Dünya 'Kıyamet' aynası

'Kıyamet' aynası

Paylaş
'Kıyamet' aynası

İnsanın yüzündeki verileri tarayarak hastane gibi tüm sağlık bilgilerini rapor eden ve ölüm riskini öngören bir ayna geliştirildi.

ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı (CES) birbirinden iddialı yapay zeka teknolojisine sahip ürünlere ev sahipliği yapıyor. En dikkat çekici ürünlerden biri yapay zekalı güzellik aynası ‘MagicMirror’ (Sihirli Ayna) oldu. 21.5 inç tablet ve kamera özellikli ayna, yüzdeki kanı analiz edebiliyor. Kan dolaşımı verilerinden diyabet riski, ateş, zihinsel stres ve daha fazlası dahil olmak üzere 100’den fazla sağlık parametresini tablolaştırabiliyor. Cihaz, yüksek tansiyondan ateşe, depresyon ya da ruh sağlığı riskinden 10 yıllık felç riskine ve ‘cilt yaşına’ kadar pek çok belirtiyi tespit etmeyi vadediyor.

Haberin Devamı

HUZUREVLERİ İÇİN

Ayrıca kişinin ölmek üzere olduğunu düşündüğünde de uyarabiliyor. Uzmanlar, aynanın klinikler ve yaşlı bakım evleri için çok işlevsel olabileceğini söyledi. Danimarkalı araştırmacılar, geçen yıl yapay zekaya sahip sohbet botu ChatGPT benzeri bir algoritmanın yüzde 78 doğruluk oranı ile ne zaman öleceğimizi ve yaşam boyu ne kadar para kazanacağımızı tahmin edebildiğini açıklamıştı. Ayna, analiz için güçlü bir dahili optik sensör kullanıyor. Sensör, Fotopletismografi olarak bilinen ve hastanelerde halihazırda kullanılan bir yöntemi kullanıyor. Bu yöntem, yüz dokusundaki küçük ‘mikrovasküler’ kılcal damarlardaki kan hacmindeki değişiklikleri kaydediyor. Öte yandan ayna yüz tanıma teknolojisi kullanmıyor.

Haberin Devamı