Dünya İngiltere’nin yeni Başbakanı belli oldu

İngiltere’nin yeni Başbakanı belli oldu

Paylaş
İngiltere’nin yeni Başbakanı belli oldu

İngiltere'de Liz Truss dönemi resmen sona erdi... Rishi Sunak, Muhafazakar Parti'nin yeni lideri ve ülkenin yeni Başbakanı oldu.

İngiltere'de, eski maliye bakanı Rishi Sunak, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin yeni lideri seçildi. Diğer başbakan adayı Penny Mordaunt, partinin 357 milletvekilinden en az 100'ünün desteğini alamadığı için yarıştan çekildi.

Haberin Devamı

MODERN TARİHİN EN GENÇ BAŞBAKANI

Sunak bunun üzerine milletvekilleri ve parti üyeleri arasında oylama yapılmadan seçimi kazandı.42 yaşındaki Sunak, İngiltere'nin modern tarihindeki en genç başbakan olacak. Kral 3. Charles'ın en kısa sürede hükümeti kurma görevini Sunak'a vermesi bekleniyor. Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson dün akşam liderlik yarışına katılmayacağını açıklamıştı.

SERVETİ CHARLES'TAN FAZLA

İngiliz basınında Sunak'ın 730 milyon sterlinlik servetiyle Kral Charles'ten daha zengin olduğu belirtildi.

İngiltere’de Penny Mordaunt’un adaylıktan çekilmesi üzerine eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, İngiltere’nin yeni Başbakanı oldu.

Penny Mordaunt, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda siyasi kampanyasını yürüten ekibine teşekkür ederek, “Sonuç olarak, şimdi bir sonraki Başbakanımızı seçtik. Bu karar tarihi bir karardır ve partimizin çeşitliliğini ve yeteneğini bir kez daha göstermektedir. Rishi tam desteğime sahip. Yürüttüğümüz kampanyadan gurur duyuyorum ve partimizin her tarafından bana destek veren herkese minnettarım. Hepimiz, ulusun iyiliği için birlik olmayı ve birlikte çalışmayı ülkeye, birbirimize ve Rishi'ye borçluyuz. Yapılması gereken çok iş var” dedi.

Haberin Devamı

 RİSHİ SUNAK KİMDİR?

1980 Southampton doğumlu Sunak'ın her ikisi de Hint kökenli olan anne ve babası İngiltere'ye Doğu Afrika'dan 1960'larda göçmüş. Son derece seçkin bir özel okul olan Winchester Koleji'ne giden Sunak, yaz tatillerinde garson olarak çalıştı.

Daha sonra Oxford Üniversitesi'nde felsefe, siyaset ve ekonomi okudu. Lisansüstü yaptığı Stanford Üniversitesi'nde, dev bilişim şirket iInfosys'in kurucularından, Hint asıllı milyarder Narayana Murthy'nin kızı ve mirasçısı olan eşi Akshata Murthy ile tanıştı.

Bir süre Goldman Sachs şirketinde analist olarak çalışan Sunak daha sonra iki yüksek riskli yatırım fonunun kuruluşuna ortak oldu. Kişisel serveti en büyük Muhafazakar milletvekillerinden biri olduğu düşünülen Sunak, varlığı konusunda şimdiye kadar bir açıklama yapmadı.

2015 yılından bu yana Yorkshire bölgesindeki Richmond'dan Muhafazakar milletvekili olan Sunak, Theresa May hükümetinde bakan yardımcılığı yapmış, daha sonra Boris Johnson hükümetinde Hazine baş müsteşarlığına getirilmişti.

Haberin Devamı

2020 yılı Şubat ayında Maliye bakanlığına getirilen Sunak, başlangıçta Boris Johnson'un sıkı bir destekçisiydi ama onun sonunu getiren ilk istifalardan birini gerçekleştirdi. İstifa mektubunda ekonomiye yaklaşımının Johnson'unkinden temel farklılıklar içerdiğini söyledi.

Brexit kampanyası sırasında İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasını savunan Muhafazakarlar arasında yer aldı.

O dönem kaleme aldığı bir yazıda İngiltere'nin, AB'den ayrılmakla daha özgür, daha adil ve daha gönençli bir ülke olacağı görüşünü savundu.

Brexit'i savunurken dile getirdiği bir başka sebep ise göçün sınırlandırılması ve "ülkenin kendi sınırlarını kontrol edebilmesi" imkanı idi.