Dünya NATO zirvesi öncesi Türkiye yine dünya manşetlerinde! Miçotakis detayı

NATO zirvesi öncesi Türkiye yine dünya manşetlerinde! Miçotakis detayı

Paylaş
NATO zirvesi öncesi Türkiye yine dünya manşetlerinde! Miçotakis detayı

Vilnius'ta gerçekleşecek kritik NATO zirvesi öncesi Türkiye Yunanistan ve ABD basınında manşet oldu. ABD basını Erdoğan Zelenskiy görüşmesini incelerken, Yunan basını Başbakan Miçotakis'in zirvede Erdoğan ile görüşmek istediği konuları ön sıralardan okuyucularına sundu.

Rusya sınırına yaklaşık 300 kilometre mesafedeki Vilnius'ta düzenlenecek NATO Zirvesi, üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla 11-12 Temmuz'da gerçekleşecek. Üyeliğe davet edilen ülke sıfatıyla İsveç'in yanı sıra Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda da Vilnius'ta temsil edilecek. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de zirve için Vilnius'ta olacak.

Haberin Devamı

Finlandiya'nın katılımıyla üye sayısı 31'e çıkan NATO'nun bu zirve toplantısında ele alınacak konular çoğunlukla Ukrayna ve Rusya olacak. Zirvede NATO'ya olası üyeliği için İsveç'in konuşulması bekleniyor. Finlandiya'nın Nisan ayında birliğe girmesinden sonra birçok NATO yetkilisi Türkiye'ye İsveç'e onay vermesi için çağrıda bulundu. Türkiye ise İsveç'in terörle arasına mesafe koymadığını belirterek henüz 'evet' demedi.

TÜRK YUNAN İLİŞKİLERİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 11-12 Temmuz’da NATO zirvesi çerçevesinde Litvanya'nın başkenti Vilnius’ta bir araya gelecek. Görüşme Türk-Yunan ilişkilerinde “yeni bir dönemin başlangıcı” olarak kabul ediliyor. Her iki ülkedeki iktidar partilerinin Mayıs ayında yapılan seçimleri kazanmasının ardından, iki ülke liderinin kurmayları arasında kurulan temaslarla birlikte iki liderin Vilnius zirvesinde görüşmesine karar verildi.

Haberin Devamı

Bu karar her iki ülkenin yayın organları tarafından 'Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir sayfa daha açılıyor' şeklindeki haber ve yorumlarıyla duyuruldu.

Miçotakis’in gerek Yunan, gerekse yabancı yayın organlarına verdiği çeşitli mülakatlarında “iki ülke ilişkilerinde' yakalanan bu ivmenin kaçırılmaması için elinden gelen gayreti göstereceğini; aynı tutumun Türkiye tarafından da gösterilmesini beklediğini” söylüyor.

'BU FIRSATI KAÇIRMAYACAĞIM'

Miçotakis konuyla ilgili yaptığı son açıklamasını, hükümet programını okuduğu Yunan parlamentosundaki konuşmasında yinelerken, bu öneriye bir ekleme yapması dikkatleri çekti.

Miçotakis bu eklemede, 'Türkiye ile yaşadığımız 50 yıllık anlaşmazlıkların bir asır daha devam etmesini elbette arzu etmiyorum. Türk-Yunan ilişkilerinde kazanılan bu yeni ivme, eğer kıta sahanlığını belirleyecek bir fırsat doğurursa, bu fırsatı kaçırmamaya ve sonuna kadar değerlendirmeye kararlıyım' şeklinde konuştu.

YUNAN BASINI: MİÇOTAKİS KONUŞMAYA GİDİYOR

Etnos gazetesinde yer alan haberde Türk-Yunan ilişkilerindeki normalleşmeye dikkat çekildi ve 'Miçotakis çatışmaya değil konuşmaya gidiyor' ifadesi yazıldı. Etnos ayrıca haberde 'Erdoğan'ın Miçotakis'den çözülmeyen konuların çözülmesi talebinde' bulunacağını ifade etti.

Haberin Devamı

POLITICO ZELENSKİY GÖRÜŞMESİNİ İNCELEDİ

Politico ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Zelenskiy görüşmesine geniş yer ayırdı. Erdoğan'ın iki ülke arasındaki barışı sağlamak için önümüzdeki ay Vladimir Putin ile görüşeceğini söyleyen Politicio, Türkiye'nin Ukrayna'nın bağımsızlığını savunduğunu yazdı.

MİSKET BOMBASI DETAYI

Middle East Eye'da yer alan haberde ise ABD'nin Ukrayna'ya göndereceği 'Misket' bombaları yer aldı. İstanbul'daki toplantının 'ABD'nin Ukrayna'ya parça tesirli bomba sağlama taahhüdünün hemen ardından tartışmalı zemininde gerçekleşti' ifadesi kullanıldı.(Milliyet, BBC Türkçe)