Dünya Kuzey Kore ajanı internette Kim Jong Un'u aratırken yakalandı: Kurşuna dizilebilir

Kuzey Kore ajanı internette Kim Jong Un'u aratırken yakalandı: Kurşuna dizilebilir

Paylaş
Kuzey Kore ajanı internette Kim Jong Un'u aratırken yakalandı: Kurşuna dizilebilir

Kapalı bir kutu olan Kuzey Kore'de internet kullanımı oldukça sınırlı. Kuzey Koreli bir ajan, internette Kim Jong Un'u aratırken yakalanınca işinden oldu. Ancak ajanın cezası bununla bitmiyor.

Posta.com.tr | Kuzey Kore'de internete erişebilenlerin sayısı oldukça kısıtlı. Birçok kaynak bunun nedenini Kuzey Kore halkının dış dünya hakkında bilgi sahibi olmasını engellemek olduğunu öne sürüyor. İnterneti kullanabilen kişilerinse yönetimden izin alması gerekiyor. 

Haberin Devamı

Büro 10 adlı ajan ekibi de bunlardan biri. İç ve dış iletişimden sorumlu olan Büro 10 ekibinde çalışan birkaç ajanın izinsiz şekilde interneti kullandığı ortaya çıktı. 

İnterneti izinsiz olarak kullanırken yakalanan ekip işinden oldu. Ancak bir ajan, internetten Kim Jong Un'u arattığı için kurşuna dizilme cezasıyla karşı karşıya.  

Güney Kore merkezli Daily NK gazetesine konuşan bir kaynak, Büro 10'da izinsiz internet kullananların görevden alındığını açıkladı. Ancak ajanlardan birinin Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un'u internette aratması nedeniyle idam mangasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Kim Jong Un'un baskıcı rejiminin en güvenilir ajanlarının bile artık dış dünyadan gelen bilgilere erişmeye çalıştığı öne sürülüyor. 

Haberin Devamı

Kaynaklar, Kuzey Kore rejiminin bilgiye erişme baskının yavaş yavaş çöktüğünü gösteriyor. 

İnterneti kullanırken yakalanan kişilerin hepsinin genç olduğu ve geçen yıl mezun olduktan sonra büroda işe başladıkları belirtildi. Bu kişilerden bazıları orta, bazılarıyla daha üst rütbeliydi. 

Daha önce Kuzey Kore’de üç lise öğrencisi komşu ülke Güney Kore’ye ait dizileri izledikleri gerekçesi ile idam edilmişti.