Dünya Mısır'ın Hollywood'la imtihanı

Mısır'ın Hollywood'la imtihanı

Paylaş
Mısır'ın Hollywood'la imtihanı

Mısır, antik liderlerini siyah Hollywood yıldızları gibi resmeden bir sergi açan Hollanda’ya tepki gösterdi. Hollandalı küratörlerin antik mezar alanlarına girişini yasakladı.

Hollanda’dan Ulusal Eski Eserler Müzesi’nde (RMO), ‘Kemet’ adlı bir sergi açıldı. Müzede Hollywood ünlülerinin antik Mısır hükümdarları gibi resmedildiği eserler yer aldı. Örneğin şarkıcılar Beyonce ve Rihanna, Mısır Kraliçesi Nefertiti olarak tasvir edilmişti. ABD’li rapçi Nas, Mısır Kralı Tutankhamun olarak ve aktör Eddie Murphy ise Mısır Kralı Ramses olarak gösterildi. Mısırlı yetkililer bu sergiye büyük tepki gösterdi. Hollanda’yı ‘tarihi tahrif etmekle’ suçladılar. Hollandalı küratörlerin, Mısır’daki tüm arkeolojik mezar alanlarına girişini yasakladılar.

Haberin Devamı

‘KARA TOPRAK’ SERGİSİ

Bu gelişme, 1975’ten beri Sakkara’da faaliyet gösteren RMO’ya büyük darbe indirdi. Kemet, ‘kara toprak’ anlamına geliyor ve sergi Mısır kültürü ile siyah sanatçılar arasındaki ilişkiyi inceliyor. Oysa Mısır, geçmiş liderlerinin siyah olduğu iddiasını kabul etmiyor. Zira kayıtlar da bu bilgiyi desteklemiyor. Geçen ay da bir dijital platform, Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın siyah bir aktris tarafından oynandığı belgeseli çekince Mısır tepki göstermişti. Çünkü Kleopatra’nın kökenleri Makedonya ve Yunanistan’a dayanıyor.