Dünya Kazakistan'dan depremzedeler için çadır evi geliyor

Kazakistan'dan depremzedeler için çadır evi geliyor

Paylaş
Kazakistan'dan depremzedeler için çadır evi geliyor

Tüm dünya, Türkiye’deki depremzedeler için yardım göndermeye devam ediyor. Kazakistan ise uzun süre yaşanılabilen 140 çadır evi gönderecek.

Kazakistan, Türkiye’ye 100’den fazla Kazak çadır evi gönderiyor. Kazak gazeteci Nurbek Bekbau, 40 çadır evi satın almak için gerekli parayı topladıklarını belirterek, “Bu yurtlarda (çadır evi) uzun süre yaşayabilirsiniz. Ufak tefek gerekli ihtiyacını aldığınızda sıcacık bir yuvaya dönüşür” dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan Kazakistan hükümeti, Türkiye’deki depremzedeler için 1 milyon dolar tahsis ederken, Türkiye’nin Astana Büyükelçiliği’nin Türk-Kazak İş İnsanları Birliği ile başlattığı kampanyada da üç günde 200 bin doların üzerinde bağış toplandı. Kazakistan ayrıca 41 kişilik arama kurtarma ekibi ve ekipmanlar gönderdi.

KAZAK ÇADIR EVLERİNİN ÖZELLİKLERİ

Kazakların geleneksel evi, çeşitli kalınlıklarda keçe ile kaplanmış esnek bir söğüt ağacından oluşan bir çadır olan yurttur. Açık üstü, merkezi ocaktan çıkan dumanın dışarı çıkmasına izin verir; sıcaklık ve hava akımı, açıklığın boyutunu artıran veya azaltan bir kanatla kontrol edilebilir.

Düzgün inşa edilmiş bir yurt yazın soğutulup kışın ısıtılabilir ve bir saatten daha kısa sürede sökülüp kurulabilir. Yurtların içi ritüel bir öneme sahiptir; sağ taraf genellikle erkeklere, sol taraf ise kadınlara ayrılmıştır. Yurtlar ayrıca restoranlarda ve diğer kamu binalarında dekoratif bir motif olarak sıklıkla kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

TÜM DÜNYA YARDIM GÖNDERİYOR

Yunanistan Kızıl Haç’ından, deprem bölgelerine gönderilmek üzere 40 ton insani yardım yola çıktı. Yunanistan’ın Ankara Büyükelçiliği, açıklamasında “Yunan Kızıl Haç’ının sevgi konvoyu, etkilenenlere derhal dağıtılmak üzere 40 ton insani yardım teslim edileceği Gaziantep’e doğru yola çıktı” denildi.

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’da görüştü. İki bakan, deprem bölgelerine yönelik yardım ve kurtarma operasyonları ile iki ülkeye yardım dağıtımı konusunda uluslararası çabaları koordine etmenin yollarını ele aldı.

Depremin ardından salgın hastalıkların oluşma olasılığına karşı, Japon Afet Sağlık Ekibi’nden ilk uzman grubu Türkiye’ye doğru yola çıktı. Ekip, deprem bölgesinde bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemede görev alacak.
ABD Ticaret Odası Vakfı’nın, Türkiye ve Suriye için topladığı bağış 33.1 milyon dolara ulaştı.
Senegal, 30 kişilik kurtarma ekibinin yanı sıra 1 milyon dolarlık yardım yapacağını açıkladı.

Katarlı vatandaşlar, Qatar TV’de düzenlenen bağış programında, Türkiye ve Suriye’de depremden etkilenenler için 46 milyon dolardan fazla bağış yaptı.

Haberin Devamı

Cezayir hükümeti, Türkiye’ye 30 milyon dolar, Suriye’ye ise 15 milyon dolarlık destek kararı aldı.
İngiltere hükümeti ve ülkedeki Acil Durum Komitesi (DEC), Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için 32.9 milyon sterlin yardım topladı.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, adı açıklanmayan bir Pakistanlının ABD’deki Türk Büyükelçiliği’ne giderek, Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için 30 milyon dolar bağışta bulunduğunu duyurdu.

ARAMA KURTARMA EKİPLERİ CANLA BAŞLA ÇALIŞIYOR

Depremin ardından yurt dışından gelen arama kurtarma ekiplerinin özverili çalışmaları devam ediyor. 61 ülkeden ekiplerin sahada çalışmaları sürerken, birçok ekipten kurtarma haberleri gelmeye devam ediyor. Felaketin ardından hemen bölgeye gelen İngiliz kurtarma ekibiyle Edirne Arama ve Kurtarma Derneği (EDAK) ekipleri 117. saatte Kahramanmaraş’ta bir kurtarmaya daha imza attı.

Ekipler, 15 yaşındaki Saadet İkbal Çil’i enkazın altından sağ olarak çıkardı. Azerbaycan ekipleri de Fatma isimli kadını enkazdan 120’nci saatte kurtardı. İsrail’in Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamaya göre, İsrail’in “Zeytin Dalı” arama-kurtarma heyeti de Kahramanmaraş’ta 9 yaşındaki bir çocuğu depremin 120. saatinde enkazdan kurtardı. İsrail’den gelen ekiplerin deprem bölgesinde 19 kişiyi kurtardığı belirtildi.

Haberin Devamı

160 KİŞİLİK ABD EKİBİ

Adıyaman’daki arama kurtarma çalışmalarında ABD’den gelen 160 kişilik ekip de yer alıyor. USAID ABD Afet Yardım Müdahale ekibi son teknolojik cihazlar ve eğitimli köpekleriyle çalışmalarını sürdürüyor. ABD ekibi, önceki gece kurtarılan Özlem Yılmaz’a ilk müdahaleyi Türk doktorlarla birlikte yaptı.

Ekipten John Morrison, Adıyaman halkına yardım etmek için geldiklerini belirterek, “Ekibimizde burada bulunan 160 arama kurtarma çalışanı var ve bunlar betona girebilen veya sıkışmış depremzedelere ulaşmak için derinlere inebilen ağır kurtarma ekipleriyle, arama köpekleri, lojistik uzmanları, yapı mühendisleri, doktorlar ve sağlık görevlilerinden oluşuyor. Bu profesyonel bir ekip” dedi.

Haberin Devamı

Adıyaman halkının misafirperver olduğunu belirten Morrison, “Türk insanı bu felaket karşısında inanılmaz dirençli. Buraya gelip yardım etmek bir onur. Bu benim Türkiye’ye ilk gelişim. Güzel bir yer. Keşke buraya daha iyi koşullarda gelebilseydim ve umarım bir gün gelirim ama bugün burada Türk halkına kurtarma çalışmalarında yardımcı olmaktan büyük onur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

NATO'DAN DEV TESİS

NATO müttefikleri, depremlerden etkilenenlerin barınması için Türkiye’ye tam teşekküllü, “yarı kalıcı” barınma tesisleri gönderilmesini kararlaştırdı. NATO’nun göndereceği barınma tesisleri normalde NATO’nun tatbikatları ve operasyonlarında kullanılan karargâh komplekslerinden oluşuyor. Bu tesisler ısınma, jeneratör ve tıbbi tedavi alanları gibi imkanları içeriyor.