Dünyaİklim Zirvesi'ne fosil yakıt baskını

İklim Zirvesi'ne fosil yakıt baskını

Paylaş
İklim Zirvesi'ne fosil yakıt baskını

İklim krizinin sorumlusu görülen fosil yakıtlarla mücadele için Mısır’da düzenlenen İklim Zirvesi’ni fosil yakıt lobisi ele geçirdi.

Birleşmiş Milletler’in COP27 İklim Zirvesi, Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenleniyor. Yaklaşık 190 ülkenin katıldığı zirvede sera gazı salınımlarını azaltmak, iklim değişikliğine uyum sağlamak, fosil yakıtlarla mücadele yolları tartışılıyor. Ancak petrol ve gaz lobicilerinin sayısı 636’yı buldu. Lobicilerin sayısı, tüm ulusal delegelerin sayısını geçti. İklim krizinden en ağır etkilenen 10 ülkenin ulusal delege sayısı, lobicilerin altında kaldı.

Haberin Devamı

BASKI KURUYORLAR

Görevleri şirketlerinin çıkarları adına ‘ikna etmek’ olan lobiciler, katılımcılar üzerinde baskı kurarak ve tartışmaları yönlendirerek siyasi kararları etkilemeye çalışıyor. Örneğin ada ülkeleri, iklim tazminatının karşılanması için petrol şirketlerinin vergilendirilmesini istiyor. Lobiciler bu yönde bir karar çıkmaması veya bu kararın yumuşatılması için çalışıyor. Sivil toplum kuruluşu yetkilileri, “Bu durum sağlık konferansına tütün lobicilerinin katılması, barış görüşmelerine silah tüccarlarının gelmesi gibi” dedi.