Dünya Her gün 100 çocuk ölüyor

Her gün 100 çocuk ölüyor

Paylaş
Her gün 100 çocuk ölüyor

İsrail'in Gazze'de kadın erkek çocuk ayırt etmeden giriştiği aralıksız bombardıman, 500 kişinin can verdiği hastane katliamından sonra da hız kesmedi. Kapana kısılan Filistinlilere dün de bomba yağdı. Yarıya yakını çocuk 3 bin 785 kişi hayatını kaybetti.

Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği saldırının ardından İsrail 13 gündür Gazze’ye bomba yağdırıyor. İsrail’in saldırılarında 3 bin 785 kişi öldü. Bunlardan 1524’ü çocuk. Başka bir deyişle hayatını kaybeden neredeyse her 2 kişiden biri çocuk. Saldırılarda ayrıca 3 bin 983 çocuk da yaralandı. Uluslararası toplumdan ise konu hakkında tek açıklama gelmiyor.

Haberin Devamı

13 GÜNDE 3 BİN ÖLÜM

Hamas 7 Ekim’de İsrail’e saldırı düzenlemiş, çoğu sivil 1300’den fazla kişiyi öldürmüştü. Bu saldırıya çok sert yanıt veren İsrail, 13 gündür Gazze’ye bomba yağdırıyor. Gazze’nin kuzeyindekilere “Güneye gidin” çağrısı yapan İsrail, bu açıklama nedeniyle ‘güvenli’ olarak düşünülen güneye bile bomba yağdırıyor. Son olarak salı gecesi El Ahli Hastanesi’ne düzenlenen saldırıda 471 kişi ölmüştü. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 13 gündür düzenlediği saldırıda 3 bin 785 kişinin öldüğünü açıkladı.

3 YARALIDAN BİRİ ÇOCUK

Ancak açıklamaya göre; hayatını kaybedenlerden 1524’ü çocuktu. Ölenlerden bini kadın, 120’si ise yaşlıydı. Ayrıca 12 bin 493 yaralının 3 bin 983’ünün çocuk, 3 bin 300’ünün ise kadın olduğu açıklandı. Bakanlık Sözcüsü Dr. Eşref El Kudra “İsrail’in hava saldırıları nedeniyle Gazze’de enkaz altında kalan 1300 kişiden 600’ü çocuk. Ancak süren hava saldırıları ve yetersiz kapasite nedeniyle enkaz altındakilere ulaşmak çok zor” dedi. İsrail son olarak dün Han Yunus’ta sivillerin yaşadığı bir evi vurdu. Saldırıda 7 çocuk öldü. Gazze hükümeti, İsrail’in kasten fırınları hedef alarak gıda krizini derinleştirmeyi hedeflediğini öne sürdü.

Haberin Devamı

‘BOĞULARAK ÖLECEKLER’

Uzmanlar ise Filistin’de yaşanabilecek sağlık sorunlarına karşı uyarıyor. Yapılan açıklamada “Dizanteri, kolera, Hepatit A ve E enfeksiyonları görülebilir. Uyuz, kızamık, suçiçeği, menenjit, zatürre salgınları ortaya çıkabilir. Havada kimyasal gaz oranı artıyor. Bu ciddi solunum yolu problemlerine neden oluyor. Astım, kronik bronşit gibi hastalıkları olan çocuklar boğularak ölme riski taşıyor. Filistin halkını çok geniş bir engelli popülasyon bekliyor” denildi.

BBC: BİR ÖLÜMDEN DİĞERİNE GEÇİYORUZ

BBC muhabiri Adnan Elbursh, Gazze'de yaşadıklarını şöyle anlattı: "İki odalı ve bir tuvaletli dairede 12 kişi kalıyorduk. Elektrik, su yoktu. Derken İsrail, kuzeyi boşaltmamızı istedi. Güneye kaçtık. Ancak nereye sığınsak bombalar düştü. Ailem Nuseyrat Mülteci Kampı'nda, ben Han Yunus'tayım. Geceleri nerede kalacağımı, nereye gideceğimi bilmiyorum. Bir ölümden diğerine doğru kaçıyoruz."

Haberin Devamı

KİLİSEYİ DE VURDU

İsrail, dün gece Gazze şeridindeki Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi'ni hedef aldı. Yerlerinden edilmiş Filistinlilerin deYerlerinden de sığındığı kiliseye düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybedenler oldu, çok sayıda kişi de yaralandı.

İSRAİL’E DESTEK

İngitere Başbakanı Rishi Sunak dün İsrail’e gitti. Sunak, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Netanyahu ile görüşmesinde İsrail’in sivillere yönelik saldırısına değinen Sunak “Sivillere zarar vermekten kaçınmak için her türlü tedbiri aldığınızı biliyorum; Hamas teröristleri ise sivilleri tehlikeye atıyor gibi görünüyor” dedi.

BİR DE TEŞEKKÜR ETTİ

İngiltere’nin İsrail ile dayanışma içinde olduğunu söyleyen Sunak “İsrail’in ‘uluslararası hukuka uygun olarak’ kendini savunma hakkını destekliyoruz” dedi. Sunak ayrıca Gazze’ye insani yardım yollarının açılacağını duyuran İsrail hükümetine de teşekkür etti. Hamas’ı ‘modern barbarlar’ ve ‘gezegendeki en kötü canavarlar’ olarak tanımlayan Netanyahu ise savaşın uzun süreceğini söyledi.

Haberin Devamı

‘PATLAMANIN EŞİĞİNDE’

İsrail, Gazze’ye su, gıda ve yakıt ulaşımını da kesmişti. Uluslararası yardım kuruluşu Action Against Hunger, Gazze’de suya erişimin olmamasının ‘patlamanın eşiğinde bir sağlık krizi’ olduğunu açıkladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze’de 4 hastanenin hizmet dışı kaldığını duyurdu. El Aksa Şehitler Hastanesi ise kapasitesini aştığı için bahçeye kurulan çadırda hastaları tedavi etmeye başladı. Hastanelerde ilaç, tıbbi malzeme ve yakıt stoku da tükendi. Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Gazze’de sağlık sisteminin çöktüğünü açıkladı.

‘HAZIR OLUN’ EMRİ

Gazze sınırına asker ve tank yığan İsrail’in kara harekatı başlatması bekleniyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant dün Gazze sınırındaki askerleri ziyaret etti. Askerlere operasyon emri için ‘hazır olmalarını’ söyleyen Gallant “Gazze’yi şimdi uzaktan görüyorsunuz, yakında içeriden göreceksiniz. Emir gelecek” dedi.

Haberin Devamı

‘20 KAMYON YARDIM GAZZE’YE GİDECEK’

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Michael ‘Erik’ Kurilla dün Mısır’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Kurilla, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüştü. Bu görüşmenin ardından ABD Başkanı Joe Biden, Sisi’nin Refah Sınır Kapısı’nı açmayı ve Gazze’ye insani yardım taşıyacak 20 kamyonun geçişine izin vermeyi kabul ettiğini açıkladı. Yardım kamyonlarının bugün Gazze’ye geçmesi bekleniyor.

HAMAS’IN İLK KADIN MİLLETVEKİLİ ÖLDÜ

Hamas’ın kurucularından 2004’te öldürülen Abdel Aziz al-Rantissi’nin eşi Jamila al-Shanti (68), İsrail’in önceki gece evine düzenlediği saldırıda öldü. 2006’da Hamas’ın ilk kadın milletvekili olarak parlamentoya giren al-Shanti, 2013’te Kadın Bakanı olarak görev yapmıştı. al-Shanti aynı zamanda Hamas’ın ‘kadınlar kolu’nun da kurucusuydu.

GAZZE’DEN TÜRKİYE’YE 695 TAHLİYE TALEBİ

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, İsrail ablukası ve bombardımanı altındaki Gazze’de 18 Ekim itibarıyla 695 kişinin Türkiye’ye tahliye talebi ilettiğini açıkladı. Yıldız, “Bunlardan 322’si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 214’ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yakını Filistinli, 55’i kurum personeli ve 104’ü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşı” dedi. Türkiye’nin Gazze’ye gönderdiği yardım malzemelerine de değinen Yıldız, “5 bin battaniye, 3 bin civarında gıda kolisi, 20 bin tıbbi malzeme kolisi bölgeye ulaştı” diye konuştu.

GEMİ SİVİLLER İÇİN

Bakan Yardımcısı Yıldız, Gazze’deki yaralıların tedavilerinin Türkiye’de yapılması için de hazırlıkların ve diplomatik temasların devam ettiğini belirtti. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Filistin’de insani yardım ve tahliye için görev almaya hazır olduğunu açıkladı. ABD’nin ikinci uçak gemisini bölgeye göndereceğini açıklaması konusunda ise kaynaklar, “ABD’li muhataplarımıza bu konuyu sorduğumuzda, ‘Muharip olmayanların, sivillerin tahliyesi operasyonu kapsamında geldiklerini’ bildiriyorlar” açıklamasında bulundu.