Dünya İtalya bıçak üstünde

İtalya bıçak üstünde

Paylaş
İtalya bıçak üstünde

İtalya, Libya'daki olayların giderek büyümesi üzerine alarm durumuna geçti.

Borsa günü 3.59’luk düşüşle kapattı.Libya’nın Roma Büyükelçiliği önünde gösteriler düzenlendi. İtalya’nın güney sahillerinde güvenlik üst düzeye çıkartıldı. İtalya ordusu tetikte bekletiliyor. Hükümet sabahın erken saatlerinde acil güvenlik toplantısı düzenleyecek.

Haberin Devamı

ASKER ALARMDA

Kaddafi’nin 42 yıldır demir yumrukla yönettiği ülkesini terkettiği iddialarının hemen ardından, savaş uçaklarının sivillerin üzerine ateş açtığı yönündeki haberler, İtalya’daki tedirginliği arttırdı. İtalya Savunma Bakanı Ignazio La Russa, ülke genelindeki tüm askeri üslerin alarm durumuna geçirildiğini açıkladı. La Russa ayrıca sabah erken saatlerde Başbakan Silvio Berlusconi başkanlığında Dışişleri Bakanı Franco Frattini ve İçişleri Bakanı Roberto Maroni’nin katılımıyla cil bir toplantı düzenleneceğini söyledi. La Russa, "Ancak endişelenecek bir şey yok" dedi.

AB’YE ÇAĞRI

Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Brüksel’den yaptığı açıklamada, "Lübya’daki durum çok ağır. Ülke sivil savaşın eşiğinde" diye konuştu. Frattini ayrıca, "Çok endişeliyim. Çünkü olaylar aşırı İslamcıların merkezi Bengazi’de başladı. Bunun yanında ülkenin bölünerek, aşırı İslam bir ülke oluşruturulması teorileri ortada dolaşıyor. AB sınırlarının bir kaç kilometre ötesinde böyle bir durumu onaylayamaz" dedi.

Haberin Devamı

BORSA DÜŞTÜ

Gün içerisinde gelen haberler, Milano Borası’nı olumsuz etkiledi. Borsa günü 3.59’luk düşüşle kapattı. Libya’da faaliyet gösteren enerji şirketi Eni, Unicredit Bankası ve altyapı firması İmpregilo hisse senetlerinin değeri gün içinde yüzde 5’e varan bir düşüşle karşı karşıya kaldı. Libya’da bu firmalar adına çalışan bin 500 İtalyan ise öğlen saatlerinden itibaren İtalyan Büyükelçiliği tarafından havalimanı yakınına konuşlandırılarak ülkeye getirilmeye başlandı.

Bu arada Milano’nun merkezinde Eni binası önünde bir bomba bulundu. Polisin müdehalesiyle etkisiz hale getirilen bombanın kim veya kimler tarafından konulduğu henüz tespit edilemedi.

BÜYÜKELÇİLİK ÖNÜNDE EYLEMLER

Aynı saatlerde Libya’nın Roma Büyükelçiliği önünde gösteri düzenledi. Yaklaşık 100 kişi Nomentana Caddesi üzerinde bulunan büyükelçilik binası önünde toplanarak, Libya Lideri Kaddafi ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’yi protesto etti. İtalya’daki Libyalılar Cemaati Başkanı Foad Aod, "İtalya ve AB Libya’daki durumu biliyordu. Biz onların sessizliğinden endişeliyiz. Berlusconi ellerini ‘Kaddafi’yi rahatsız etmek istemiyorum’ diyerek temizleyemez" ifadesinde bulundu. Bu arada göstericiler Kaddafi’nin, Libyalı sivil halkı öldürmek üzerine orta Afrika’dan 35 bin askerlik bir orduyu satın aldığını iddia eden söylemlerde bulundu.

Haberin Devamı

MUHALEFET AYAKTA

İtalya’nın muhalefet kanadı Demokratik Parti Lideri Pierluigi Bersani ise başbakan Berlusconi’nin sessizliğine atıfta bulundu. Berdsani, "Berlusconi sessiz. Çünkü konşamaz. Kısa bir zaman öncesine gitiğimizde, bu diktatör rejimin lideriyle, ne kadar uygunsuz seviyede suç ortaklığı yapığını hatırlıyoruz. Demokratik Parti eski Başkanı Dario Franceschini ise, "Berlusconi uzun yıllardır Kaddafi ile ne kadar yakın olduğunu söylüyordu. O zaman akan kanı durdurmak için kullansın bu dostluğunu" diye konuştu.

Eda BERKBAYRAK/MİLANO, (DHA)