Dünya İnsan yiyen iklim krizi

İnsan yiyen iklim krizi

Paylaş
İnsan yiyen iklim krizi

Uluslararası 114 uzman, bu yıl sekizincisi yayınlanan Lancet Sağlık ve İklim Değişikliği Geri Sayım 2023 raporunu hazırladı.

University College London öncülüğündeki rapor, iklim krizinin insan sağlığı üzerindeki etkilerinin ne kadar tehlikeli boyutlara vardığını ortaya koydu.

Haberin Devamı

Küresel sıcaklık artışının 2050’ye kadar devam etmesi halinde sıcaklığa bağlı ölümlerde 4.7 kat artış riski hesaplanıyor.

1990'dan bu yana 65 yaş üzerinde sıcaklığa bağlı ölüm oranı yüzde 85 arttı. Bu yaş grubu, bebeklerle birlikte sıcak çarpmasına karşı en savunmasız grup. 

Aşırı sıcaklara maruz kalma ve bunun sonucunda ortaya çıkan verimlilik kayıpları, 2022'de 863 milyar dolara varan gelir kayıplarına yol açtı.

Küresel sıcaklıklar arttıkça, yaşlılar ve bebekler 1986'dan 2005'e kadar yılda iki kat daha fazla sıcak hava dalgası gününe maruz kaldı. 

2021'de, 1981-2010 yıllarına kıyasla tahmini 127 milyon daha fazla insan sıcak hava dalgaları ve kuraklıkla bağlantılı orta veya şiddetli gıda güvensizliği yaşadı.

Haberin Devamı

Fosil yakıtlara bağlı hava kirliliğinden kaynaklanan ölümler 2005'ten bu yana yüzde 15 oranında azaldı ve bu iyileşmenin büyük bir kısmı atmosfere daha az kömür kaynaklı kirliliğin girmesinin bir sonucu.

925 DOLARA HAVLU ETEK

Fransa merkezli İspanyol moda evi Balenciaga, tartışma yaratan tasarımlarına bir yenisini daha ekledi. Poşet, plastik şişe gibi günlük sıradan eşyaları lüks tasarıma çevirip satan marka bu kez bir havluyu etek formuna getirdi. Duş sonrası bele sarılmış gibi duran havlu etek, 925 dolara (27 bin TL) satılıyor.