Dünya Mega dağ yerinden oynadı

Mega dağ yerinden oynadı

Paylaş
Mega dağ yerinden oynadı

Dünyanın en büyük buz dağı A23A, yaklaşık 30 yıl sonra hareket etmeye başladı. Dağın duvarlarında erozyona bağlı çürümeler tespit edildi.

Antarktika kıyı şeridinden 1986’da koparak Weddell Denizi’nde sabitlenip buz adasına dönüşen mega buz dağı A23a, yeniden hareket etmeye başladı. Yüzölçümü 4 bin kilometrekare olan buz adası, aynı zamanda dünyanın en büyük buz dağı. 2020’den bu yana rüzgar, ısınan sular ve akıntıların etkisiyle kuzeye sürüklendiği açıklandı. Bu durum, yaban hayat ve gemi güzergahları için tehlike anlamına geliyor. İlk hareketi 2020’de fark edilen buz dağına inceleme için Eyos Expeditions şirketi tarafından bir gemi gönderildi.

Haberin Devamı

SIRA MAĞARALAR OLUŞTU

Pazar günü dağa ulaşan gemi, devasa mağaralar ve dağın duvarlarına oyulmuş kemerlerle karşılaştı. Drone (insansız hava aracı) ile görüntülendi. Bu durum, ‘Beyaz Kıta’dan uzaklaştığı için daha sıcak hava ve yüzey sularıyla karşılaşmasına bağlanıyor. Tıpkı karadaki erozyon gibi buz dağı da aşınıyor. Uzmanlar, 3-4 metrelik dalgaların buz dağına çarpa çarpa erozyon yarattığını söyledi. Bu mağara ve büyük kemerler, alttaki desteğin yetersizliğiyle buzun üst tabakasının çökmesine yol açacak.