Dünya Mısır savaş alanı: 5 ölü, 446 yaralı

Mısır savaş alanı: 5 ölü, 446 yaralı

Paylaş
Mısır savaş alanı: 5 ölü, 446 yaralı

Mursi muhaliflerine karşı dün de Mursi yanlıları aynı bölgede toplanınca...

Mısır’da iktidardakı Müslüman Kardeşler ile liberaller arasındaki anayasa krizi sürüyor. Başkent Kahire'de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlıları ile karşıtları arasında çıkan çatışmalarda ölenlerin sayısı beşe yükseldi.

Mısır sağlık bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde çıkan çatışmalarda 446 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Mursi'nin aldığı son kararları ve referanduma sunulacak anayasa taslağını eleştiren muhalefet, protesto gösterilerini önceki gün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önüne taşımıştı. Yaklaşık 100 bin göstericinin kuşattığı cumhurbaşkanlığı sarayının arka kapısından kaçmak zorunda kalan Mursi, dün ofisine geri döndü. Mursi yandaşları da cumhurbaşkanlığını kuşatma altında tutan laikleri dağıtmak için devreye girdi.

Güvenlik kaynakları, çıkan çatışmalarda dört kişinin gerçek mermiyle vurularak, bir kişinin ise göğsüne isabet eden havai fişek sebebiyle öldüğünü, yaralananlar arasında 35 güvenlik görevlisinin bulunduğunu söyledi.

BİRBİRLERİNİ SUÇLADILAR

Müslüman Kardeşler teşkilatından yapılan açıklamada hayatını kaybeden göstericilerin Mursi destekçileri olduğu, saldırıyı 'baltacı' olarak bilinen grupların gerçekleştirdiği ileri sürüldü.

Muhalefet, Mursi destekçilerini aynı bölgede gösteri yaparak çatışmaya sebep olmakla suçlarken, Mursi'nin destekçileri, göstericilerin bir kısmını 'devrim karşıtı' olmak ve referandumu engellemekle suçluyor.

İçişleri Bakanlığı çatışmaların başlamasına neden olan göstericilerden 32 kişinin tutuklandığını, olaylarla ilgili soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.

UZLAŞMA ARAYIŞI

Mursi, dün başkanlık sarayının önünde protesto eylemleri devam etmesine rağmen sarayda işbaşı yaptı. Müslüman Kardeşler’in çağrısıyla sarayın önüne taraftarları da toplandı. İki taraf arasında çatışma çıkarken Mursi’nin yardımcısı Mahmud Mekki, sarayda yaptığı açıklamada göstericileri ayaklandıran anayasanın planladığı gibi 15 Aralık’ta referanduma sunulacağını açıkladı. Ancak Mekki, yeni anayasanın tartışmalı bölümlerini referandum öncesinde görüşmek, birkaç gün içinde krizin aşılması ve bir uzlaşma sağlamak istediklerini söyledi.

Nitekim ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da diyalog çağrısı yaparak, “Mısır’daki huzursuzluk acil diyalog ihtiyacını ortaya koyuyor. Tüm halkın haklarına saygı gösterilmeli. Bu süreçte yönetim, kendi görüşlerini empoze etmek yerine, taraflar arasında görüşmelerin yapılmasına önem vermeli” dedi.

İŞTE ÜLKEYİ AYAKLANDIRDAN MADDELER

Göstericileri bu kadar öfkelendiren, Mursi’nin 22 Kasım’da yayımladığı kararname ve yeni anayasa girişimi. Kararnameyle Mursi, yetkilerini artırıp, yargının kararlarına müdahale etme yolunu kapamıştı. Kurucu Meclis’te jet hızıyla onaylanan anayasa ise 15 Aralık’ta referanduma sunulacak. Liberal, sol ve Hıristiyan grupların şiddetle karşı çıktığı anaya taslağındaki maddeler:

“Şeriat kurallarının hukukun temeli” ibaresi.

“İslam hukuku ile ilgili konularda Sünni İslam’da yetkin otorite olarak görülen El Ezher Üniversitesi’ne danışılacak.” (Bu madde ile din adamlarına fazla yetki tanınmasına yol açmasından korkuluyor.)

“Mısır ailesinin özünü koruması ve ahlaki değerlerini geliştirmesi” maddesi. (Muhafazakarların kendi görüşlerini dayatmasından endişe duyuluyor.)
Kadın ile erkek arasında eşitlik konusunda bir madde bulunmuyor. Ancak kadının ailesine karşı sorumlulukları ve dışarıdaki işi arasında denge kurmasından bahsediliyor.

“Basın özgürlüğü güvence altında olacaktır. Basına sansür yasaktır, ama, savaş ve seferberlik zamanları hariç...”

Haberin Devamı