Dünya Kleopatra'nın binlerce yıllık gizemi çözülüyor! '21. yüzyılın en önemli keşfi'

Kleopatra'nın binlerce yıllık gizemi çözülüyor! '21. yüzyılın en önemli keşfi'

Paylaş
Kleopatra'nın binlerce yıllık gizemi çözülüyor! '21. yüzyılın en önemli keşfi'

Tarihin efsane aşıklarından Mark Antony ve Kleopatra'nın mezarlarının yeri binlerce yıldır sırrını koruyor. Arkeologların 'geometrik mucize' keşifleri ise bu gizeme bir son vermeye hazırlanıyor.

Posta.com.tr | Dünyanın ilk şöhret kişisi olarak da bilinen Kleopatra, popüler kültürde oldukça tanınan biri olsa da tarihi olarak da son derece önemli bir isim. Antik Mısır'ın son Helenistik (Büyük İskender soyundan) yöneticisi olan Kleopatra M.Ö. 51 yılından hayatını kaybettiği M.Ö. 10 yılına kadar hüküm sürdü.

Haberin Devamı

Babası XII. Ptolemy'nin hayatını kaybetmesi etmesi ile kardeşi XIII. Ptolemy Kral, VII. Kleopatra ise Kraliçe olarak tahta geçti. Kardeşi ve kocası XIII. Ptolemy'nin aksine kendisinde hiç Mısırlı kanı olmadığını ve Makedonya Yunanı olduğunu söyleyen Kleopatra, Mısır halkının desteğini kazanmak için ise kendisini Mısır Güneş Tanrısı Ra'nın kızı olarak tanıtıyordu.

AUGUSTUS'A İHANET

Kraliçe Kleopatra, Roma'nın efsane dikdatörü Jül Sezar'ın büyük yeğeni olan Mark Antony'ye aşık oldu. Ancak Mark Antony, Roma hükümdarı Augustus ile olan ittifakını onarmak adına bir evlilik yapmıştı. Eşi Octavia'ya yeteri kadar ilgi göstermeyen Antony daha sonra Kleopatra ile vakit geçirmek için eşini terk etti.

Anlatılanlara göre, Kleopatra ve Antony evlendi. Ancak bu, Romalıların yabancılarla evlenmesini yasaklayan kanunu ihlal ediyordu. Bunun üzerine Antony'nin eski ittifakı Augustus, ikiliye savaş açtı ve onları mağlup etti.

Haberin Devamı

Kleopatra'nın yenilginin ardından kendisi için yaptırdığı bir mozaleye sığınması, intihar ettiğine dair söylentilerin yayılmasına neden oldu. Yayılan söylentiye göre Mark Antony, Kleopatra'nın kollarında kendisini bıçaklayarak öldürmüş, Kraliçe ise zehirli bir yılanın kendisini sokmasına izin vererek intihar etmişti.

Augustus ise aldığı zaferin ardından Roma'nın ilk imparatoru olarak İtalya'ya dönmüştü.

21. YÜZYILIN EN BÜYÜK KEŞFİ: GEOMETRİK BİR MUCİZE

Mısır'da bulunan 'Osiris'in Büyük Mezarı'nda bulunan bir tünelin tarihe ışık tutması bekleniyor. Kavisli bir şekli bulunan ve 'geometrik bir mucize' olarak tanımlanan tünel, Yunan Adası Samos'ta bulunan ve klasik dönemlerin en önemli mühendislik harikalarından biri olarak görülen Eupalinos Tüneli'ne benzetildi.

Bölgede araştırma yapan arkeologlar, keşfedilen tünelin efsane Kraliçe Kleopatra ve Antony'nin mezarlarının bulunduğu tapınağa çıkan bir yol olduğunu düşünüyor. Bölgede araştırma yapan arkeologlardan biri olan Kathleen Martinez, "Yüzde 1 ihtimalle Kleopatra'nın gömüldüğü yer burası. Ve eğer gerçekten böyle olursa bu 21. yüzyılın en önemli keşfi olacak" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

PLANLARI BAŞUCUNA BIRAKMIŞTI

Arkeologlara göre Kleopatra, eşi Antony'nin kendisini öldürmesinin ardından intihar etmeden önce ikilinin cenazesi ve gömülecekleri yer ile ilgili detaylı bir plan hazırlayarak başucuna bıraktı.

Bir iddiaya göre, savaş dönemi Kleopatra, eşi Antony'yi Mısır topraklarına gömmek için İmparator Augustus'tan izin istemişti. Bunun sebebi ise Kleopatra'nın Aset ve Osiris'in efsanelerini gerçekleştirmek olduğu düşünülüyor. Osiris inanışına göre Kleopatra, ölümünün ardından eşi Mark Antony ile birlikte başka bir varoluş biçiminde birlikte olmaya devam edecek ve bu durum sonsuza kadar sürecektir.

Arkeolog Martinez ise bulunan tünelin tapınağın tam olarak 13 metre altında olduğunu ve bunun Kleopatra'nın mezarı olabileceğini düşünüyor. Tünelin Akdeniz'in yükselen suları altında kalan bir kısmında araştırmalarda bulunan ekipler, burada çok sayıda vazo, kap gibi günlük eşyalar buldu.

Araştırma ekibi, Osiris'in Büyük Mezarı'ndan kalanların 320 ile 1303 yılları arasında Mısır'da meydana gelen 23 depremin etkisiyle sular altında kaldığını düşünüyor.

Haberin Devamı