Dünya Merhaba 2024

Merhaba 2024

Paylaş
Merhaba 2024

Dünyada yeni yıl kutlamaları Kiribati’den başlayıp boylamlarına göre tüm ülkelerde coşkuyla yaşandı. Yeni Zelanda, Avustralya, Japonya, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya gibi doğu boylamlarında yer alan ülkeler 2024’ü en erken karşılayanlar oldu.

Pandemi kısıtlamaları kalktığı için katılım karantina öncesi döneme yakın bir seviyedeydi. Ancak kutlamalar, ekonomik kriz, hayat pahalılığı, savaşlar ve doğal afetlerle geçen 2023’ün gölgesi altında kaldı. 2024, pandemi öncesine göre daha buruk ancak umut dolu bir sevinçle karşılandı. Geri sayım sonrasında ortaya çıkan görsel şölen ve gökyüzündeki rengarenk ışıklandırmalar izleyenleri hayran bıraktı.

Haberin Devamı

ABD

Times Meydanı’nı yüz binler doldurdu. 2 bin 688 kristal üçgenle kaplı ikonik topun 2023’ü tamamlayan gece yarısı düşmesinin ardından Frank Sinatra’nın “New York, New York” şarkısı çaldı. Bu anda kalabalığın üzerine tam 1.3 tonluk konfeti yağdırıldı. Flo Rida, Cardi B, LL Cool J ve Megan Thee Stallion gibi ünlüler sahne aldı. Belediye Başkanı Eric Adams, Times Meydanı’ndaki kutlamalara katılanların etrafında polis çemberi oluşturacak bir “tampon bölge” ile güvenliğin büyük ölçüde artırılacağını söylemişti. 50 protestocu Grand Central Station’ın ana salonunu işgal etti, bazı göstericiler de Herald Meydanı’ndaki Macy’s mağazasında sis bombası patlattı.

FRANSA

Olimpiyatlara hazırlanan Paris’teki kutlamalar, olimpiyat havasına büründü. Zafer Takı’nı pembe havai fişek bulutları ve 2024 yazısı aydınlattı. Champs-Elysees Caddesi’nde yaklaşık 1.5 milyon kişi toplandı. Ülke çapında 90 bin kolluk kuvveti görevliydi. Bunların 6 bini Champs-Elysees kutlamalarına yönlendirildi.

Haberin Devamı

İNGİLTERE

Londra’da havai fişek gösterisini izlemek için 100 bin kişi bir araya geldi. 12 bin havai fişeğin atıldığı gösteri altı ayda planlanmıştı. Tasarım ve yaratım aşaması da bir ay aldı.

ALMANYA

Berlin’de gece yarısı Brandenburg Kapısı üzerinde pembe maytaplarla birlikte havai fişekler patladı. Ancak kentte şiddet olayları da yaşandı. Berlin’de yaklaşık 4 bin 500 polis memuru görevliydi. Kentin çeşitli caddelerinde havai fişeklerin kullanımı yasaktı. Ayrıca, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından bu yana birçok Filistin yanlısı eyleme sahne olan kentin Neukoelln mahallesinde Filistin yanlısı bir gösteri de yasaklandı.

AVUSTRALYA

Sydney’deki Liman Köprüsü, her yılbaşında olduğu gibi havai fişek gösterileriyle 12 dakika boyunca aydınlandı. Bir milyondan fazla insan, havai fişek gösterisi önünde gece boyunca eğlenmek için Sidney’in sahiline akın etti. Bazı turistler, gösterileri en iyi noktadan izleyebilmek için 31 Aralık sabahı 7.30’dan itibaren alanı doldurmaya başlamıştı. Sidney Opera Binası üzerinde de havai fişekler patladı.

Haberin Devamı

JAPONYA

Japonya’nın başkenti Tokyo’da bulunan dünyanın en kalabalık yaya geçidi olarak bilinen Shibuya’da binlerce kişi toplandı. Japonya’nın farklı bölgelerinde düzenlenen havai fişek gösterileri ise izleyenlere görsel şölen yaşattı. Osaka’da ise yüzlerce kişi dakikalarca süren havai fişek gösterisini izledi.

HOLLANDA

Yılbaşı gecesi Amsterdam’da tüketici havai fişeklerinin yasaklanmasına rağmen kentteki elektronik ışık gösterisiyle etkileyici bir performans sergilendi. Bazı kentlerde havai fişek kullanılmasıyla çıkan olaylarda işyerleri ve binalarda hasar oluştu. İki kişi öldü.

TAYLAND

Büyük Saray’ın üzerinde gece gökyüzünü devasa havai fişek patlamaları süsledi. Wat Bang Na Nai tapınağında insanlar, bir diriliş töreniyle kötü talihlerinden kurtulduklarına inanılan bir ritüelde tabutların içine uzandı.