Dünya Karadeniz üzerinde hareketli dakikalar! Rus jeti tekrar tekrar denedi

Karadeniz üzerinde hareketli dakikalar! Rus jeti tekrar tekrar denedi

Paylaş
Karadeniz üzerinde hareketli dakikalar! Rus jeti tekrar tekrar denedi

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal operasyonunda 1 yıl geride kaldı. İki tarafın da sayısız kayıp verdiği savaşta son zamanlarda gerilim merkezi Karadeniz semaları oldu. Geçtiğimiz hafta Kırım açıklarında ABD dronunu düşüren Rusya, bu kez gözüne Ukrayna’ya ait Bayraktar TB2’leri kestirdi ancak sonuç beklediği gibi olmadı.

Ömer Faruk Ekinci - Posta.com.tr | Rusya ile ABD arasındaki ilk sıcak temas 14 Mart günü Karadeniz üzerinde yaşandı. Romanya'dan havalanan MQ-9 Reaper, Karadeniz semalarında ilerledi ve Kırım Yarımadası açıklarına ulaştı. Burada iki Rus Su-27 savaş uçağı Reaper’ın peşinde takıldı.

Haberin Devamı

40 dakikaya yakın süren kovalamaca sonunda Rus jetleri MQ-9 Reaper'ın üstüne yakıt boşalttı ve en sonunda pervanesine çarparak insansız hava aracının kontrolünün yitirilmesine yol açtı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Reaper’ın düşürülmeden saniyeler önce istihbarat toplama açısından bir fayda sağlanmaması amacıyla drondaki elektronik verileri sildiğini duyurdu.

TAM 32 MİLYON DOLAR

MQ-9 Reaper, dünyadaki ilk saldırı dronu olarak biliniyor. Yaklaşık 20 saat havada kalabilen ve 13 bin metre irtifaya çıkabilen insansız hava aracı, 1,5 ton ağırlığında Hellfire füzeleri ve lazer güdümlü GBU-12 füzelerini taşıyabiliyor. Ancak Karadeniz semalarında düşen dronunun silahsız olduğu biliniyor.

32 milyon dolar değerindeki insansız hava aracı, geçtiğimiz yıl dünya çapında yankı bulan bir saldırıda kullanıldı. CIA, Afganistan'ın başkenti Kabil'de bir evde saklanan El Kaide lideri Eymen el Zevahiri'yi MQ-9 Reaper'dan ateşlenen bir Hellfire füzesiyle öldürdü.

Haberin Devamı

BU KEZ GÖZÜNE BAYRAKTAR TB2’Yİ KESTİRDİ AMA…

Karadeniz üzerinde ABD ile Rusya arasında yaşanan gerilimin bir benzeri de Ukrayna’ya ait bir Bayraktar TB2 ile Rus Su-27’si arasında meydana geldi. Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgalin ardından hakkında şarkılar bile yapılan Bayraktar TB2, Ukrayna ordusu için büyük bir öneme sahip. Ukrayna’da gösterdiği başarının ardından pek çok ülke Bayraktar TB2 siparişi vermek için sıraya girdi.

Hafta sonu yayınlanan görüntülerde Rus Su-27’si, 20 bin fit irtifada uçuşunu gerçekleştiren Bayraktar TB2’nin yakınından yüksek hızla geçiş yaparak “jet wash” etkisine maruz bırakmaya çalıştı.

Rus uçağının Bayraktar TB2'yi düşürmeye çalıştığı anlar kamerada Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal operasyonunda 1 yıl geride kaldı. İki tarafın da sayısız kayıp verdiği savaşta son zamanlarda gerilim merkezi Karadeniz semaları oldu. Geçtiğimiz hafta Kırım açıklarında ABD dronunu düşüren Rusya, bu kez gözüne Ukrayna’ya ait Bayraktar TB2’leri kestirdi ancak sonuç beklediği gibi olmadı.

İlk etapta biraz yalpalayan Bayraktar TB2, yaklaşık 2000 fit irtifa kaybettikten sonra kendisini toparlayarak uçuşuna devam etti. Bayraktar TB2’nin kuyruk kamerası tarafından anbean kaydedilirken 1 dakika 3 saniye süren görüntülerde Rus uçağının defalarca aynı manevrayı defalarca denediği göze çarptı.

“STOK YA DA MALİYET SORUNU OLABİLİR”

Karadeniz semalarında yaşanan gerilimle ilgili Posta.com.tr’ye konuşan Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Bayraktar TB2’nin düşürülmesi için uçağın güdümlü füze kullanması gerektiğine dikkat çekerek “Bunun maliyetini hesap edip üretmiş olduğu hava türbülansı ile düşürmeyi denemiş ancak başaramamış” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Sıcak savaşta füze kullanılması gereken durumlarda başka yöntemlere başvurulduğu takdirde şu iki noktadan biri sebebiyle olabileceğini söyleyen Ağar, “Rusya, stok ya da maliyet açısından sıkıntı yaşıyor olabilir” şeklinde konuştu.

ELE GEÇİRME OPERASYONU ZAYIF İHTİMAL

Rusya’nın Bayraktar TB2’yi hasarsız şekilde ele geçirmek için böyle bir hamle yaptığı iddiası ile ilgili konuşan Ağar, söz konusu olayın deniz üzerinde gerçekleşmesi sebebi ile hasarsız da düşse Bayraktar TB2’nin arama kurtarma çalışmasının maliyenin bunu karşılamayabileceğini söyledi.

Rus Su-27 savaş uçağının kullandığı güdümlü füzelerinin kullanılmasının Rusya açısından 2 handikapı olduğunu söyleyen Ağar, “Birinci olarak stoklarda azalmaya sebep verebilir. Diğeri ise daha düşük maliyetle halledebileceği bir işi daha yüksek fiyatlarda füze atarak halletmek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Rus pilotun da mantıklı olarak en düşük maliyetli yöntem olan türbülans ile düşürmeyi denediğini söyleyen Ağar, bu hareketle birlikte Rusya’nın stok sorunu ya da maliyet sorunu olduğunun çıkarılabileceğine dikkat çekti.

BAYRAKTAR TB2 KABİLİYETLERİNİ GÖSTERDİ

Yayınlanan görüntülerin Bayraktar TB2’nin türbülans anında istikrarsızlaşmanın ardından kısa süre içerisinde havada istikrarı sağlamasına dikkat çeken Ağar, bunun Bayraktar TB2’nin kabiliyetlerini gözlemlemek konusunda oldukça olumlu olduğunu söyledi.

Bayraktar TB2’nin yerde bulunan hava savunma sistemlerinin radarlarında göründüğünü söyleyen Ağar, “Örneğin yerden atılacak S-300 füzelerinin maliyetinin yaklaşık 3 milyon dolar olduğu için bu füzeyle maliyeti 1 milyon dolar olan Bayraktar TB2’yi düşürmek Rusya açısından mantıklı bir hareket değil” şeklinde konuşarak bu durumun savaşın denklemlerine ters olduğunu belirtti.