Dünya Kraliçe Elizabeth kimdir? Neden öldü, kaç yaşındaydı? İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in hayatı ve biyografisi

Kraliçe Elizabeth kimdir? Neden öldü, kaç yaşındaydı? İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in hayatı ve biyografisi

Paylaş
Kraliçe Elizabeth kimdir? Neden öldü, kaç yaşındaydı? İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in hayatı ve biyografisi

Kraliçe Elizabeth 8 Eylül Perşembe akşamı hayatını kaybetti. Tam 70 yıldır İngiltere Kraliçesi olan ve en uzun tahtta kalan hükümdar unvanını elinde tutan Kraliçe Elizabeth’in sabah saatlerinde tıbbi gözetim altın alındığı açıklanmıştı. Gelen son dakika haberleri ile vefat haberi tüm dünya ile paylaşılırken, Kraliçe Elizabeth kimdir? Neden öldü, kaç yaşındaydı? Soruları araştırılmaya başlandı. İşte İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in hayatı ve biyografisi…

Kraliçe Elizabeth, dünya siyasi tarihine geçen önemli siyasi figürlerden biri olarak adını yazdırdı. Çocukluğundan itibaren bir kraliçe adayı olarak yetiştirilen 2. Elizabeth, 6 Şubat 1952 tarihinde tahta çıktı ve taç giyme töreni televizyon ekranlarında canlı olarak yayınlandı. 2021 Şubat ayında koronavirüse yakalanan ve hastalığı kısa sürede atlatan İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in bu sefer vefat haberi geldi.

Haberin Devamı

KRALİÇE ELİZABETH KİMDİR?

2. Elizabeth, Elizabeth Alexandra Mary Windsor; 21 Nisan 1926 tarihinde doğdu.

Elizabeth, Kral VI. George ve Kraliçe Elizabeth olacak olan York Dükü ve Düşesi'nin büyük kızı olarak Londra'da dünyaya geldi. Çocukluğu boyunca evde özel eğitim gördü. Babası, ağabeyi VIII. Edward'ın tahttan çekilmesiyle 1936'da kral oldu ve kendisi o tarihten itibaren olası vâris konumuna geldi. II. Dünya Savaşı sırasında orduda görev almaya başladı.

2. Elizabeth İngiliz Milletler Topluluğu üyesi elli üç ülkeden on dördünün kraliçesi. Aynı zamanda Topluluk Başkanı ve İngiltere Kilisesi Yüksek Valisi'dir.

6 Şubat 1952'de tahta çıktığında Topluluk Başkanı ve yedi ülkenin (Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Pakistan ve Seylan) kraliçesi oldu. Bir sonraki yıl gerçekleşen taç giyme töreninin televizyonda gösterilmesiyle bir ilk gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

1956'dan 1992'ye kadar bölgelerin bağımsızlık kazanması ve bazı krallıkların cumhuriyet olmasıyla krallıkların sayısı değişti. Günümüzde, yukarıda sayılan ülkelerin ilk dördüne ek olarak Jamaika, Bahamalar, Grenada, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Belize, Antigua ve Barbuda ile Saint Kitts ve Nevis'in kraliçesidir.

Dünyanın hâlen hüküm süren en yaşlı ve Britanya'nın en uzun ömürlü hükümdarıdır. 9 Eylül 2015 tarihinde dedesinin babaannesi Kraliçe Victoria'nın saltanatını geride bırakarak Britanya'nın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı ve tarihte en uzun süre hüküm süren kraliçe oldu ve en uzun süre hüküm süren ikinci hükümdar oldu.

1947'de Edinburgh Dükü Philip ile evlendi ve Charles, Anne, Andrew ve Edward adlarını verdikleri dört çocukları oldu.

Edinburgh Dükü Philip 9 Nisan 2021 tarihinde hayatını kaybetti.

İNGİTERE KRALİÇESİ 2. ELİZABETH NEDEN ÖLDÜ, KAÇ YAŞINDAYDI?

Kraliçe 2. Elizabeth 96 yaşında hayata gözlerini yumdu. Kraliçenin rahatsızlığı nedeniyle tıbbi gözetim altın alındığı bildirilmişti…