Dünya Nadir hastalığın izi Boris Johnson'ın atasında

Nadir hastalığın izi Boris Johnson'ın atasında

Paylaş
Nadir hastalığın izi Boris Johnson'ın atasında

İsviçre'nin en ünlü mumyası olarak bilinen Anna Catharina Bischoff'un, İngiltere'nin eski Başbakanı Boris Johnson'un 18. yüzyılda yaşayan atası olduğu ortaya çıkmıştı.

İngiltere’nin eski başbakanı Boris Johnson’un 18. yüzyılda yaşayan büyük annesinin mumyası incelendi. Anna Catharina Bischoff adlı kadının cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan frengi nedeniyle öldüğü sanılıyordu. Ancak bilim dünyasında daha önce hiç görülmeyen bakteriyel bir enfeksiyon nedeniyle ölmüş olabileceğini ortaya koydu. Bischoff’un cesedi ‘İsviçre’nin en ünlü mumyası’ olarak adlandırılıyor. Johnson’ın altıncı büyük büyükannesi olduğu, 18’inci yüzyılda Fransa’da yaşadığı ve 69 yaşında öldüğü biliniyor. Mumyası 1975’te bulunmuştu.

Haberin Devamı

NTV'de yer alan habere göre, 1975'te bulunan kalıntılarında yüksek oranda cıva (tarihsel olarak frengi tedavisinde kullanılan bir ilaç) bulunduğundan, bu hastalığın onu öldürdüğü varsayılmıştı. ancak gerçek çok farklı çıktı. Kadının mumyalanmış organlarındaki mikropların analizi, frengiyi değil, daha önce bilim tarafından bilinmeyen bir bakterinin yüksek seviyelerini ortaya çıkardı.

Eurac Research'te mikrobiyolog olan Mohamed Sarhan konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "İlk varsayım vücudundaki, özellikle de akciğerlerindeki cıva varlığına dayanıyordu. Bu, frengi için inhalasyon tedavisine işaret ediyor olabilir, zira o dönemde hastalık bu şekilde devam ediyordu. Bu nedenle, frengiye neden olan patojenin DNA izlerini bulup bulamayacağımızı görmek için vücudundaki her organdan birçok örneği analiz ettik, ancak bulamadık. Bunun yerine beyin dokularında oldukça bol bulunan ve beyindeki en yüksek cıva konsantrasyonu ile ilişkili olan bu yeni bakteriyi bulduk" diye konuştu.

Haberin Devamı

Sarhan, "Gizemli eski bakteriyi günümüz bakterileriyle karşılaştırdığımızda ilginç bir şey ortaya çıktı. Kemik lezyonlarına ve akciğer semptomlarına neden olan modern bakterilerde bulunanlara benzer gen setleri içeriyordu"  dedi.

Sarhan, bu nedenle Bischoff'a, yanlış teşhis konmuş olabileceğini belirterek, "Bu, ölüm nedeni olarak frengiyi elemek için yeterli. Frengi geçirmiş olsa bile frengiden ölmüş olabileceği varsayımı dışlanabilir. İleri evredeki frengi hastalığının onda bulunmayan çok açık belirtileri var. Ayrıca, Bischoff, 69 yaşında öldü, yani çok genç değildi. Ayrıca, başka sağlık sorunları da vardı. Örneğin: aşırı kiloluydu, safra kesesi taşları vardı ve şu anda araştırılmakta olan başka sorunları da vardı. Cıva tedavisi zaman içinde vücudunu ve bağışıklık sistemini zayıflatmış olabilir, ancak ölümünün ana nedeni bu değil." değerlendirmesinde bulundu.

Mumyanın şu anda muhafaza edildiği Basel Doğa Tarihi Müzesi'nden Gerhard Hotz, "Frenginin geç evrelerinde artık vücutta çok fazla bakteri bulamazsınız. Bu yüzden bakterinin eski genomunu bulmak çok zordur. Yani bu onun frengi olmadığının kanıtı değil. Şahsen ben hala frengi olduğunu düşünüyorum. Kafatasında frengi belirtileri açıkça görülüyor. Ama bunu genomlarla kanıtlayamayız" dedi.

Haberin Devamı