Dünya Hamas'ın serbest bıraktığı rehine konuştu! 'Örümcek ağına benzer tünellerden geçtik'

Hamas'ın serbest bıraktığı rehine konuştu! 'Örümcek ağına benzer tünellerden geçtik'

Paylaş
Hamas'ın serbest bıraktığı rehine konuştu! 'Örümcek ağına benzer tünellerden geçtik'

İsrail’in havadan, karadan ve denizden abluka altına aldığı Gazze’den haberler gelmeye devam ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İsrail’e ziyarete gittiği duyurulurken ABD basını, Joe Biden’ın kritik bir ismi İsrail’e yardım etmesi için bölgeye gönderdi. Öte yandan Hamas tarafından serbest bırakılan 85 yaşındaki Yocheved Lifschitz, ilk kez açıklama yaptı.

Hamas-İsrail arasında 7 Ekim’de başlayan çatışmalar yoğun bir şekilde devam ederken, gözler İsrail’in kara harekatına çevrildi.

Haberin Devamı

İSRAİL-LÜBNAN SINIRINDA PATLAMA SESLERİ DİNMİYOR

Savaşın ikinci gününden itibaren çatışmaların başladığı sınır hattında Hizbullah ve İsrail ordusu çarpışıyor. İsrail, bugün yaptıı açıklamada sınırınki Baram bölgesi yakınlarında bir grup silahlı milisin vurulduğunu belirtti. Açıklamada, Lübnan tarafından İsrail'e roket atılırken söz konusu saldırının gerçekleştirildiği aktarıldı.

HASTANELERDE SAĞLIK SİSTEMİ TAMAMEN ÇÖKTÜ

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı 'Hastanelerde sağlık sistemi tamamen çöktü' açıklamasında bulundu.

GAZZE'DE CAN KAYBI 5 BİN 791'E ÇIKTI

Filistinli yetkililer, savaşın on sekizinci gününde İsrail'in öldürdüğü insanların sayısının 5 bin 791'e çıktığını duyurdu. Kurbanların 2 bin 360'ı çocuk. Verilen bilgiye göre, son 24 saatteki İsrail hava saldırılarında 700'ü aşkın kişi can verdi.

Haberin Devamı

SERBEST BIRAKILAN REHİNE KONUŞTU: BİZE İYİ DAVRANDILAR

Hamas tarafından serbest bırakılan iki esirden biri olan Yocheved Lifschitz bugün düzenlediği basın toplantısında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Tekerlekli sandalyede oturan 85 yaşındaki kadın kaçırıldığı sırada sopalarla dövüldüğünü ancak esaret altındayken kendisine iyi davranıldığını söyledi. Bir doktorun kendisini ve diğer tutukluları iki ila üç günde bir ziyaret ettiğini anlatan Lifschitz, "Bize iyi davrandılar. Kendilerinin Kur'an'a inanan ve bize zarar vermeyecek kişiler olduklarını söylediler" dedi.

Lifschitz kendisini kaçıran kişilerin onu Gazze'ye götürdüklerini ve örümcek ağına benzeyen tünellerde kilometrelerce yürüttüklerini söyledi ve Hamas tehdidini yeterince ciddiye almadığı için İsrail ordusunu eleştirdi.

İSRAİL YİNE HASTANEYİ HEDEF ALDI

İsrail uçakları El Vefa Hastanesi çevresini bombaladı.

İSRAİL 24 SAATTE 400'DEN FAZLA HEDEFİ VURDU

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi’nde son 24 saatte 400’den fazla hedefin vurulduğunu duyurdu. IDF, saldırı anlarının görüntülerini de paylaştı.

IDF’ten yapılan açıklamada, “IDF, Hamas'ın terör kapasitesini ortadan kaldırmaya yönelik geniş çaplı bir operasyonla son 24 saat içinde 400'den fazla terör hedefini vurdu. Hamas'ın İsrail'e roket atmaya hazırlanan silahlı birlikleri, teröristlerin deniz yoluyla İsrail'e sızmasını sağlayan Hamas tünelleri vuruldu. Hamas komuta merkezleri operatörler tarafından kullanılmakta ve silahlar camilerde depolanmaktadır” denildi.

Haberin Devamı

İSRAİL'DE OKULLARIN AÇILMASI ERTELENDİ

İsrail'de akademik yıl başlangıcı Aralık ayına ertelendi. Kararın Gazze'de devam eden savaş ve yedek askerler arasındaki öğrenci sayısının fazla olmasından kaynaklandığı bildirildi.

HERZOG: HİZBULLAH ATEŞLE OYNUYOR

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 7 Ekim Hamas saldırısını "modern zamanların en kötü zulümlerinden biri" olarak nitelendirdi ve Lübnan'daki Hizbullah'ı İsrail'in kuzeyinde "ateşle oynamakla" suçladı.

İRAN'DEN BİDEN'A ÇAĞRI: RİYAKARLIĞA SON VER

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu toplantısı sonrası yaptığı basın açıklamasında, "Buradan ABD’lilere sesleniyorum. Yıllar önce bölgede Hizbullah’ı yok etmeye ve silahsızlandırmaya çalıştınız, ancak bugün Hizbullah her zamankinden daha güçlü varlığını sürdürüyor.ABD’liler ve Batılılar Siyonist rejim karşısında yeni bir cephe açılmaması için şimdiye kadar Hizbullah’a onlarca mesaj gönderdi. Bunun yanı sıra ABD yönetimi de bize iki ayrı mesaj gönderdi ve İran'ın savaşa dahil olmamasını, itidalli olmamızı istedi" dedi ve sözlerine şöyle devam etti;

Haberin Devamı

"ABD savaşı genişletmek veya büyütmek istemediğini iddia ediyor, ancak diğer yandan iki hafta önce gönderdiği silahlar ile Filistinli sivillere çocuklara ve kadınlara yönelik Gazze’deki saldırıları destekliğini ilan ediyor. Buradan Biden’a sesleniyorum. Riyakarlığına son ver. Seçim dönemi kampanyasında dünya için savunduğunuz insan hakları bu muydu?” dedi.

MACRON'DAN 'DAYANIŞMA' MESAJI

Macron, İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog ile Kudüs'te buluştuğu sırada, 'Dayanışmamızı ifade etmek için buradayım' dedi. Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca Hamas'ın İsrail'e saldırısına atıfta bulunarak 'olup bitenler hiçbir zaman unutulmayacaktır' dedi.

Haberin Devamı

MACRON İSRAİL'E GİTTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrailli ve Filistinli yetkililerle görüşmek üzere bölgeye gitti. Macron, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşeceği Ramallah'a gitmeden önce Başbakan Benjamin Netanyahu ve Başkan Isaac Herzog'un yanı sıra İsrail savaş kabinesi üyeleri ve muhalefet liderleriyle de görüşecek.

ABD DAEŞ İLE SAVAŞAN KOMUTANI GÖREVLENDİRDİ

İsrail'in kara harekatına ne zaman başlayacağı sorusu dünyanın bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor. Dün Biden yönetiminin İsrail'e 'operasyonu geçisi süreyle askıya al' çağrısı yaptığını yazan New York Times (NYT), yine dikkat çeken bir habere imza attı.

NYT, Washington'un israil'in böyle bir operasyona hazır olmadığını düşündüğünü ve çekinceleri olduğunu yazdı. 'Yetkililer, ABD'nin İsrail'in Gazze'deki Eylem Planına İlişkin Endişelerini Dile Getirdiğini Söyledi' başlıklı haberde 'Pentagon, İsraillilere şehir savaşının zorlukları konusunda yardımcı olmak için subaylar gönderdi' denildi.

Haberde 'Pentagon, İsraillilere bir şehir savaşının zorlukları konusunda yardım etmek üzere diğer subaylarla birlikte üç yıldızlı Korgeneral James Glynn'i gönderdi' ifadesine yer verildi. Times of Israel ise ABD'li generalin DAEŞ'e karşı özel harekât kuvvetlerine liderlik ettiğini ve Irak'ın Felluce kentindeki en hararetli kentsel çatışmaların bazılarında görev yaptığını yazdı.

Söz konusu görevlendirme ABD basınına yansıdıktan saatler sonra Pentagon açıklama yapmak zorunda kaldı. Bir Pentagon yetkilisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, daha önce Axios tarafından bildirilen General Glynn'in görevlendirilmesinin Pentagon'un İsrail adına kararlar aldığı anlamına gelmediğini söyledi.

KUZEY GAZZE'NİN EN BÜYÜK HASTANESİ KARANLIĞA GÖMÜLDÜ

Gazze'nin kuzeyindeki en büyük hastane olan Endonezya Hastanesi'nde yakıtın bitmesi nedeniyle elektrik kesintisi yaşandı. Bugün erken saatlerde Gazze sağlık bakanlığı da acil yakıt tedariki yapılmadığı takdirde tüm Filistin topraklarındaki sağlık sisteminin önümüzdeki 48 saat içinde çökebileceğini belirten ciddi bir uyarı yayınladı.

BIDEN'DAN GAZZE ÇAĞRISI

ABD Başkanı Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu'ya yaptığı telefon görüşmesinde, Gazze'ye gelen sınırlı yardımın devam etmesi gerektiğini söyledi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, 'Başkan Gazze'ye acil ihtiyaç duyulan insani yardım akışının sürekli olarak sürdürülmesi ihtiyacının altını çizdi' denildi. iki lider önümüzdeki günlerde tekrar görüşme konusunda mutabakata vardı.