Dünya İran Reisi'yi uğurluyor

İran Reisi'yi uğurluyor

Paylaş
İran Reisi'yi uğurluyor

İran, helikopter kazasında yaşamını yitiren Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile diğer yetkililerin yasını tutuyor. Reisi için 3 gün sürecek cenaze töreninin ilki Tebriz’de yapıldı. On binlerce İranlı’nın katılım gösterdiği cenaze töreninde izdiham yaşandı. Reisi’nin cenazesi, yarın memleketi Meşhed’de toprağa verilecek.

Azerbaycan’daki resmi programı sonrası 19 Mayıs’ta ülkesine dönerken helikopter kazasında yaşamını yitiren İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer yetkililer için 3 günlük cenaze töreni düzenleniyor. İlk tören, Doğu Azerbaycan’da meydana gelen kazanın ardından cenazelerin getirildiği İran’ın Tebriz kentinde dün yapıldı. Cenaze törenine geniş katılım oldu. On binlerce İranlı, cenazelerin geçişi sırasında Reisi’nin posterlerini taşıyarak cumhurbaşkanlarına veda etti. Tebriz’deki törenin ardından cenazeler, İran’ın Kum kentine götürüldü.

Haberin Devamı

MEŞHED’DE DEFNEDİLECEK

Kum’da düzenlenen ikinci törenin ardından cenazeler, akşam saatlerinde başkent Tahran’a gitmek üzere yola çıktı. Bugün Tahran’da düzenlenecek törenin ardından Meşhed kentine götürülecek olan Reisi’nin cenazesi yarın defnedilecek. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin cenazesi için İran’a resmi ziyaret gerçekleştirecek. İran’ın Bakü Büyükelçiliği’ne giden Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise taziye ziyaretinde bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de cenaze törenine katılmak için İran’a gitti.

ABD-İRAN ARASINDA YARDIM TARTIŞMASI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan helikopterin düşmesinin ardından İran hükümetinin kendilerinden yardım istediğini ancak lojistik nedenlerle yardımın yapılamadığını açıkladı. İran hükümeti ise iddiaları reddetti.

Haberin Devamı

DÜNYA AKINCI’YI KONUŞUYOR

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan helikopterin düşmesinin ardından enkazı zorlu hava şartlarında bulan Baykar Teknoloji’nin geliştirdiği Akıncı İHA dünya gündemine oturdu. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “Türk Silahlı Kuvvetleri, tüm dünyaya damga vuracak bir kurtarma operasyonu gerçekleştirdi. Akıncı İHA zorlu şartlarda görevini yapıyor. Milletimizin hem inancının hem de gücünün ne olduğunu tüm dünya görmüş oldu. Türksat uyduları kullanıldı. Türkiye adına hem SİHA teknolojisi, hem bunu kullanma açısından dünyaya örnek olduğunu düşünüyorum” dedi.