Dünya Korkutan iddialar sonrası harekete geçildi! Yetkili kurumdan rahatlatan açıklama

Korkutan iddialar sonrası harekete geçildi! Yetkili kurumdan rahatlatan açıklama

Paylaş
Korkutan iddialar sonrası harekete geçildi! Yetkili kurumdan rahatlatan açıklama

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Zaporijya Nükleer Santrali’nde yaptıkları denetimlerde patlayıcı maddeye rastlanmadıklarını belirterek, santralde mayın veya patlayıcı bulunmadığını doğrulamak için gerekli olan ek erişim talebinde bulunduklarını açıkladı.

Ukrayna’nın Rusya’nın Zaporijya Nükleer Santrali’ne patlayıcıya benzer maddeler yerleştirdiği yönündeki iddiaları gündemdeki yerini korurken, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki denetimlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Zaporijya Nükleer Santrali’nin büyük soğutma havuzunun çevresinin bazı bölümleri dahil denetlediğini ve tesisin genelinde düzenli yürüyüşler yapıldığını aktaran Grossi, “Şimdiye kadar herhangi bir görünür mayın veya patlayıcıya rastlanmadı” dedi.

Haberin Devamı

UAEA uzmanlarının bölgede mayın veya patlayıcı bulunmadığını doğrulamak için gerekli olan ek erişim talebinde bulunduğunu söyleyen Grossi, özellikle 3 ve 4 numaralı reaktör ünitelerinin çatılarına erişimin yanı sıra türbinlerin ve tesisteki soğutma sisteminin bazı bölümlerine erişimin çok önemli olduğunu belirtti. Grossi, “Nükleer santralin bulunduğu bölgede artan askeri gerilim ve faaliyetlerle birlikte, uzmanlarımız gerçekleri sahada doğrulayabilmelidir. Doğrulanmamış iddialar ve karşı iddiaların olduğu böyle bir zamanda bağımsız ve tarafsız raporlamalar, tesisteki mevcut durumu netleştirmeye yardımcı olacaktır” diye konuştu.

Zaporijya Nükleer Santrali’nin içinde ve çevresinde mayınların ve diğer patlayıcıların yerleştirildiğine dair çıkan haberlerin farkında olduklarını belirten Grossi, UAEA ekibinin yakın zamanda herhangi bir bombardıman veya patlama bildirmediğini ve bölgedeki askeri varlığın değişmediğini ifade etti.

Haberin Devamı

“Zaporiiya Nükleer Santrali’nin birkaç güç ünitesinin çatısına patlayıcıya benzeyen maddeler yerleştirdiğine dair bilgi aldık”

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yaptığı açıklamada, “İstihbaratımızdan, Rus birliklerinin Zaporiiya Nükleer Santrali’nin birkaç güç ünitesinin çatısına patlayıcıya benzeyen maddeler yerleştirdiğine dair bilgi aldık. Belki tesise bir saldırıyı simüle etmek için ya da başka bir senaryoları vardır. Ama her halükarda dünya Zaporijya Nükleer Santrali için tek tehlike kaynağının Rusya olduğunu ve başka hiç kimsenin olmadığını görüyor” demişti.