Dünya Karabağ operasyonunda ikinci gün! Ruslar duyurdu: Ermenistan silah bıraktı

Karabağ operasyonunda ikinci gün! Ruslar duyurdu: Ermenistan silah bıraktı

Paylaş
Karabağ operasyonunda ikinci gün! Ruslar duyurdu: Ermenistan silah bıraktı

Dün Karabağ’a döşenen mayınlar sebebiyle acı haberi alan Azerbaycan, bölge için hemen düğmeye bastı. Ayrılıkçı Ermeni güçlere ait hedeflerin imha edildiği yeni görüntüler sabah saatlerinde yayınlandı. Rus medyası, Karabağ'da bulunan Ermeni silahlı kuvvetlerinin silah bırakma kararı aldığını duyurdu.

İşgalci Ermenilerin Karabağ’a döşediği mayınların patlaması işçilerin ve 7 polis memurunun hayatını kaybetmesine yol açtı. Acı haberin ardından Azerbaycan ordusu düğmeye bastı ve bölgede terör karşıtı operasyonu başlattı.

Haberin Devamı

Azerbaycan Karabağ'da terör karşıtı operasyona başladığını dünyaya ilan etti. Azerbaycan ordusu, hava savunma sistemleri ve radarların da yer aldığı çok sayıda askeri hedefi vurdu. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Karabağ’daki terörle mücadele operasyonun sona ermesini tek yolunun, Karabağ’daki yasadışı Ermeni silahlı güçlerin teslim olması ve Karabağ’daki sözde rejimin feshedilmesi olduğu bildirildi.

Bölgede dakika dakika yaşanan son gelişmeler şöyle:

12.10 AZERBAYCAN SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, anti-terör operasyonunun askıya alınması için anlaşmaya varıldığını duyurdu. Resmi açıklamaya göre, Karabağ'daki Ermenilerin temsilcileriyle yarın Azerbaycan'ın Yevlah kentinde bir görüşme gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki ayrılıkçı Ermeni silahlı güçlerinin silah bırakacağını, bölgeden ayrılacağını ve Karabağ'ın tamamen silahsızlandıralacağını belirtti.

Azerbaycan haber ajansı APA, gelişmeyi 'Karabağ'daki ayrılıkçılar teslim oldu' başlığıyla aktardı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, geride kalan yaklaşık bir günde Ermeni silahlı unsurlara ait 90 muharebe ve stratejik açıdan önemli mevkinin kontrol altına alındığını da ekledi.

11:55 ERMENİSTAN SİLAH BIRAKTI

Karabağ'daki ayrılıkçı Ermeniler silah bırakma kararı aldı, ateşkes yerel saatle 13.00'de başlıyor. (TSİ 12.00) Fransız haber ajansı AFP, Ermenilerin Perşembe günü Azerbaycan'la bütünleşme görüşmeleri gerçekleştireceğini duyurdu. Varılan ateşkese bölgede konuşlu Rus barış gücü askerlerinin arabuluculuk ettiği bildiriliyor.

11:13 BMGK YARIN TOPLANIYOR

Azerbaycan'ın Karabağ operasyonunu durdurmasını isteyen Fransa ve ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı. BMGK, yarın Dağlık Karabağ gündemiyle toplanacak.

ABD ve Fransa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinden ikisi.

11:08 RUS BARIŞ GÜÇLERİ TAHLİYE EDİYOR

Karabağ'da 2020'deki ateşkesin ardından konuşlandırılan Rus barış gücü askerlerinin, bölge içerisinde 2 bini aşkın sivili tahliye ettiği bildiriliyor.

Haberin Devamı

09:53 CEPHANE KAMYONLARI ELE GEÇİRİLDİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı: Ermeni silahlı gruplarına ait mermilerle dolu altı 'Ural' markalı kamyon ve dört adet havan topu ele geçirildi.

08:32 ALİYEV ŞARTI YİNELEDİ

Azerbaycan lideri İlham Aliyev, Karabağ'daki ayrılıkçı Ermeni güçlerin silah bırakması halinde anti-terör operasyonunun durdurulacağını açıkladı. Bakü yönetimi, Salı günü de aynı şartı duyurmuştu.

08:26 BM, ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI YAPTI

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Karabağ'daki savaşın derhal sona ermesi ve gerilimin düşürülmesi çağrısı yaptı. Guterres ayrıca, 2020'deki ateşkes katı şekilde uyulması gerektiğini de vurguladı.

08:03 YENİ GÖRÜNTÜLER

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki Ermeni güçlere ait mevzi ve cephaneliklerin vurulduğunu gösteren yeni görüntüler yayınladı. Yok edilenler arasında bir topçu üssü de var.

07:55 ERİVAN'DA RUSYA BÜYÜKELÇİLİĞİ KUŞATILDI

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da toplanan kalabalık, gece saatlerinde Azerbaycan'ın Karabağ'daki operasyonunda kendilerine yardım etmeyen Rusya'yı protesto etti. Göstericilerin Rusya Büyükelçiliği binasını ablukaya alması üzerine, Moskova Erivan'a nota verdi.

Haberin Devamı

Büyükelçilikteki güvenlik önlemlerinin güçlendirildiğini bildiren Rus medyası, bir grup gencin bina içinde olduğunu yazdı.

'Azerbaycan kaşından değil Karabağ'da vurdu' başlığını atan Rus Kommersant gazetesi ise, çarpıcı bir yorumla okurlarının karşısına çıktı:

Bakü'nün Karabağ'daki operasyonu Erivan'ı havaya uçurdu.

Gazeteye göre öfke anında Ermenistan'ın başkenti Erivan'a sıçradı, protestocular hükümet binalarını bastı.

LİSTEDE PUTİN YOKTU

Kommersant, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Karabağ'da gerilimin tırmanması üzerine 9 Eylül'de bir dizi telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini, listede Fransa lideri Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bulunduğunu yazdı. Gazeteye göre, telefon listesinde Rusya lideri Vladimir Putin yoktu.

Haberin Devamı

Bu hafta insani yardım konvoylarının Ağdam ve Laçin üzerinden Hankendi'ye geçmeye başlamasıyla tansiyonun düşecek gibi göründüğünü ve yeniden bir müzakere beklentisinin ortaya çıktığını kaydeden Kommersant, "Salı günü umutların boşa çıktığı açıkça belli oldu" dedi.

07:39 AZERBAYCAN'DAN 'TESLİM OLUN' ÇAĞRISI

Azerbaycan ordusu, operasyonun durması için Karabağ'daki Ermeni silahlı güçlerine teslim olmaları çağrısı yaptı. Bakü ayrıca Karabağ'da yaşayan Ermenilerin temsilcilerini Yevlakh'ta toplantıya davet etti.

07:30 7 BİNDEN FAZLA TAHLİYE

Ermenistan yerel medyası, Karabağ'ın en önemli kenti Hankendi ve diğer yerleşimlerden 7 bini aşkın kişinin tahliye edildiğini yazdı.

07:12 YALNIZCA ASKERİ HEDEFLER

Azerbaycan ordusu, sivillerin hedef alınmadığını ve yalnızca askeri mevzilerin vurulduğunu gösteren videoları dünya ile paylaştı. Ermenistan, 19 Eylül Salı gününden başlayan operasyonda sivillere saldırıldığını ileri sürüyordu. Video ile söz konusu iddialara yanıt verildi.