Dünya Hem destek hem eleştiri

Hem destek hem eleştiri

Paylaş
Hem destek hem eleştiri

İsrail’e giden ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “İsrail’in kendini savunma hakkı var” dedi. Ancak sözlerine “İsrail’in bunu nasıl yaptığı önemli” diye devam etti. Bu sözler, İsrail’in Gazze’deki sivilleri hedef alan saldırılarına eleştiri olarak yorumlandı.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği ve sivillerin ölümüne yol açan saldırısına İsrail çok sert karşılık vermişti. Günlerdir füze yağan Gazze’de 447’si çocuk, 248’i kadın 1417 Filistinli öldü, 6 bin 238 kişi yaralandı. İsrail’deki ölü sayısı 1300’e, yaralı sayısı 3 bin 300’e çıktı. Gazze’yi tam kuşatma altına alan İsrail, bölgeye elektrik, su, yiyecek ve yakıt akışını kesmişti. İsrail Enerji Bakanı Israel Katz dün yaptığı açıklamada Hamas’ın elindeki rehineler serbest bırakılana kadar Gazze’ye elektrik, su ve yakıt verilmeyeceğini söyledi. Bu arada Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in saldırılarını ‘toplu cezalandırma’ olarak niteleyip kınadı.

Haberin Devamı

‘YAHUDİ OLARAK GELDİM’

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün İsrail’e gitti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile gerçekleştirilen görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Sözlerine ABD Başkanı Joe Biden’ın Hamas’ın yaptıklarını ‘katıksız kötülük’ olarak nitelendirirken haklı olduğunu söyleyerek başlayan Netanyahu, Hamas’ın bütün aileleri katlettiğini, insanları diri diri yaktığını ve kafa kestiğini öne sürdü. Netanyahu, Hamas’ın DEAŞ ile aynı olduğunu söyledi. Ardından söz alan Blinken, İsrail’e sadece bir ABD yetkilisi olarak değil aynı zamanda bir Yahudi olarak geldiğini söyledi ve “Hamas’ın katliamlarını kişisel düzeyde anlıyorum” dedi.

‘SİLAHLAR YOLDA’

Hamas’ın ‘DEAŞ gibi’ olduğu konusunda Netanyahu ile hemfikir olduğunu söyleyen Blinken, İsrail’e destek için daha fazla ABD silahının ‘yolda’ olduğunu belirtti. “Hamas’ın Filistin halkını temsil etmediğini biliyoruz” diyen Blinken, militan grubun baskıcı bir yönetim sergilediğini söyledi. Blinken, Hamas’ın saldırılarında en az 25 Amerikalının öldüğünü doğruladı. “İsrail’in kendini savunma hakkı var” diyen Blinken’ın sözlerine “İsrail’in bunu nasıl yaptığı önemli” diyerek devam etmesi dikkat çekti. Blinken doğrudan söylemese de bu sözler, Gazze’de Filistinli sivilleri öldüren İsrail hava saldırılarına bir eleştiri olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

3 REHİNE SERBEST

Hamas, esir alınan İsrailli bir anne ve iki çocuğunun serbest bırakıldığı duyurdu. Serbest bırakılan esirlerin sağlık durumu hakkında bilgi verilmedi. İsrail tarafından da anne ve çocukları hakkında bir açıklama gelmedi.

FELAKETİN EŞİĞİNDE

İsrail’in bombardımanı yoğunlaştıkça Gazze’de insani dram derinleşiyor. Hastaneler yaralılara müdahale etmekte zorlanıyor. Elektrik, su ve yiyecek sıkıntısı giderek artıyor. 2.3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi’nde 650 binden fazla kişinin su sıkıntısı yaşadığı kaydedildi. Yıkılan binaların enkazında kalanları çıkarmak için zamana karşı yarışılıyor ancak yeterli iş makinası olmadığı için enkazdakilere ulaşmak çok zor oluyor. Hastanelerde jeneratörlerin yakıtı tükenmek üzere. İlaç ve ekipman sıkıntısı da çekiliyor. Elektrik olmadığı için arıtma tesisleri ve kanalizasyonlar da çalışmıyor. Atık sular sokaklara akıyor. Bu da salgın riskini artıyor.

Haberin Devamı