Dünya Hollywood'un 'sıvı robotu' gerçek oldu

Hollywood'un 'sıvı robotu' gerçek oldu

Paylaş
Hollywood'un 'sıvı robotu' gerçek oldu

Terminatör filmiyle hafızalarımıza kazınan şekil değiştirebilen robotlar sonunda gerçek oldu. Bilim insanları sıvı haline gelip tekrar katılaşabilen robot üretti. Araştırmacılar bu robotların, tıptan inşaat sektörüne kadar insanların ve diğer robotların gerçekleştiremediği tüm ince işleri kolaylıkla yapabileceğini belirtiyor.

Hürriyet'te yer alan habere göre, uluslararası araştırmacılardan oluşan bir bilim ekibi, güçten ödün vermeden zorlu ortamlarda daha kolay hareket edebilmesi için sıvı ve katı haller arasında geçiş yapabilen, şekil değiştiren robot icat ederek çığır açtı.

Haberin Devamı

Bu buluşun çeşitli durumlarda kullanılabilecek, sıvı ve katı arasında geçiş yapabilen daha fazla robotun oluşturulmasına ön ayak olabileceği değerlendiriliyor. Deneyler sırasında robotlardan biri küçük bir hapishaneye konuldu. Robot, hapishanenin kafesinden kendisini eritip sıvıya dönüşüp kaçtı. Daha sonra hemen önceki şekline döndü. Manyetik olarak kontrol edilen robotlar, hendeklerin üzerinden atlayıp, duvara tırmandı ve ikiye bölünüp tekrar birleşebildi.

Bu teknolojinin tıbbi ve mühendislik açısından sorunları çözmede devrim yaratmasını uzman bilim insanları, Hollywood yapımlarından esinlendiklerini de itiraf etti.

HOLLYWOOD’DAN ESİNLENİLDİ

“Terminatör 2” filmindeki Arnold Schwarzenegger’i öldürmeye çalışan T-1000 karakteri de böyle şekil değiştirebiliyordu. Çalışmaya katkıda bulunan Carnegie Mellon Üniversitesi‘nden Prof. Dr. Carmel Majidi de “Çabalarımız, bu robotların biyomedikal bağlamda nasıl kullanılabileceğine daha fazla ışık tutmalı” ifadelerini kullandı. Araştırma, Cell dergisi Matter’da yayımlanan “Aktif Manyetik Sıvı-Katı Hal Değişimi Maddesi” adlı makalede açıklandı.

Haberin Devamı