Dünya 'Kaçın' çağrısı

'Kaçın' çağrısı

Paylaş
'Kaçın' çağrısı

Hamas’ın 7 Ekim’de düzenlediği saldırılara roketlerle çok sert karşılık veren İsrail, hem Gazze hem Lübnan sınırına tank ve asker yığmıştı. Kara harekatına hazırlanan İsrail dün Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki 1.1 milyon Filistinliye 24 saat içinde güneye geçmeleri çağrısında bulundu.

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının ardından 7 gündür Gazze’ye roket yağdıran İsrail, hem Gazze hem de Lübnan sınırına asker ve tank yığmıştı. İsrail dün sabah Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan 1.1 milyon Filistinliye 24 saat içinde güneye geçme çağrısında bulundu. Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric “Böyle bir hareketin yıkıcı sonuçlar doğurmadan gerçekleşmesi imkansız. BM, halihazırda bir trajedi olan durumu felakete dönüştürebilecek böyle bir emrin iptal edilmesi için güçlü bir çağrıda bulunmaktadır” dedi. İsrail’in verilen süre sona erdiğinde kara harekatına başlayacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

‘ÖLÜM CEZASI’

İsrail’in çağrısının ardından binlerce Gazzeli güneye doğru göç etmeye başladı. Mısır ise İsrail’in açıklamasının ardından Gazze sınırındaki güvenliği artırma kararı aldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom, Gazze’de sağlık sisteminin çökme noktasına geldiğini vurgulayarak tahliye kararının ‘ölüm cezası’ anlamına geldiğini söyleyerek iptal edilmesini istedi. Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ise İsrail’in tahliye çağrısına yanıt olarak Ben Gurion Havalimanı ve Aşkelon’u bombaladıklarını duyurdu.

13 ESİR ÖLDÜ

Halkı tahliye kararına karşı koymaya çağıran Hamas “İşgal, sivillere yönelik katliamlar gerçekleştirerek bizi bir kez daha topraklarımızdan etmek istiyor. 1948’deki yerinden edilme gerçekleşmeyecek. Biz öleceğiz ama gitmeyeceğiz” açıklaması yaptı. Hamas, İsrail’in Gazze’ye son 24 saatte gerçekleştirdiği saldırılarda aralarında yabancıların da bulunduğu 13 esirin öldüğünü açıkladı. İsrail ordusu dün akşam Gazze Şeridi’nde baskınlar düzenlediklerini duyurdu. Saat 21.19’da yapılan açıklamada, “Bölgeyi temizlemek, kayıp kişileri bulmak amacıyla piyade ve tank birliklerinin de katılımıyla baskınlar düzenlendi” denildi. Lübnan’ın İsrail sınırında basın mensuplarına yönelik saldırıda 1 gazeteci öldü, 5’i yaralandı.

Haberin Devamı

‘SAVAŞ KANUNLARINA UYARSAK GÜÇLÜYÜZ’

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin dün İsrail’e giderek mevkidaşı Yoav Gallant ile görüştü. Austin ortak basın toplantısında, ABD’nin İsrail’in Hamas’a verdiği karşılıkta sivillerin hedef alınmasına göz yummadığını vurguladı. Austin “Bizimki gibi demokrasiler, savaş kanunlarına uyduklarında daha güçlü ve güvenli olurlar” dedi. Austin, İsrail’in kendisini savunmak için ihtiyaç duyduğu her şeyi sağlayacaklarını söyledi.

İSRAİL’DEN SONRA ÜRDÜN’E GEÇTİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’den sonra dün Ürdün’e geçerek Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Ürdün Kralı II. Abdullah ile ayrı ayrı görüştü. ABD Başkanı Joe Biden, Blinken’in İsrail’in kendini savunması için gereken her şeyi vermek için orada olduğunu söyledi. Biden, “Filistinlilerin çoğunun Hamas ile bağlantısı yok. Amerika vatandaşlarının serbest bırakılması için her şeyi yapacağım. ABD’li rehineleri eve geri getireceğiz” dedi

Haberin Devamı

‘KABUL EDİLEMEZ’

Dışişleri Bakanlığı, İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyinde yaşayan nüfusun bölgeden çekilmesi talebi ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada “İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyinde yaşayan Filistinli nüfusun 24 saat içinde Gazze’nin güneyine çekilmesi yönündeki duyurusu hiçbir şekilde kabul edilemez. İsrail’in bu vahim hatadan derhal geri dönmesini, Gazze’de sivil halka yönelik acımasız ve topyekün eylemlerine hemen son vermesini bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

LÜBNAN’A SEYAHAT UYARISI

Dışişleri Bakanlığı, İsrail ve Filistin’deki olayların Lübnan’ın güneyine yansıması ihtimaline karşı Lübnan’da bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tedbirli olmaları ve mümkünse Litani Nehri’nin güneyinde kalan bölgelerden uzak durmaları konusunda uyarıda bulundu.

SINIRIN 2 TARAFI

Haberin Devamı

Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırıyla başlayan ve 7 gündür süren çatışmalarda 259’u asker 1300’den fazla İsrailli öldü. İsrail’in saldırılarında ise Gazze’deki ölü sayısının 614’ü çocuk, 370’i kadın olmak üzere 1900’e, yaralı sayısının da 7 bin 696’ya yükseldiği kaydedildi. Her iki tarafta da acı ve yıkıma neden olan çatışmaların ardından dün haber ajansları Gazze’de hastaneye kaldırılmış yaralı bir bebek ile İsrail’de yakınını kaybedenlerin cenaze törenindeki gözyaşlarını gösteren fotoğraflar geçti.

BAŞBAKANIN KAYINVALİDESİ GAZZE’DE MAHSUR

İskoçya Başbakanı Humza Yousaf’un kayınvalidesi Elizabeth El-Nakla’nın Gazze’de mahsur kaldığı ortaya çıkmıştı. Humza Yousaf dün sosyal medyadan “Bu Elizabeth El-Nakla. Kendisi benim kayınvalidem. İskoçya Dundee’den emekli bir hemşire. Gazze’deki insanların büyük çoğunluğu gibi onun da Hamas ile hiçbir ilgisi yok. Kendisine Gazze’yi terk etmesi söylendi ancak nüfusun geri kalanı gibi o da gidecek hiçbir yeri olmadığı için kapana kısılmış durumda” diyen bir video yayınladı.

Haberin Devamı

‘İSRAİL’İN YAPTIĞINA SOYKIRIM DİYEBİLİRİZ’

Samsun’a giden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail’in ablukası altındaki Gazze’ye düzenlenen saldırılar ve bölgede yaşananlarla ilgili değerlendirmede bulundu. Bakan Tunç “İsrail’in Filistin’de işlediği bir insanlık suçu var. Hukuksuzluklar var. Maalesef dünyanın gözü önünde. Buna adeta ‘soykırım’ diyebiliriz. Oradaki Filistinli masumların üzerine bombalar yağıyor. Çocuklar katlediliyor” dedi.

PUTİN, İSRAİL’İ ‘ACIMASIZ’ BULDU

Birleşmiş Milletler verilerine göre; Ukrayna’da 9 bin 614 sivilin ölümüne yol açan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail’i Hamas’ın gerçekleştirdiği saldırılara verdiği yanıtta ‘son derece acımasız yöntemler’ kullanmakla eleştirdi. Putin “Benim görüşüme göre bu kabul edilemez. “Orada 2 milyondan fazla insan yaşıyor. Hepsi Hamas’ı desteklemiyor. Ancak kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere hepsi acı çekmek zorunda. Elbette bunu kabul etmek herkes için zor” dedi.

TÜRK YARDIMI MISIR’DA

Türkiye’nin Gazze Şeridi’ndeki Filistin halkı için gönderdiği 2 yardım uçağı dün öğlen saatlerinde Mısır’a ulaştı. Milli Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre; insani yardım malzemesi yüklü uçaklar El Ariş Havalimanı’na indi. Uçaklarda bulunan yiyecek ve çocuk bezi gibi insani yardım malzemeleri yetkililere teslim edildi.