Dünya İsrail durmuyor! ABD sevkiyatı kesti

İsrail durmuyor! ABD sevkiyatı kesti

Paylaş
İsrail durmuyor! ABD sevkiyatı kesti

İsrail, en yakın müttefiki ABD’nin dahi karşı çıkmasına rağmen Gazze Şeridi’ndeki Refah kentine operasyon başlatmıştı. Refah operasyonu nedeniyle ABD’nin, İsrail’e yapacağı silah ve mühimmat sevkiyatını durdurduğu ortaya çıktı. İsrail’in kısıtlı bir operasyon yapacağına dair ABD’ye söz verdiği açıklandı.

İsrail ile aracılar kanalıyla gerçekleşen ateşkes ve esir değişimi müzakerelerinde Hamas anlaşmayı kabul ettiğini açıklamıştı. Buna rağmen İsrail, 1.2 milyon Gazzeli’nin sığındığı Refah’a kara operasyonun düğmesine basmıştı. Birleşmiş Milletler ve birçok ülkenin bölgede katliam yaşanması endişesi ile karşı çıktığı operasyona İsrail’in en önemli destekçisi ABD bile karşı çıkıyordu. Ancak tepkilere rağmen Refah’ın doğu mahalleleri için tahliye talimatı veren İsrail dün de kenti vurmaya devam etti.

Haberin Devamı

34 BİN 844 CAN KAYBI

Amerikan yönetimi geçen hafta İsrail’e yapacağı mühimmat sevkiyatını Refah’a saldırı ihtimali nedeniyle durdurdu. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin “Yüksek faydalı mühimmatların sevkiyatını durdurduk. Bu sevkiyatla ilgili nasıl ilerleyeceğimize dair nihai bir karar vermedik” dedi. Mısır’a açılan Refah Sınır Kapısı’nın kontrolünün tamamen ele geçiren ve yardım malzemeleri dahil tüm geçişlere kapatan İsrail, Gazze’nin dünya ile bağlantısını bir kez daha kesti

‘HAMAS’IN AMACI BİZİ ÖNLEMEKTİ’

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas anlaşmayı kabul etse de etmese de Refah’a operasyonun süreceğini söylemişti. Hamas’ın anlaşmanın şartlarını kabul etmesinin ardından operasyon sürmüştü. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Netanyahu, “Hamas’ın önerisi, güçlerimizin Refah’a girişini engellemek üzere tasarlanmıştı. Böyle bir şey olmadı. İsrail, Hamas’ın askeri yeteneklerini yeniden inşa etmesine izin vermeyecektir” dedi.

Haberin Devamı

‘SÖZ VERDİLER OPERASYON KISITLI OLACAK’

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, “İsrail, ABD’ye, Refah kentine yönelik operasyonun kısıtlı olacağına dair söz verdi” dedi. Kirby, CIA Başkanı William Burns’un da Mısır’da devam eden ateşkes görüşmelerine katılacağını söyledi. CIA Başkanı Burns, dün İsrail Başbakanı Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İsrail kaynaklarından yapılan açıklamalara göre ise ateşkes görüşmelerinde ilerleme yok.