Dünya İsrailliler duyurdu: 1 Türk öldü, 1 Türk yaralı! Gazze'ye nefes aldıracak gelişme: Refah Sınır Kapısı açıldı

İsrailliler duyurdu: 1 Türk öldü, 1 Türk yaralı! Gazze'ye nefes aldıracak gelişme: Refah Sınır Kapısı açıldı

Paylaş
İsrailliler duyurdu: 1 Türk öldü, 1 Türk yaralı! Gazze'ye nefes aldıracak gelişme: Refah Sınır Kapısı açıldı

Hamas’ın gerçekleştirdiği saldırıların ardından harekete geçen İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne karşı bir operasyona geçerek şehri tamamen abluka altına aldı. Peş peşe gerçekleşen bombalamalarda Gazze dünyanın gözü önünde haritadan silinirken İngiliz basınında çıkan haberde İsrailli bir yetkili, "Gazze’nin bir ‘çadır kent’ haline geleceğini ve Hamas’ın terör saldırılarının intikamını almak için her binanın yerle bir edeceğini" söyledi. İsrail'in Türkiye büyükelçiliği, Hamas tarafından düzenlenen saldırıda 1 Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini, 1 Türk vatandaşının ise kayıp olduğunu duyururken Mısır, kapattığı Refah Sınır Kapısı'nı Gazzelilerin geçişi için açacağını bildirdi.

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı saldırı başlatmasının ardından İsrail'in Gazze Şeridi'ne doğru başlattığı "Demir Kılıçlar" operasyonu sürüyor.

Haberin Devamı

Hem İsrail’de hem de Gazze’de ölü sayısı artmaya devam ederken İsrail ordusu, çatışmaların sertleşeceği uyarısında bulundu. İsrail Ordusu Sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus önümüzdeki günlerde Gazze’den ‘zor’ görüntüler geleceğini ifade etti.

Yüzbinlerce asker Gazze sınırında operasyon kararını beklerken, İsrail’in bölgeye hava saldırıları devam ediyor. İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait düzinelerce savaş uçağı, Hamas’ın saldırılarını tasarlayıp gerçekleştirdiği nokta olduğuna inanılan Gazze’deki El-Furkan mahallesinde 200’den fazla hedefi vurdu. Gece boyunca düzenlenen hava saldırılarında Hamas askeri komutanı Muhammed Deyf’in Han Yunus’taki akrabalarının evi de vuruldu.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 1300'Ü GEÇTİ! HASTANELER YARALILARLA DOLU

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı Cumartesi gününden bu yana bölgede 12 çalışanın öldürüldüğünü bildirdi. Gazze Sağlık Bakanlığı ise 5 günlük yeni bilançoyu paylaştı. Buna göre İsrail saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 1354'e yükseldi, 6 binden fazla kişi ise yaralandı. İsrail tarafında ise ölü sayısı 1300'e yükseldi.

Gazze'de hastaneler İsrail saldırılarından kaçan insanlar ve yaralılarla dolu. Dün itibariyle şehirde elektrik santralinin de gücünün bitmesiyle hastanedeki tedaviler zor koşullarda ilerliyor. Bir Kızılhaç yetkilisi hastanelerde jeneratör bulunduğunu ancak bunların da enerjisinin birkaç saate biteceğini kaydetti.

1 TÜRK ÖLÜ, 1 TÜRK YARALI

İsrail’in Türkiye Büyükelçiliği, Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği saldırıda ölenler arasında bir Türk vatandaşının da olduğunu duyurdu.

Yapılan açıklamada bir Türk vatandaşından da haber alınamadığı aktarılıyor.

Büyükelçilik bilgiyi, İsrail devletinin resmi medya ile iletişim kurumunun açıklamasına dayandırıyor.

Türk diplomatik kaynaklardan da, "İsrail ve Filistin’de yaşanan çatışmalarda, çifte vatandaşlığı bulunan bir Türk vatandaşı hayatını kaybetti" açıklaması geldi.

MISIR, REFAH KAPISI'NI AÇTI

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle Filistinlilerin temel hizmetlere ulaşamadığını kaydeden Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, krizin kontrol altına alınması için çatışmanın taraflarıyla ve uluslararası camiayla temas halinde olduklarını belirtti.

Haberin Devamı

Şukri, Mısır'ın, Filistin halkına gerekli insani desteği sunmaya devam edeceğini ve bu amaçla Refah Sınır Kapısını açık tutmaya çalışacağını dile getirmişti.

İsrail, "tam abluka" emri vererek elektrik ve su hizmetlerini kestiği Gazze Şeridi'nin Mısır'a açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısının çevresini 10 Ekim'de vurmuştu.

İSRAİL ŞAM VE HALEP HAVALİMANI'NI VURDU

Şam ve Halep'te havalimanları savaş uçakları tarafından hedef alındı.

EN ACİL SORUN: ELEKTRİK

Gazze’nin en acil sorunu ise elektrik olarak görülüyor. İsrail’in tam ablukaya başlaması sonrası bölgeye enerji sağlayan tek enerji santrali dün öğle saatlerinde durdu. Bundan sonra bölgede sadece jeneratörler sayesinde elektrik sağlanabilecek. Jeneratörlere ne kadar süreyle yakıt sağlanabileceği ise meçhul.

Haberin Devamı

‘ÇADIR KENT HALİNE GELECEK’

Uydu görüntüleri de Gazze’deki içler acısı durumu bir kez daha gözler önüne serdi. Sosyal medyada yardım çağrısında bulunan bölge sakinleri, birçok binanın çöktüğünü, bazılarında çok sayıda kişinin içeride mahsur kaldığını ve kurtarma ekiplerinin onlara ulaşamadığını söyledi.

Nitekim İngiliz Daily Mail gazetesinde, İsrailli bir savunma yetkilisinin ifadelerine yer verilirken, “Gazze’nin bir ‘çadır kent’ haline geleceğini ve Hamas’ın terör saldırılarının intikamını almak için her binanın yerle bir edeceğini” belirtti.

İsrail’in Hamas’a büyük bir bedel ödeteceğine dair vaatleri, geniş bir yelpazedeki hedefleri vurmaya devam edeceğini gösteriyor. 

LÜBNAN SINIRI DA HAREKETLİ

İsrail Gazze’yi vururken, Lübnan sınırı da hareketli. İran destekli Hizbullah, dün sabah Lübnan’ın güneyinden İsrail askeri mevkilerine güdümlü hassas füzeyle yapılan saldırıların sorumluluğunu üstlendi. İsrail ordusu misilleme olarak Lübnan topraklarına saldırdığını açıklarken, Lübnan’da devlete ait medya iki bölgenin bombalandığını aktardı. Lübnan topraklarından gerçekleştirilen saldırılar, İsrail ile Hamas arasında süren savaşla eş zamanlı olarak üst üste üçüncü günde de devam etmiş oldu.

Haberin Devamı

‘BÖYLE BİR FELAKETİ ASLA ÖNGÖRMEDİK’

İsrail’in tam ablukaya aldığı Gazze’de durum gittikçe kötüleşiyor. Birleşmiş Milletler uzmanlarının “toplu cezalandırma” olarak tanımladığı kuşatma muhtemelen acı verici kıtlıklara yol açacak. Uluslararası İnsan Hakları Komitesi Bölge Direktörü Fabrizio Carboni, “Gazze’deki varlığımızın en karanlık saatlerinde, 2 milyon sivilin ağır bombardımana maruz kalarak su, yiyecek, elektrik ve ilaçlardan mahrum kalabileceği bir senaryoyu asla öngörmedik” dedi. 

Gazze’de çalışan gazeteci Ghada Kord da, HuffPost’a yaptığı açıklamada şimdiden kendisini bir kabusun içindeymiş gibi hissettiğini söyledi. Kord, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırısının ardından yerde gördüğü insan, köpek ve kedi cesetlerinin kokusunu üzerinden atamadığını belirtti. Birleşmiş Milletler, Gazze’ye yönelik saldırıların kitlesel yer değiştirmelere yol açtığını açıklarken, BM Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın yaklaşık 500 bin kişiye bu haftaki gıda karnesini sağlayamadığı belirtildi. Yardım kuruluşu Oxfam’a göre ise hava saldırıları şu ana kadar 400 bin Gazzelinin suya ve sanitasyona erişimini aksattı.

ERDOĞAN, SİVİL REHİNELER İÇİN DEVREDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail-Filistin geriliminin sona ermesi için diplomasi trafiği yürütürken, sivil esirler için de devreye girdi.

TÜRKİYE MÜZAKERE YÜRÜTÜYOR

Hamas, 7 Ekim Cumartesi günü sabahın erken saatlerinde başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu ile İsrail’den çok sayıda esir ele geçirmişti. Edinilen bilgiye göre, Türkiye Hamas’ın elindeki sivil esirlerle ilgili bir müzakare yürütüyor.

İsrail-Filistin geriliminin sona ermesi için diplomatik temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sivil esirlerle ilgili müzakere sürecinin de talimatını verdi. Hamas’ın elindeki sivil esirlere ilişkin müzakereler, devletin ilgili kurumları üzerinden yürütülmeye başlandı.

PEŞ PEŞE GÖRÜŞMELER

Erdoğan, pazartesi günü Kabine toplantısı sırasında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İran Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog ile telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

"HAZIRIZ" MESAJI

Erdoğan, “Türkiye olarak tarafların talep etmesi hâlinde esir takası dâhil her türlü arabuluculuğa hazır olduğumuzu belirtmek isterim” ifadelerini kullanmıştı.

ERDOĞAN DEVREDE

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge programında, İsrail, Çin, Tayland, Almanya, ABD ve Nepalli sivil rehineler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın devreye girdiğini söyledi.

"GÖRÜŞMELER ANKARA'DA YAPILIYOR BİLGİSİ DOĞRU DEĞİL"

Selvi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sivil rehineler için devreye girmesine ilişkin şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı Hamas'la buradaki esirlerin, rehinelerin kurtarılması için temas kurmuş. Görüşmeler Ankara'da yapılıyor bilgisi doğru değil. İsrail, Çin, Tayland, Almanya, ABD ve Nepalli sivillerin kurtarılması için Sayın Cumhurbaşkanı Hamas ile görüşme yapmış. Cumhurbaşkanı bizzat kendisi ilgileniyor. Ankara'da fiziki bir temas yok ama görüşmeler yapılıyor."

ANNE İLE 2 ÇOCUĞU BIRAKILDI

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın, esir aldığı bir Yahudi yerleşimci kadın ile 2 çocuğunu dün serbest bıraktığı belirtildi. Katar merkezli Al Jazeera kanalı, kadın ile 2 çocuğunun serbest bırakılmasına ilişkin görüntüleri de yayınladı. Hamas’ın elindeki esir sayısına ilişkin tam rakam bilinmiyor, ancak İsrail’den kaçırılan en az 150 kişi olduğu tahmin ediliyor. Bunlardan kaçının sivil, kaçının asker olduğuna ilişkin bir bilgi bulunmuyor.

Dünya izliyor, Gazze haritadan siliniyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan, rehineler için devrede