Dünya İsrail’e desteğe devam dediler! İngiltere, 'katliam'da ihlal görmedi

İsrail’e desteğe devam dediler! İngiltere, 'katliam'da ihlal görmedi

Paylaş
İsrail’e desteğe devam dediler! İngiltere, 'katliam'da ihlal görmedi

ABD yönetimi, Irak savaşında Felluce’de görev yapmış Korgeneral James Glynn’i İsrail’e gönderdi. ABD yönetiminin, İsrail’in beklenen kara harekatı konusunda hazırlıksız ve plansız olduğuna yönelik eleştirileri bulundu. Öte yandan BM Genel Sekreteri Guterres'in İsrail'in katliamını gözler önüne seren konuşmasının ardından İngiltere'den tepki geldi. İngiltere İsrail'e destek çıkarak, "İki haftadır yapılanları uluslararası hukuku ihlal ettiğine inanmıyoruz" açıklaması yaptı.

ABD, İsrail ordusunun muhtemel kara saldırısına yardımcı olmak ve harekâtı planlamak için birkaç kurmay subayı İsrail’e danışmanlık adı altında gönderdiğini duyurdu.

Haberin Devamı

İNGİLTERE İSRAİL'İN KATLİAMINDA 'İHLAL' GÖRMEDİ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşma, Batı başkentlerinde yankılanmaya başladı. Guterres, İsrail ve Batılı müttefilerinin önünde 5 bin 700 kişinin öldüğü savaşta Gazze'de apaçık uluslararası insani hukukun ihlal edildiğini söyledi.

İngiltere, BM Genel Sekreteri'nin değerlendirmelerine katılmadığını açıkladı. Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Robert Jenrick bugün Sky News televizyonuna çıktı, "Biz buna katılmıyoruz. Eğer son iki hafta boyunca yaşananlara atıfta bulunuyorsa, İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ettiğine inanmıyoruz. Bir ulusun kendini savunması uluslararası hukukta açık bir haktır ve İsrail de bunu yapıyor" dedi.

Haberin Devamı

The Guardian gazetesi, İsrail ordusunun 1,1 milyon Gazzeliye bölgenin güneyine gitmelerini emrettiğini ancak 41 kilometrelik şeridin güneyine bomba yağdırmaya devam ettiğini hatırlatıyor. Gazze'deki savaş on sekizinci gününe girerken, Gazze'de yaşamını yitirenlerin yarıdan çoğu çocuklar ve kadınlar.

GAZZE'DEKİ SAVAŞIN İSRAİL'E GÜNLÜK MALİYETİ 246 MİLYON DOLAR

İsrail Ekonomi Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze'de yürütülen savaşın Tel Aviv yönetimine günlük maliyetinin 1 milyar şekel (246 milyon dolar) olduğunu açıkladı.

Savaşın doğrudan maliyetine dair bilgi veren bakan Smotcrich, yüz binlerce yedek askerin göreve çağrılması ve kısmen felç olan ekonomiye ilişkin ayrıntılara ise girmedi.

İSRAİL BM İLE KÖPRÜLERİ ATIYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) uzun oturumda Genel Sekreter Antonio Guterres'in Filistin gerçeklerini dünyaya duyurması, İsrail'i kızdırdı. Guterres'in acil şekilde istifa etmesini talep eden İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, şimdi de BM yetkililerine vize vermeyeceklerini açıkladı. İsrail ordu radyosuna konuşan büyükelçi Erdan, "Onlara bir ders vermenin zamanı geldi" dedi.

BMGK'daki tartışmada öfke patlaması yaşayan İsrailli diplomat, ayrıca uluslararası örgütün İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths'e çoktan vize verilmediğini de ekledi.

Haberin Devamı

FELLUCE KASABI GAZZE İÇİN GÖREVDE

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby tarafından basın toplantısında yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İsrail’in yürüttüğü ve gelecekte yürütebileceği operasyon türleri için uygun olduğuna inandığımız deneyime sahip birkaç subay var. Bunlar, kendi görüşlerinden bazı bakış açılarını paylaşmak ve zor soruları sormak için orada (İsrail’de). Bu sorular, en başından beri İsrailli mevkidaşlarımıza sorduğumuz aynı zor sorular.”

Associated Press haber ajansı ve Axios’ta çıkan haberlere göre ABD’nin gönderdiği “birkaç subayın” arasında bir korgeneral de bulunuyor. Deniz Piyade Korgeneral James Glynn’in, İsrail’in kara harekâtına danışmanlık yapma ve planlama konularında yardımcı olmak için bölgede olduğu iddia edildi.

Glynn James’in özellikle meskun mahalde savaş konusunda danışmanlık verebileceği belirtiliyor.

GÖREV YAPTIĞI YERLER

Halihazırda donanmaya asker alma işlerinden sorumlu olan Glynn, geçmişte Deniz Piyadelerinin özel operasyonlarını yönetmiş ve Irak’ta terör örgütü DEAŞ’a karşı düzenlenen operasyonlarda yer almıştı. Irak’ın işgalinde de görev alan Korgeneral Glynn, Iraklı direnişçiler ve ABD askerleri arasında ölümcül sokak çatışmalarının yaşandığı Irak’ın Felluce kentinde de görev yapmış olan, meskun mahal operasyonlarına aşina bir asker. ABD deniz piyadelerinin Felluce’ye düzenlediği ilk kara operasyonu düzinelerce kayıp verildikten sonra başarısız olurken, ikinci operasyona 10 binden fazla Amerikan deniz piyadesi ve askeri katılmıştı. Kimilerine göre Felluce’deki meskun mahal operasyonları, ABD güçlerinin Vietnam’dan sonra giriştiği en kanlı çatışmalardı. ABD’li yetkililere göre, Korgeneral Glynn’in ayrıca şehir savaşlarında sivil kayıpların nasıl azaltılacağı konusunda da İsrail ordusuna tavsiyelerde bulunacak.

Haberin Devamı

ABD İPLERİ ELİNE Mİ ALDI?

Özellikle son bir haftadır ABD’li yetkililerin, İsrail’in elle tutulur bir kara harekâtı planı olmamasına atıfta bulunması ve bir çıkış stratejisinin olup olmadığını sorgulamasından sonra gelen bu haberle birlikte, “ABD savaşın iplerini eline mi alıyor” soruları ön plana çıktı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, pazar günü yaptığı açıklamada, Gazze’ye yapılacak bir kara harekâtının oldukça zor olduğunu belirtmişti. Austin, “Meskun mahal mücadelesi son derece zordur. DEAŞ’ı Musul’dan çıkarmak 9 ay sürmüştü. Buradaki, Hamas’ın inşa ettiği yer altı tünel ağı nedeniyle biraz daha zor” demişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise pazar günü katıldığı bir röportajda, “Onlara en iyi tavsiyelerimizi veriyoruz. Söylediğimiz gibi, sadece ne yaptıkları değil, bunu nasıl yaptıkları da önemli” diye konuşmuştu.

Haberin Devamı

Bilgi notu: 2003 yılında Irak’ı işgal eden ABD güçleri, Iraklı direnişçilerin elindeki Felluce kentine ilki başarısız olmak üzere 2004 Nisan ve 2004 Kasım’da iki operasyon düzenlemişti. Meskun mahalde gerçekleşen muharebelerde çok sayıda ABD askeri hayatını kaybetmişti.

 BLİNKEN’DAN İRAN’A: YENİ CEPHE AÇMAYIN

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) düzenlenen Dışişleri Bakanları toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İran’a, “İsrail’e veya İsrail’in ortaklarına saldırma!” mesajı gönderdi.

İran’ı “terörist grupları” desteklemekle suçlayan Blinken, şunları söyledi:

“İran’ın yıllardır Hamas’ı, Hizbullah’ı, Husileri ve İsrail’e saldırı düzenleyen diğer grupları desteklediği, bu salondaki hiç kimse için bir sır değil. İranlı liderler düzenli olarak İsrail’i haritadan silmekle tehdit etti.”

"ABD PERSONELİNE SALDIRIRSA..."

Washington’ın Tahran ile çatışma hedefi gütmediğini söyleyen ABD Dışişleri Bakanı, savaşın bölgenin geri kalanına sıçramamasını istediklerini belirtti. Blinken, “şunu söyleyeyim: ABD, İran’la çatışma peşinde değil. Bu savaşın büyümesini istemiyoruz fakat İran veya vekilleri herhangi bir yerde ABD personeline saldırırsa, açık söyleyeyim. Hızlı ve kararlı bir şekilde halkımızı savunacağız, güvenliğimizi savunacağız.” dedi.

İran’a açık bir uyarı gönderen Blinken,“İsrail’e yeni bir cephe açmayın, İsrail’in ortaklarına saldırmayın” dedi. İsrail’in kendini müdafaa hakkını savunan ABD Dışişleri Bakanı, BMGK’daki hiçbir milletin kendi halkına yönelik terör saldırılarını hoş göremeyeceğini belirtti:

“Terör eylemlerinin tümü hukuka aykırıdır ve meşru değildir. İster Nairobi’de, ister Bali’de, ister Luksor’da, ister İstanbul’da, ister Mumbai, New York’ta insanları hedef alsınlar hukuka aykırı ve haksızdırlar.”