Dünya Kosova hükümeti düştü

Kosova hükümeti düştü

Paylaş
Kosova hükümeti düştü

Kosova hükümeti düştü

Kosova Demokratik Partisi (LDK) Başkanlık Kurulu, Kosova Demokratik Partisi (PDK) ile iktidar koalisyonundan çekilme kararı aldığı. LDK partisi tarafından basına gönderilen bildiride, partinin olağanüstü toplantısı ardından yapılan açıklamada, bugün düzenlenen toplantıda, Kosova'da son gelişmelerin ayrıntılarıyla incelendiği ve başbakan yardımcıları, bakanlar ile bakan yardımcılarının nihai olarak pazartesi günü görevlerini teslim etmeleri kararının alındığı açıklandı.

Haberin Devamı

LDK bildirisinde, 18 Ekim Pazartesi gününden itibaren partinin hükümetten ayrılacağı ülke ve halkın çıkarına olan devletin önemli demokratik süreçlerine güçlü katkı sunmaya devam edeceği belirtildi. PDK adına açıklamada bulunan başbakan yardımcısı Hayrettin Kuçi, LDK'nın koalisyondan çekilmesiyle Kosova'nın derin siyasi krize girdiğini bildirdi. Kuçi, siyasi krizden çıkmak için erken seçim yerine, olağan üstü seçimlere gidilmesinin şart olduğunu söyledi.

Koalisyonun bir diğer ortaklarından olan Kosova Demokratik Türk Partisi-(KDTP) Milletvekili Enis Kervan gelişmelerle ilgili partisinin 45 gün içerisinde yapılması söz konusu olan erken seçime hazır olduğunu söyledi.

Kervan, LDK'nın çekilmesiyle erken seçim ya da başka bir formül aranacağını tüm gelişmelerin Pazartesi günü belirleneceğini söyledi. PDK'nın başka partilerle koalisyon ortaklığına girişmeyeceğini söyleyen Kervan, partisinin başından itibaren erken seçimleri istediğini belirtti. Büyük ihtimalle erken seçimlerin yapılacağını anlatan Kervan, bunun 1.5 ay içerisinde yapılması gerektiğini anlattı.

Haberin Devamı

Merkez Seçim Komisyonu'nun (KÇZ) erken seçimlere de hazır olduğunu açıkladığını söyleyen Kervan, Türk partisi KDTP'nin de bu seçimlere hazır olduğunu söyledi. KDTP'nin Kosova Türk halkının çıkarlarını düşüneceğini belirten Kervan, KDTP'de seçilecek olan yeni Türk vekillerin Kosovalı Türklerin çıkarları için çalışmaları gerektiğini söyledi. Şuan Kosova meclisnde mevcut 3 Türk milletvekilinin bulunduğunu söyleyen Kervan, “Amaç Türklüğe hizmet etmektir” dedi.

Kervan, LDK'nın koalisyon ortaklığını çekilmesi ise, son genel kurulda Kosova PTT idaresinin özelleştirilmesi sürecine karşı çıktığını ve oy çoğunluğuyla PDK'nın geçirdiğini ve LDK vekillerinin kurulu terk ettiklerini ve bunun patlama noktası olduğunu söyledi.
Kosova'da son genel seçim 2007 yılında yapılmıştı. Kosova Cumhurbaşkanı Vekili Yapuk Krasniçi dün yaptığı açıklamada Kosova'da 13 Şubat 2011 tarihinde erken seçimlerin olacağını açıklamıştı.

Turan KASAP-Enis TABAK/ PRİŞTİNE, (DHA)

Haberin Devamı