar Operasyonu'nun ilk görüntülerini paylaştı. İsrail söz konusu paylaşıma ayrıca orduda seferberlik ilan edildiğini ve yedek güçlerin ülkenin güneyindeki sivilleri korumak için harekete geçtiğini yazdı.

Haberin Devamı

İSRAİL DOĞRULADI

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Rear Adm. Daniel Hagari yaptığı açıklamada, İsrailli askerlerin Gazze Şeridi’nde esir tutulduğunu doğruladı. Çatışmalarda İsrailli askerlerin öldürüldüğünü belirten Hagari, öldürülen rehinelerin veya askerlerin sayısı hakkında herhangi bir rakam vermedi. İsrail’in güneyinde hala 22 noktada çatışmaların sürdüğünü ifade eden Hagari, halihazırda Gazze sınırında olan 31 tabura ek olarak 4 tümenin daha Gazze sınırına konuşlandırıldığını söyledi.

NATO'DAN TERÖRİZM AÇIKLAMASI

NATO Sözcüsü Dylan White, İsrail'e Hamas tarafından yapılan saldırıyı 'Terör saldırısı' olarak nitelendirdi. White, 'Düşüncelerimiz kurbanlar ve etkilenen herkesle birlikte. Terörizm özgür toplumlar için temel bir tehdittir ve İsrail'in kendini savunma hakkı vardır' ifadelerini kullandı.

HAMAS TÜMGENERALİ YAKALADI

Öte yandan Hamas Başkan Yardımcısı Salih EL Aruri, 'Aralarında üst düzey subayların da bulunduğu çok sayıda İsrailli esirimiz var' dedi. BBC'de yer alan haberde ise Filistinlilerin Hamas militanları tarafından esir alınan İsrail askerleri arasında birçok generalin de olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Bu generallerden biri ise sosyal medyada da fotoğrafları hızla yayılan Tümgeneral Nimrod Aloni. Görüntülerde Aloni'nin yarı çıplak bir şekilde henüz bilinmeyen bir konuma götürüldüğü ve yanında Hamas üyelerinin olduğu görüldü. Kassam Tugaylarına ait Telegram kanalında yayımlanan videoyla birlikte paylaşılan açıklamada, "Aksa Tufanı'nda esir alınan onlarca İsrail askeri Kassam Tugaylarının elinde." ifadelerine yer verildi.

İslami Cihad Hareketinin silahlı kanadı Kudüs Seriyyeleri Sözcüsü Ebu Hamza 'Elimizde birçok Siyonist asker var' dedi. İsrail'den ise bu açıklamalara henüz yanıt gelmedi.