Dünya Leonardo da Vinci’nin annesi Çerkes köle çıktı! İstanbul detayı

Leonardo da Vinci’nin annesi Çerkes köle çıktı! İstanbul detayı

Paylaş
Leonardo da Vinci’nin annesi Çerkes köle çıktı! İstanbul detayı

İtalyan akademisyen ve yazar Carlo Vecce'in Leonardo da Vinci'nin annesinin kimliğiyle ilgili yaptığı araştırma ve ortaya çıkan belge, ünlü ressamın kökenlerine ilişkin tartışmaların fitilini alevledi.

Posta.com.tr | Napoli L'Orientale Üniversitesi'nden İtalyan akademisyen ve yazar Carlo Vecce, ünlü İtalyan ressam Leonardo da Vinci'nin kökenleri hakkında tartışma yaratan bir araştırma yayınladı. Vecce, tartışma yaratan teorisine Il Sorriso di Caterina (Caterina's Smile, Caterina'nın Gülüşü) adlı romanında yer verdi. 

Haberin Devamı

Da Vinci’nin annesinin Toskana’nın bir köyünden olduğu sanılıyordu. Ancak akademisyen, bunun doğru olmadığını ve Çerkes bir köle olduğunu öne sürdü. Vecce iddiasını ise Floransa'daki Devlet Arşivleri'nde bulunan Caterina adlı bir köle kızın özgürlük belgesine dayandırıyor. 

KANITLAR AKSİNİ GÖSTERDİ

Caterina'nın İtalya’da noter Piero da Vinci ile birlikteliğinden de Leonardo da Vinci doğdu. Vecce en başında Leonardo'nun annesinin bir köle olmadığını kanıtlamaya çalışıyordu. Ancak kanıtlar aksini gösterdi. 

Oxford Üniversitesi'nden emekli sanat tarihi profesörü olan Martin Kemp, 2017'de  yazdığı kitapta Leonardo'nun annesini 15 yaşındaki yetim Caterina di Meo Lippi olduğunu belirtmişti.Associated Press'e verdiği demeçte Prof Kemp, "Leonardo'nun annesinin köle olduğuna dair birkaç iddia var" dedi.

Haberin Devamı

Ancak sanat tarihçisi, bu belgenin kesin olmadığını öne sürdü. Zira Kemp'e göre, annesinin adının Caterina olduğunu söyleyen Leonardo'nun büyükbabasıydı.

Kemp, Vecce'nin belgesinde kızı azat eden kadının kocasının bir yıl içinde bu isimle iki köleyi takas ettiğini söyledi.

İSTANBUL DETAYI

Carlo Vecce, Vinci’nin annesinin Caterina adlı Çerkes köle olduğunu öne sürerken yaşamına dair de birkaç iddiada bulunuyor. Vecce'nin teorilerine göre Caterina Kafkas Dağları’ndaki evinden alındı.

Floransa’dan önce İstanbul’da birkaç kez satıldı. Sonra Venedik'te köle olarak satılan Caterina, en sonunda Floransa'ya ulaştı ve burada Da Vinci'nin noter babasıyla tanıtı. Da Vinci’nin babası tarafından Caterina’nın özgürlüğüne kavuşması için yazılmış bir azat belgesi de kanıt olarak gösteriliyor.