Dünya Macron ve Putin'in telefon görüşmesi sızdırıldı

Macron ve Putin'in telefon görüşmesi sızdırıldı

Paylaş
Macron ve Putin'in telefon görüşmesi sızdırıldı

Fransa lideri Emmanuel Macron ve Rusya lideri Vladimir Putin arasında Ukrayna’nın işgalinden 4 gün önce yapılan telefon görüşmesi sızdırıldı.

Fransız medyasında yer alan kayda göre; Macron olası bir işgalin uluslararası yasalara aykırı olacağını söyledi. Putin Ukrayna’daki ayrılıkçı yönetimlerin müzakereye açık olduğunu ancak Kiev yönetiminin uzlaşmaya yanaşmadığını belirterek “Durumu farklı bir şekilde okuyoruz” dedi. Putin ardından spor salonunda olduğunu dile getirerek telefonu kapattı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Paris’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasındaki telefon görüşmesini yayınlamasına sert tepki gösterdi. Sergey Lavrov, “Diplomatik etiğin görüşmelerin tek taraflı olarak yayınlanmasını öngörmediğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Moskova güçlerinin Ukrayna'ya saldırmasından sadece dört gün önce, Macron'un Putin ile yaptığı görüşmesi France 2'de yayınlanan 'Bir Başkan, Avrupa ve Savaş' başlıklı belgeselde yer aldı. Yayınlanan belgesel ile iki liderin söz konusu görüşmesinin tam kaydı da kamuoyunun bilgisine sunulmuş oldu.

ZELENSKİY'İ YALANCILIKLA SUÇLADI

Söz konusu kayıtlarda Putin'in Zelenskiy'i yalancılıkla suçladığı duyuluyor. Putin daha sonra Zelenskiy'nin Kremlin yanlısı Ukraynalı ayrılıkçılarla müzakere etmeyi açıkça reddetmesine vurgu yapıyor.

Macron'un tam bu anda bir süre sinirlerine hakim olamadığı ve sesini yükselterek 'Avukatınızın hukuku nereden öğrendiğini bilmiyorum' dediği duyuluyor.

Fransa Cumhurbaşkanı sözlerine şöyle devam ediyor:

Haberin Devamı

'Egemen bir ülkede yasa metinlerinin demokratik olarak seçilmiş yetkililer tarafından değil, ayrılıkçı gruplar tarafından önerildiğini size hangi avukat söyleyebildi bilmiyorum.'

Bu sözler üzerine Putin ise Zelenskiy'nin demokratik yollardan seçilmediğini iddia etti ve 'Kanlı bir darbeyle iktidara geldiler' dedi.