Dünya İdam mangasına dönüş! Suçlu bulunursa ilk olacak

İdam mangasına dönüş! Suçlu bulunursa ilk olacak

Paylaş
İdam mangasına dönüş! Suçlu bulunursa ilk olacak

ABD’nin Idaho eyaletinde idam mangasının kullanımına ilişkin yasa tasarısı onaylandı. Karar, zehirli iğneyle idam edilirken kullanılan ilaçlarla ilgili sıkıntıdan kaynaklanıyor. Idaho Üniversitesi’nde dört öğrenciyi öldürmekle suçlanan Bryan Kohberger de suçlu bulunması halinde yıllar sonra idam mangasıyla öldürülen ilk mahkum olacak.

ABD'nin Idaho eyaleti, ölüm cezalarının infazında idam mangalarının kullanılmasını onayladı. Bazı firmaların ürettikleri ilaçların idam cezalarında kullanılmasını yasaklamasıyla ABD'de idam mangaları, gaz odası ve elektrikli sandalye gibi yöntemler yeniden gündemde.

Haberin Devamı

Bazı firmalar, ürettikleri ilaçların idam cezalarında kullanılmasını yasakladı. Bu nedenle eyaletler, idamların infazında zehirli iğneye alternatif seçeneklere yönelirken idam mangaları da yeniden gündeme geldi. Hangi yöntemin daha insani olduğuyla ilgili tartışmalarsa sürüyor.

Bu kararla Mississippi, Utah, Oklahoma ve Güney Carolina ’dan sonra Idaho da ülkede yıllardır kullanılmayan idam mangalarına yeşil ışık yaktı.

EN SON 2010'DA UYGULANDI

ABD ’de idam mangası son kez 2010 ’da kullanıldı. Bir avukatı öldürdüğü suçlamasıyla idam cezasına çarptırılan Ronnie Lee Gardner'ın cezası, 2010 yılında Utah Eyalet Cezavi ’nde infaz edilmişti. Bir sandalyeye oturtulan Gardner ’in etrafı kum torbalarıyla çevrilmiş, kalbinin üzerine bir hedef işareti iliştirilmişti. Bir grup gönüllü arasından kurayla belirlenen beş cezaevi personeli, tüfeklerle 8 metre uzaklıktan Gardner ’a ateş etmişti. İki dakika sonra Gardner’ın öldüğü açıklanmıştı.

Haberin Devamı

'ZEHİRLİ İĞNEDEN DAHA MERHAMETLİ'

Aralarında Anayasa Mahkemesi yargıçlarının da bulunduğu bazı kişiler, insan bedenini kurşun yağmuruna tutmanın ortaya çıkaracağı şiddet manzarasına rağmen, idam mangalarının zehirli iğneye kıyasla daha merhametli olabileceği görüşünde.

Merkezi Washington ’da bulunan İdam Cezası Bilgi Merkezi ’ne göre, son 50 yıldır idam mangası kullanan tek eyalet Utah.

Idaho eyaletinde kabul edilen tasarıya göre idam mangaları, yalnızca zehirli iğnede kullanılan ilaçların tedarikinin mümkün olmaması durumunda kullanılabilecek.

Idaho Üniversitesi’nde dört öğrenciyi öldürmekle suçlanan Bryan Kohberger de suçlu bulunması halinde ölüm cezası alacak. İdam mangasını infazında kullanılma ihtimali öngörülüyor.

3 Kasım'da Şükran Günü tatili öncesinde Idaho Üniversitesi, korkunç bir seri cinayete sahne oldu. Idaho'da yaşayan ve burada üniversite okuyan 20 yaşındaki Ethan Chapin, 21 yaşındaki Madison Mogen, 20 yaşındaki Xena Kernodle ve 21 yaşındaki Kaylee Goncalves'in cansız bedenlerine ulaşıldı. Katil ise günlerce kayıplara karışmış ve yakalanamamıştı.

Haberin Devamı

Olayın üzerinden geçen haftaların ardından en sonunda tüm oklar 28 yaşındaki Bryan Kohberger'i göstermeye başladı. Baskınla yakalanan Bryan Kohberger, 4 öğrenciyi öldürmekten yargılanıyor.