Dünya Komşuda gündem KAAN! Yunan komutan 'Endişelenmeliyiz' diyerek anlattı

Komşuda gündem KAAN! Yunan komutan 'Endişelenmeliyiz' diyerek anlattı

Paylaş
Komşuda gündem KAAN! Yunan komutan 'Endişelenmeliyiz' diyerek anlattı

Türkiye'nin savunma sanayi alanında gerçekleştirdiği atılımın son meyvesi geçtiğimiz haftalarda ilk uçuşunu gerçekleştiren Milli Muharip Uçak KAAN oldu. Başarılı deneme uçuşunun ardından tüm dünyanın ilgisini çeken KAAN, komşu Yunanistan’da da ana gündem maddelerinden biri haline geldi. Yunanistan’da bir televizyon programına konuşan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Papanikolaou, KAAN’ı anlattı. Doç. Dr. Emete Gözügüzelli ise komşu televizyonlarındaki bu anları Posta.com.tr’ye değerlendirdi.

ÖMER FARUK EKİNCİ / POSTA.COM.TR | Milli Muharip Uçak (MMU) KAAN, ilk uçuşunu gerçekleştirmesinin ardından gündemden düşmüyor. Savunma Sanayi çevrelerinde kısa sürede tamamlanmasıyla bomba gibi düşen KAAN, komşu Yunanistan’da da en önemli konu başlıklarından biri haline geldi.

Haberin Devamı

Yunanistan’da bir televizyon programında KAAN’ı ve Türkiye’nin savunma sanayisi hakkında konuşan emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Papanikolaou, şu ifadeleri kullandı:

Ekranlarda gördüğümüz Türk’lerin ürettiği KAAN. Türkler bu tasarımı ABD’nin kimseye satmadığı F-22’sinden aldığını söylüyorlar. KAAN’ın 2 motoru bulunuyor. Türkiye 8 yıla yakın süredir bu jet üzerinde çalışıyor.

“TÜRKİYE BATI SİLAH SİSTEMLERİNDEN BAĞIMSIZ HALE GELİYOR”

KAAN’ın ilk test uçuş görüntülerini izleyen Papanikolaou, sunucunun ‘Tekerleklerini neden kapatmadı’ sorusunu “Aslında uçak bunları kapatabiliyor ancak test uçuşu sebebiyle böyle gösterilmiş” şeklinde cevapladı.

Tüm bu atılımlara rağmen Türkiye’nin operasyonel kapasitesini geliştirmek için uzun yıllara ihtiyacı olduğunu söyleyen Papanikolaou, Yunanistan’ın bu atılımlardan alması gereken mesajın farklı olduğunu belirterek, “Türkiye’nin ve Erdoğan’ın söylediklerinin gerçekleştiğinin bir kanıtı. Yani İHA alanında büyük bir ilerleme gördük. Örneğin Bayraktar ve AKINCI gibi. Türkiye’nin Batı silah sistemlerinden bağımsızlığı konusunda söylenenlerin gerçekleştiğini gördük. Türkiye’nin savunma sistemlerinin %80’i artık Türk savunma sanayi tarafından destekleniyor. Bu çok ciddi bir oran” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“DENDIAS’IN DEDİĞİ GİBİ, ARTIK ENDİŞELENMEMİZ GEREKİYOR”

“KAAN’ın 10 yıl içerisinde seri üretime geçmesini de beklemeliyiz” ifadelerini kullanan Papanikolaou sözlerini şöyle tamamladı:

Türkler bu uçakta bazı görünmezlik özelliklerinin bulunduğunu ve ileride sahip olacağı motorun da görünmez olacağını söylüyor. Ama bunun yanında daha önce de söylediğim gibi Türkiye’nin savunma projelerinde büyük ilerleme kat etmesi çok büyük önem taşıyor. Bunu her gün füze sistemleri ile İHA’lar ile görüyorduk. Şimdi ise savaş uçakları ile görüyoruz.

Türkiye’nin Libya’da ve Somali’de üsleri var ve Azerbaycan ile iş birliği yapıyor. Bütün bunlar Türkiye’nin ileriye doğru gittiğini gösteriyor. Savunma Bakanı Dendias'ın da söylediği gibi, artık endişelenmemiz gerekiyor.

“TÜRKİYE OLDUKÇA CAYDIRICI BİR GÜÇ”

Yunanistan televizyonundaki görüntüleri Posta.com.tr’ye yorumlayan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Uluslararası Hukuk Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Emete Gözügüzelli, “Türk Savunma Sanayi’sinin ne kadar kudret ve kabiliyette caydırıcı bir güç olduğunu bir kez daha yapılan konuşmada komşumuz tarafından bunun hissedildiği görülmekte” ifadelerini kullandı.

Yunan komutanın operasyonel anlamda Türkiye’nin yeteri kadar güçlü olmadığı sözlerine dikkat çeken Doç. Dr. Gözügüzelli, “Türkiye, dünyanın en büyük 7. Ordusuna sahip bir devlettir. NATO içinde ise en güçlü 2. ülke konumundadır. Yunanların operasyonel konuda noksanlığının bulunduğuna dair iddiası asla kabul edilemez ve yok hükmündedir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İLE YUNANİSTAN HİÇBİR ZAMAN MUKAYESE EDİLEMEZ

Doç. Dr. Gözügüzelli, sözlerine şöyle devam etti:

Binlerce yıllık tarihine baktığımızda Türk milletinin savaşçı gücünü görebiliyoruz. Bunun ötesinde bugün ise pek çok ambargonun, engelin, savunma sanayisinde önünü kesmeye çalışan komplolara karşı kendisini ispat etmiştir. Gücünü dünyaya ispat etmiştir.

Önümüzdeki Türkiye yüzyılında savunma sanayisinde seri üretime geçmesiyle birlikte dünya politikalarını şekillendiren ve değiştiren bir ülke konumuna yönelik aslında bir güç yansımasını savunma sanayisinde görmekteyiz. Bu hamle ile birlikte Yunanlıların kaygı duyması yerindedir, Türkiye ile Yunanistan hiçbir zaman mukayese edilemez.

“ARTIK JEOPOLİTİK BİR GÜCÜZ, BU GÖRÜNTÜLER DE KANITI”

Türkiye’nin artık jeopolitik bir aktör olarak yeni dünya düzeninin önemli güçlerinden biri olarak kendini ispat ettiğini belirten Doç. Dr. Gözügüzelli, Yunanistan televizyonlarında yayınlanan bu görüntülerin buna bir kanıt olduğunu söyledi.

Milli Muharip Uçak KAAN ile ilgili de konuşan Doç. Dr. Gözügüzelli, “KAAN meselesinde de asıl soru şu olmalıdır: Dünyada kaç ülke 5. Nesil uçağını kendi üretebiliyor? Sadece bu meseleyi yorumladığımızda Yunanların hayretler içerisinde bahsettikleri İHA ve SİHA’ların dahil olmak üzere tüm savunma sanayimiz gurur kaynağımızdır” diyerek sözlerine son verdi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı