Dünya İsrail-Hamas savaşında son dakika: ABD'den 'nükleer' hamle! CNN International İran'a mesaj olduğunu yazdı

İsrail-Hamas savaşında son dakika: ABD'den 'nükleer' hamle! CNN International İran'a mesaj olduğunu yazdı

Paylaş
İsrail-Hamas savaşında son dakika: ABD'den 'nükleer' hamle! CNN International İran'a mesaj olduğunu yazdı

İsrail ablukasındaki Gazze'den son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... İsrail'e savaşın başından beri adeta sınırsız destek veren ABD'den 'nükleer' hamle geldi. CNN International Washington'ın bu adımının İran'a yönelik açık bir caydırıcılık mesajı olduğunu yazdı. Kuzeydeki çatışmalar sürerken Lübnan'dan ise dikkat çeken bir Hizbullah açıklaması geldi.

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, savaşın birinci ayı dolarken İsrail'i ziyaret etti.

Haberin Devamı

LÜBNAN: SAVAŞI ENGELLEMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bou Habib Pazar günü CNN'e verdiği demeçte, hükümetin bir savaşı önlemek için Lübnan'daki Hizbullah ve Filistinli gruplarla birlikte çalıştığını söyledi. Habib, 'Burada Hizbullah ve diğer Filistin örgütleriyle bir savaşı önlemek için çalışıyoruz ve ABD'nin de İsrail'e savaş başlatmaması için baskı yapmasını istiyoruz' dedi.

ABD'NİN NÜKLEER DENİZALTISI BÖLGEDE

ABD Merkez Komutanlığı, Ohio sınıfı bir denizaltının Doğu Akdeniz, Kızıldeniz, Basra Körfezi ve Umman Körfezi'ni kapsayan sorumluluk alanına ulaştığını açıkladı. ABD, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başlamasından bu yana şimdiye kadar USS Gerald Ford ve USS Dwight D. Eisenhower adlı iki uçak gemisini bölgeye gönderdi.

Haberin Devamı

İsrail merkezli Haaretz gazetesi bu gelişmeyi 'ABD, bölgesel gerginliklerin ortasında Ortadoğu'ya nükleer denizaltı konuşlandırdı' başlığı ile okurlarına duyurdu. Ordunun bu yönde açıklamaları nadiren yaptığına dikkat çeken CNN International nükleer denizaltını bölgeye ulaştığına dair resmi açıklama için 'İran'a ve onun bölgedeki vekillerine yönelik açık bir caydırıcılık mesajı' yorumunda bulundu.

ÜRDÜN'DEN GAZZE'YE HAVADAN YARDIM

Ürdün'ün resmi Petra haber ajansı, Ürdün'ün Gazze'deki sahra hastanesinin malzemelerinin tükenmek üzere olması nedeniyle havadan yardım ulaştırdığını duyurdu. Kimliğinin gizli kalması koşuluyla konuşan İsrailli bir yetkili operasyonun ABD ve İsrail ile koordineli olarak yapıldığını söyledi.

BMGK GAZZE İÇİN TOPLANIYOR

BM Güvenlik Konseyi, İsrail-Hamas savaşındaki son gelişmeleri görüşmek üzere yarın bir acil toplantı daha düzenleyecek. BAE sözcüsü, 'Gazze'de kötüleşen durum ve Al-Shifa Hastanesine yapılan saldırı ve Jabalia mülteci kampına tekrarlanan saldırılar ışığında, BAE ve Çin, kapalı istişarelerin 6 Kasım saat 15.00'te toplanması çağrısında bulundu' dedi.

AHED TAMİMİ GÖZALTINA ALINDI

Filistinlilerin İsrail işgaline karşı sembol isimlerinden biri haline gelen Ahed Tamimi Batı Şeria'da gözaltına alındı. İsrail ordusu gözaltının 'terörizmi teşvik etmek' nedeniyle yapıldığını öne sürdü.

Haberin Devamı

 İNSANİ YARDIM ÖRGÜTLERİNDEN ORTAK BİLDİRİ: ARTIK YETER

18 BM ve diğer insani yardım kuruluşlarının başkanları, İsrail ve Filistin'de 'derhal insani ateşkes' çağrısında bulunan nadir bir ortak bildiri yayınladılar. Açıklamada '30 gün oldu. Artık yeter. Bu artık durmalı' denildi. Mektup, Kurumlar arası Daimi Komite olarak bilinen 18 örgütün başkanları tarafından imzalandı.

IDF: HAMAS’IN KALESİ ELE GEÇİRİLDİ

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), kara birliklerinin ‘Hamas’ın kalesini’ ele geçirdiğini duyurdu. Yapılan açıklamada aralarında gözlem noktaları, eğitim alanları ve yer altı tünellerinin bulunduğu 450 noktanın vurulduğu bilgisine yer verildi. IDF, karadaki diğer çatışmalarda askerlerin çok sayıda Hamas saha komutanını öldürdüğünü öne sürüyor.

AVUSTRALYA'DA GAZZE TEPKİSİ: HÜKÜMET KORKAKLARDAN OLUŞUYOR

Avustralya'da Yeşiller senatörleri, hükümetten ateşkes çağrısına katılmasını talep etti ve istediği yanıtı alamadıktan sonra parlamentoyu terk etti. Yeşiller Partisi Başkan Yardımcısı Senatör Mehreen Faruqi 'Hükümet, cesaretsiz, kalpsiz ve korkaklardan oluşuyor' dedi. Hükümetin binlerce Filistinlinin İsrail tarafından katliama uğramasını izlediğini belirten Faruqi 'Onları kınamıyorsunuz, ateşkes çağrısında bulunmuyorsunuz. Biz de burada oturmayı reddediyoruz. Bugün parlamentoda insanlar için protesto yapacağız, Filistin'e özgürlük' dedi.

Haberin Devamı

İSRAİL ORDUSU KAYIPLARINI AÇIKLADI

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ne yönelik kara harekatının başlamasından bu yana 30 askerin hayatını kaybettiği bildirildi. ABD Merkez Komutanlığı, donanmaya ait bir nükleer denizaltının bölgeye konuşlandırıldığını duyurdu.

KÜDÜS'TE ÇATIŞMA SESLERİ

Küdüs'teki Şam Kapısı civarında silah sesleri duyuldu. Bölgedeki sokaklar güvenlik güçleri tarafından trafiğe kapatıldı. İsrail basınında yer alan haberlere göre, iki polis bıçakla yaralandı, bir kişi ise vuruldu.

IRAK'TA ABD ÜSSÜNE SALDIRI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Bağdat’ta yaptığı ziyaretten kısa bir süre sonra Irak’taki ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el-Esed üssüne saldırı düzenlendi.

Haberin Devamı