Dünya Kozak Koyunda şok fotoğraf! Dünya bu fotoğrafı konuşuyor

Kozak Koyunda şok fotoğraf! Dünya bu fotoğrafı konuşuyor

Paylaş
Kozak Koyunda şok fotoğraf! Dünya bu fotoğrafı konuşuyor

Silahlı insansız hava aracı filosunun gece yarısı başladığı yolculuk, sabaha karşı Karadeniz kıyısındaki patlamalarla bitti. Dünya, Kozak Koyu'nda çekilen fotoğrafı konuşuyor.

Gece yarısı havalandılar, uçarken zemine yakın seyrettiler. Peşinde olan radarları ve hava savunma sistemlerini atlatıp sabaha karşı hedefe ulaştılar. Silahlı insansız hava aracı filosunun rotası, Karadeniz kıyısı üstündeydi.

Haberin Devamı

Sabah henüz gün ağarmadan silahlı dronelar hedefi vurdu, patlama öyle güçlüydü ki tüm yarımada sarsıldı. Günün ilk ışıklarıyla birlikte, saldırının Kozak Koyu'nda neden olduğu tablo tüm açıklığıyla göründü.

Fotoğraflar, Rusya lideri Vladimir Putin'in 2014 yılında el koyduğu Ukrayna toprağı Kırım'ın başkenti Sivastopol'de çekildi. Ukraynalıların drone saldırısıyla hedef aldığı yer, Kırım'daki petrol depolarıydı. Birbirini tetikleyen patlamalarla birlikte gökyüzü tamamen siyah dumanlarla kaplanırken, Kırım dünya gündeminin ilk sırasına yerleşti.

Sivastopol limanında demirli Rus donanmasının Karadeniz Filosu'nu daha önce vuran Ukraynalılar, bu kez yarımadanın can damarı olan petrol depolarını havaya uçurdu. 10 ayrı tankta depolanmış yaklaşık 40 bin tonluk yakıt, patlamalarla yok oldu.

Haberin Devamı

Gökyüzüne yükselen duman bulutu Kırım Yarımadası'nın her yerinden görülürken, bir nükleer buluta benziyordu. Kırım'daki Rus işgal valisi Mikhail Razvozhayev insansız hava aracı saldırısında kimsenin yaralanmadığını açıkladı. Devasa yangın, saatlerce süren çalışmanın ardından ancak akşama doğru söndürülebildi. Yanıgını söndürmek için itfaiyecilerin yanı sıra Kırım'daki tüm acil durum ekipleri ile donanma askerleri yardıma çağrıldı.

 

Rus yetkililer, saldırıda iki drone kullanıldığını belirtiyor. Ukrayna'nın silahlı insansız hava aracı filosunda dört drone vardı ve ikisi Rus hava savunma sistemleri tarafından düşürüldü.

Ukrayna tarafından gelen ilk açıklama, patlamaların Tanrı'nın bir cezası ve Uman'ın intikamı olduğu şeklinde. Haftalar sonra Ukrayna şehirlerini füze yağmuruna tutan Rus işgalciler, Cuma günü Uman şehrinde bir apartman bloğunu yerle bir etti. Kanlı saldırıda beşi çocuk 23 sivil yaşamını yitirdi. Füze saldırısına uğrayan yerler arasında başkent Kiev ve Dnipro şehri de vardı. Dnipro'da bir kadın ve üç yaşındaki kızı Rus füzeleri nedeniyle hayatını kaybetti.

Ukraynalılar, Rusların ateşlediği 23 füzeden 21'nin hava savunma sistemleri tarafından havada imha edildiği bilgisini verdi.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, "Şeytan silahlarla durdurulabilir" deyip Batılı müttefiklerinden yeni silahlar istedi. Zelenskiy ayrıca Moskova'yı hedef alan küresel yaptırımların hayata geçirilmesi çağrısını yineledi.

Haberin Devamı

ANA HEDEF

Kısa süre içinde karşı taarruza geçmesi beklenen Ukrayna ordusunun hedefinde, ülkenin doğusu ve güneyinde Ruslar tarafından işgal edilen yerler var. Kiev yönetimi, dokuz yıldır Rusların elinde olan Kırım'ı da kurtarılacak yerler listesinde sayıyor.

 

Rus ana karası ile Kırım'ı birbirine bağlayan Kerç Köprüsü'nün Ekim 2022'de havaya uçurulması, Vladimir Putin'in köklü bir taktik değişikliğe gitmesine yol açmıştı. En prestijli projesi patlatılan Putin, sonraki haftalarda Ukrayna şehirlerine füze yağdırdı. Kritik altyapı ve enerji tesisleriyle sivil yerleşimleri hedef alan füze yağmurunun hedefi, Ukraynalıların zorlu kış koşullarına dayanamayarak teslim bayrağı çekmesiydi. Ancak füze saldırıları Batılı ülkelerin tutumunda keskin bir değişikliğe yol açtı. Aylarca Kiev yönetiminin hava savunma sistemi talebine karşı ayak direyen ABD ve Avrupa ülkeleri, füze yağmuruyla birlikte aralarında ünlü Patriot'ların da bulunduğu çok sayıda sistemi Ukrayna'ya sevk etti.

Haberin Devamı

Ukraynalılar ayrıca Kırım'da konuşlu Rus savaş gemilerini ve savaş uçaklarını da daha önce hedef aldı. Karadeniz Filosu'nun amiral gemisi Moskva'yı geçtiğimiz yıl ilkbaharda Karadeniz'de batıran Ukrayna ordusu, yanı sıra Ağustos 2022'de yarımadadaki Saki Hava Üssü'nde konuşlu Rus savaş uçaklarını vurdu. Rus jetlerinin paramparça olduğu uydu fotoğraflarına bile yansıdı.

 

Kırım'ın kuzeyindeki Herson ise, Moskova'nın on beşinci ayına giren işgaldeki en utanç verici yenilgisi olarak kayıtlara geçti. İşgalin ilk günlerinde Rusların eline geçen Herson'da kapana kısılan 30 bin Rus askeri, Putin'in Kasım ayında verdiği geri çekilme emriyle Kırım'a döndü. Böylece Rusya, işgal edebildiği tek bölgesel başkentten de çekilmiş oldu.

Kremlin el koyup kendi toprağı ilan ettiği Kırım'ın Ukrayna'ya asla iade edilmeyeceğini dile getiriyor, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda ülke Kırım'ın ilhakını tanımıyor.

Haberin Devamı

Rusya lideri Vladimir Putin, Mart ayı ortasında Sivastopol'e sürpriz bir ziyarette bulunmuştu.